Május 14-én a rimaszombati református templomban, az eredetileg meghirdetett időponttól egy órával később, este 20.00 órától tartja meg Oratóriumi sorozatának szlovákiai zárkoncertjét az Omega Együttes.

 

Utóbbi oka, hogy a nézők jobban élvezhessék a koncert elmaradhatatlan részét képező lézerek látványt. Az együttes az Oratórium tartalmát templomi környezethez éltón állította össze.

 

Helyet kap benne egy szimfonikus zenekar, egy vegyes kar, természetesen elhangzanak Omega slágerek, de hallható lesz Liszt Ferenc Les Préludes műve is.

 

 hirdetes_810x300  
Sajtótájékoztató Rimaszombatban (rrimava.sk)
Sajtótájékoztató Rimaszombatban (rimava.sk)

 

Mint az a rimaszombati sajtótájékoztatón elhangzott, az oratórium ötlete Kóbor Jánostól származik, akinek családja egy kis faluban élt, melyben egy szép, de régi állt. A templom tornyát a ledőlés fenyegette, a lelkésze a Kóbor János kérdezte, kéret  arra,  hogy az együttese nem-e tudna a kijavításához egy jótékonysági koncerttel hozzájárulni. Tudtak!

 

A bemutatót az együttes hagyományainak megfelelően a sportpályára tervezték, de végül úgy döntöttek, hogy azt a templomban tartják meg. Az itteni koncertet azóta közel 60 követte szerte Európában, de Moszkvában is.

 

Szlovákiában a múlt év végén Kassai Szent Erzsébet Dómban léptek fel. A hatalmas belterületű templomban egy tűt sem nagyon lehetett leejteni, úgy megtelt. A koncert nagy sikert aratott, ugyanakkor olyannyira kiváltotta a katolikus egyház helyi illetékeseinek haragját, hogy betiltották a hasonló koncerteket.

 

Nemigen gondoltak arra, hogy tettük széles körben váltja ki a rajongók és józan emberek csodálkozását.

 

Már ez a tény is elegendő ok lehet arra, hogy a rajongók elzarándokoljanak Rimaszombatba.

 

Puntigán József

 

Nyitókép: felvidek.ma

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!