A Novohrad-Nógrád UNESCO Geopark területén 2016. május 19. és június 5. között nyolcadik alkalommal rendezik meg az Európai Geoparkok Hetét. Első felének szlovákiai programján főleg gyermekfoglalkozások, különböző műveltségi vetélkedők kerültek megrendezésre.

 

Kép: Puntigán József

 

Kép: Puntigán József

 

Az Együtt védjük a természetet című környezetvédelmi versenybe a Nógrád és Gömör területén működő szlovákiai alapiskolák és magyarországi általános iskolák felső tagozatainak háromtagú csapati kapcsolódhatnak be.

 

 hirdetes_810x300  

Fő szervezője a Szlovák Állami Természetvédelmi Hivatal, a rimaszombati székhelyű Cseres-hegység Tájvédelmi Körzet, a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága, helyszíne a szlovákiai Sátorosbánya illetve az innen kiinduló,  a Somoskői Várhoz és a Macskalyuki kőbányához vezető tanösvény volt.

 

A főleg a terület természetit értékeire és történelmére vonatkozó vetélkedőbe 16 csapat kapcsolódott be, melyet az almágyi (Gemerský Jablonec)  alapiskola  csapata nyert meg, a karancsalji Mocsáry Antal Általános és Művészeti Iskola és a losonci szlovák tannyelvű Vajansky utca Alapiskola csapata előtt.

 

Kép: Puntigán József

 

Kép: Puntigán József

 

A „Fedezd fel a Novohrad-Nógrád Geoparkot – vándorlások Fulkó lovag nyomában“ c. vetélkedő az alapiskolák alsó tagozatos tanulói részére lett előkészítve. Célja a Füleki vár, annak történetének és a környék természeti értékeinek megismertetése volt.

 

A vetélkedőbe 9 iskola 10 csapata kapcsolódott be, melyet a füleki II. Koháry István Alapiskola „Várvédők” csapata ugyazen iskola „Természetvédők” és a füleki Papréti Alapiskola csapata előtt.

 

Kép: Puntigán József

 

Kép: Puntigán József

 

Kép: Puntigán József

A felső tagozatos tanulók, „Vándorlások a Somoskői várhoz” c vetélkedője a Somoskő várra, Sátorosbányára, és terület geológia és természeti értékeire összpontosított. A 6 iskolából érkezett 11 csapat kiváló felkészültségét jelezte, hogy a sorrendről minimális pontszámkülönbségek döntöttek.

 

A versenyt a Ragyolci Alapiskola és Óvoda „Három mogyoró Somoskőért – 3 oriešky pre Šomošku” csapata nyerte meg a füleki Iskola utcai „Három testőr – Traja muškatieri” és a II. Koháry István Alapiskola „Kékek” csapata előtt.

 

ó
A képzőművészeti versenyre érkezett alkotások. Kép: Puntigán József

 

A már néhány hónappal korábban meghirdetett Ajándék a geoparknak c. képzőművészeti versenybe 4 iskola tanulói kapcsolódtak be. Alkészített alkotásokat Jacsmenyik József és ferko Mráz füleki festőművészek alkotta zsűri értékelte. Az versenyben a füleki Iskola utcai alapiskola három tanulója, Patrícia Tóthová, Daniela Baloghová és Dominika Sopóciová végeztek az élen.

 

A közönségdíjat a Facebookon meghirdetett szavazás alapján Daniela Balogová munkája nyerte el. Különdíjat kapott a füleki Szakközépiskola 2c. osztálya valamint Gőgh Rebeka és Jankovič Brigitta, a II. Koháry István Alapiskola tanulóinak közös munkája.

 

Bal oldalon Daniela Baloghová, a verseny 2. helyzettje és közöonségdíjasa.. Kép: Puntigán József

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!