A Székesfehérvári Királyi Napok (2016.augusztus 13-20.) keretében idén is megrendezik a szabadtéri Koronázási Játékokat augusztus 13-15. között, amelynek sajtótájékoztatójára június 20-án került sor a Nemzeti Múzeumban.

 

A programokról, a rendezvény jelentőségéről, a hagyományokról és az újdonságokról Vargha Tamás honvédelmi miniszterhelyettes, országgyűlési képviselő, dr. Cser-Palkovics András, Székesfehérvár Megyei Jogú Város polgármestere, dr. Szikora János, a fehérvári Vörösmarty Színház igazgatója, ifj. Major István, az Alba Regia Szimfonikus Zenekar igazgatója, valamint Drahos Béla, Liszt Ferenc-díjas magyar karmester, fuvolaművész, valamint  a felvidéki Száraz Dénes színművész,  II. Vak Béla megszemélyesítője, az idei szabadtéri játékok főszereplője tartott sajtótájékoztatót.

 

szaraz_denes_koronazasi_
Fotó: Körkép.sk

 

„Büszkék vagyunk erre a hagyományra, büszkék vagyunk arra, hogy a történelmi múltjában gazdag Székesfehérvár tele van élettel, és szeretettel invitálunk mindenkit a Királyok Városába augusztus 12. és 21. között”

 

 hirdetes_810x300  

mondta  Cser-Palkovics András a város polgármestere.

 

Szikora János, a Vörösmarty Színház igazgatója minden évben színre visz Magyarország legnagyobb épített szabadtéri színpadjára egy Árpád-ház korabeli legendát. Ebben az évben II.(Vak) Béláét, akit gyerekkorában apjával, Álmos herceggel együtt (a tavalyi Koronázási Játékokon őt alakította Száraz Dénes) Könyves Kálmán testvéröccs egy hosszú, testvérháborúsággal terhelt uralkodói pálya végén megvakíttatott.

 

20067-koronazasi-szertartasjatek-szekesfehervar-1439027644_programzturizmus_hu
Forrás: Programturizmus.hu

 

Miután Könyves Kálmán fia, II. István gyermektelenül hunyt el, az Árpád-ház a kihalás szélére került. Vak Béla király érdeme, hogy regényes körülmények között fennmaradhatott a dinasztia. A király vaksága dacára bel- és külföldön egyaránt sikeres uralkodó lett. Megszilárdította a királyi hatalmat, az ország területét pedig gyarapította.
 

Az érdekes, látványos, hatalmas bábúkkal tarkított előadás minden évben a királyi város életének rangos kulturális eseménye, melyre a szervezők idén is szeretettel várnak minden határon túli magyar érdeklődőt is augusztus 13-14-én.

 

Videó közzétéve: 2015. július 28.

 

Körkép.sk

Nyitókép: youtube.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!