Nyitókép: Körkép.sk

 

Hanyus Regina az Almágyi Általános Iskola 6.A osztályos tanulója. Mondták nekem, remek eredményekkel rendelkező kislány, érdemes vele elbeszélgetni.

 

Lássuk!

 

Milyen bizonyítványt vársz, Regina?

 hirdetes_300x300  

 

Eddig mindig kitüntetett tanuló voltam, bízom benne, hogy ez évben is az leszek.

 

Hogy élted meg a pandémiás, szünetes időszakot?

 

Az On Line tanulás eleinte kihívás volt az én számomra is, de aztán belejöttem. Otthon voltam, sok volt az időm, kedvem is volt, így aztán a tanulás mellett másfelé is cselekedtem. Bekapcsolódtam a gyerekek számára indított különböző versenyekbe.

 

Hanyus Regina. Kép: Körkép.sk

 

Tudnál említeni közülük egy párat?

 

Több ilyen is volt a magam korabeli gyerekek számára meghirdetve az internetem, tanitóink követték az eseményeket és bejelentettek bennünket. Például a Hebe kft. Magyarországról főzőversenyt hirdetett a Facebookon. Az nyert, aki a legtöbb lájkot kapta. Én csöröge fánkot sütöttem, anya receptje alapján és első lettem.

 

Anya is evett belőle?

 

Igen. A vállalat több ilyen versenyt is szervez évente. Most fejeztem be egy másik versenyüket, Exupery Kis herceg-éből kellett feladatokat megoldani. Elég egyszerű feladatnak találtam, de sokat kellett vele dolgozni. Például volt a Dal a kis hercegről, amiből kihagytak szavakat, azokat kellett pótolni. A Kis herceg nagyon tanulságos könyv. Például szereti a rózsát, annak ellenére, hogy eleinte rosszul bánt vele. Ezt a versenyt a zsűri még értékeli, várjuk az eredményt.

 

Úgy hallom, egy komolyabb versenyen is indultál és győztél.

 

Akkor biztosan az Öt határon át versenyre tetszik gondolni. Hat ország versenyzői vettek részt a versenyben, köztük ott voltunk mi is, 22-en Szlovákiából, a SZMPSZ szervezésében. Ebben a versenyben én lettem az első helyezett a szlovákiaiak között.

 

 

Szép. Tudnál erről bővebben beszélni, Regina?

 

Négy fordulós verseny volt és volt még egy plusz feladat is.

 

Első feladat egy beszélgetés volt, a környékünkről kellett témát választani. Beszélgetőtársam Rebeka volt, a testvérem. Az újbásti Mária-kútról beszélgettünk, történeteket meséltünk. Voltam ott én is többször, utánakerestem az interneten is, idősebbek is meséltek a csodás esetekről, gyógyulásokról. Többször kellett felvenni a beszélgetést, mert sokat rontottunk Rebekával.

 

A második feladat szerint hat ország mondáiból kellett kvízt megoldani. Három mondában kellett találni közös dolgot és azt az otthon talált kellékekkel ábrázolni kellett. Én azt a motívumot ábrázoltam, amikor a király lovon menekül a sereg elől és Istenhez fohászkodik.

 

Agócs Eszter osztályfőnök szerint sok tehetséges gyerek van az osztályában

 

A harmadik feladatban a falumról kellett asszonyoknak történeteket, mondákat mesélni, nekem pedig az volt a feladatom, hogy a történetek helyszínét ábrázoljam a falu térképén. Egy nagyon szép kis faluban, Dobfeneken élek, ahol sok történetet ismernek az emberek. Az egyik Sipos Péter földesúrról szól, akiről a Sipos-oldalt nevezték el. Elment ez a földesúr kocsival a péterfalai kocsmába iszogatni. Iszogatott, erős volt. Kint dörgött, villámlott, Péter úr elővette a pisztolyát, felfelé lőtt, mondván, hogy ő az erősebb. Erre belevágott a villám, meghalt. A temetőben megtalálható a sírja is. A másik történet a falu melletti Feneketlen tóról szól. A legenda szerint, ha valaki oda bement, a nádasba, soha többé nem jött vissza.

 

A negyedik feladatban is segítség kellett. A monda szerint a rabló elrabolja a királylányt és egy trükk segítségével szerzi meg magának feleségül. Igen-nem válaszokat kellett adni és nem szabad volt tévedni. Pataki Benjáminnal játszottam el a jelenetet, mindketten be voltunk öltözve is.

 

 

És jött a plusz-feladat?

 

Jött a plusz-feladat, amit nem volt kötelező megcsinálni, de én vállaltam. Ebben a feladatban a hattyúvá változott Szent Anna legendáját kellett folytatni. Én egy turista voltam, aki látta a magányos hattyút a tavon, megsajnálta, telefonált az állatkertbe, átszállíttatta őt, hogy ne legyen egyedül. A plusz-feladatra különdíjat kaptam a bíráló bizottságtól.

 

– Ez nagyon szép, Regina. Van még valami?

 

Talán annyi, hogy szeretném megköszönni tanítóimnak és az osztálytársaimnak a segítséget, amit kaptam tőlük a versenyek alatt. A sok mesélőnek, akik fáradtak velem, és persze anyukámnak és a testvéremnek is köszönöm.

 

Sok sikert, Regina!

 

Dobfenek

Mária-kút

 

Mede Géza

Képek: A szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 23 olvasónak tetszik ez a cikk.