Medvesalja határában, a Gömörpéterfalai Almás-puszta negyedik alkalommal adott otthont az Ősök Sarjai Ünnepének, melyet nem véletlenül a nyári napforduló idején rendeznek meg. A varázslatos szépségű völgybe az idén is látogatók ezrei érkeztek Gömörből, Nógrádból, Zoboraljáról, Magyarországról,  Erdélyből, Délvidékről de máshonnan is.

 

A visszatérő vendégek bőven tapasztalhatták, hogy a völgy szépül, hogy a szervezők, szinte kizárólagosan önkéntes munkával mennyi mindent tettek meg azért, hogy a látogatók jól érezzék magukat, hogy valóban töltődjön a szívük, lelkük.

 

DSC_7395
Felvétel: Puntigán József

 

„Az Ősök Sarjai Ünnepe a tisztességes magyar emberek közös összefogásából szerveződött! Belépődíj nincs, mert célja nem az anyagi haszon, hanem a lelki – szellemi nemzeti töltődés“

 

– volt olvasható többek között a vendégeket üdvözlő táblákon, s érezhették ezt mindazok, akik akár csak néhány órára is részesei lettek a  kétnapos ünnepi forgatagnak.

 

 hirdetes_400x285  
DSC_7465
Felvétel: Puntigán József

 

A rendezvény fővédnöke az idén is Magyarország kassai főkonzulátusa volt. A jelenlévőket Bitay Levente, konzul üdvözölte, kiemelve, hogy a rendezvény az ősi magyar kultúrát mutatja be,  lehetőséget adva arra is, hogy elgondolkozzunk azon, mit jelent a magyarság ma és mit jelentett egykoron.

 

Az idei program hazai vendége Zoboralja volt,  ahonnan a Gímesi Igricek érkeztek és  lakodalmas népszokásokat mutattak be.  Zoboralji idősek voltak a főszereplői az első napot záró Zoboralji Szent Iván éji tűzugrásnak.

 

DSC_7425
Részlet a rimaszombati kiállításról. Felvétel: Puntigán József

 

Az egyik jurtában a Rimaszombat-Szabatka-pusztai huszárlaktanya és az itt felállított első huszár emlékművet  és hőseit felidéző kiállítás volt látható. Változatos volt a kézművesek sora, akiknél a házi szappantól, az ékszereken keresztül egészen az íjakig volt miből válogatni.

 

DSC_7390
Felvétel: Puntigán József

 

A rendezvény kiemelt vendége Délvidék volt, ahonnan számos népzenei, hagyományőrző csoport, együttes, népzenész és kézműves  érkezett, s mutatta  be  programját.

 

DSC_7397
Felvétel: Puntigán József

 

A teljesség igénye nélkül említhető a Fokos Zenekar és a Csalogató Néptáncegyüttes, az Aracsi(H)orda, a temeríni Hunor Íjász Egyesület,  az adai lovasíjászok,  a Százszorszép Művelődési Egyesület, a  Török testvérek zenekara (Török Tilla, Török Flóra, Török Dancsó Ádám).  Micsik Béla különleges hangszereket mutatott be. Nem hiányoztak a délvidéki gasztronómiai különlegességek, az ezeréves aracsi romtemplomtól hozott pálinka, a krokán bor, de Fokos kézműves sör sem.

 

DSC_7974
Török tesvérek koncertje. Felvétel: Puntigán József

 

DSC_7918
Török testvérek koncertje. Felvétel: Puntigán József

 

A Vajdasági Vízalatti Kutatók Egyesülete képviseletében Vikor László az általuk elvégzett kutatásaikról és leleteikről, Micsik Béla pedig a délvidéki nyelvjárásokról  tartottak előadásokat.

 

DSC_7472
Micsik Béla hangszerbemutatója. Felvétel: Puntigán József

 

Bőséges volt a hazai, felvidéki kínálat is. A gyermekek szombaton  Écsi Gyöngyi, és Kovács Marci, vasárnap a rimaszombati Mács Kató műsorainak örülhettek. A Kempo Egyesület betyárvirtust, a Borzova – Gömöri Mezei család botoló virtust és  juhásznótákat mutatott be.

 

DSC_7392
Mács Kató és a gyerekek. Felvétel: Puntigán József

 

Megzenésített verseivel, dalaival, aratott sikert a gömöralmágyi Foglár Gábor. Szombaton este a Felvidéki Rockszínház mutatta be a Megfeszített rockoperát, a rendezvény záró koncertjén pedig Vadkerti Imre (Kormorán), Sípos Dávid, Zsapka Atilla (Kor-Zár), Kovács Koppány (Rómeó Vérzik) koncertje volt látható és hallható.

 

DSC_7431
Foglár Gábor. Felvétel: Puntigán József

Budapestről érkezett és mutatkozott be a Bemberek néptáncegyüttes.

 

Elmaradhatatlan részét képezték a rendezvénynek a Felföldi Baranta bemutatók, amelyen a Kopecsni Gábor irányította barantások közreműködésével többek között a birkózással, a botozással, a kardozással, az ostorral és kezelésével, az íjászattal ismerkedhettek meg a jelenlévők.

 

DSC_7505
Felvétel: Puntigán József

 

DSC_7523
Felvétel: Puntigán József

 

DSC_7590
Felvétel: Puntigán József

 

A neves íjászok sorában Bogár Péter íjász, távlövő bemutatóinak is örülhetett a közönség. Annál is inkább, mert sikeres lett az egyéni rekordkísérlete, melyen a hagyományos íjából kiröptetett saját készítésű fanyílvesszője 481 m távolságban ért földet.

 

DSC_7489
Bogár Péter, íjász. Felvétel: Puntigán József

 

A hagyományos „Szer“ szertartás előtt látványos lovasbemutatót tartottak, melyen a mindkét oldalon ágyúk által is támogatott orosz és magyar sereg csapott össze, s vívta meg csatáját. Utóbbiak sikeresen megvédve a falujukat is.

 

DSC_7710
Felvétel: Puntigán József

 

DSC_7707
Felvétel: Puntigán József

 

Ugyancsak ekkor kerültek felavatásra az Ősök Tere szoborparkjának új alkotásai: Thury György, Nádasdy Ferenc szobra, valamint a délvidékiek által a helyszínen faragott Zrínyi Miklós szobor. A személyiségeket, emléküket  Dinnyés József, daltulajdonos idézte fel.

 

DSC_7756
Dinnyés József, daltulajdonos. Felvétel: Puntigán József

 

DSC_7769
Dinnyés József, daltulajdonos. Felvétel: Puntigán József

 

DSC_7780
Pucskó Zsolt. Felvétel: Puntigán József

 

A „hagyományoknak megfelelően a szertüzet az idén is Pucskó Zsolt (Kisberény) gyújtotta meg, s tanítása kíséretében áldotta  meg a szertartás résztvevőit. Ezután egy háromszínű szalag összefonásával, kéz a kézben jelképesen  összekötötte  Felvidéket és Délvidéket, melyet Kopecsni Gábor (Felvidék) és Link Lajos (Délvidék) képviseltek.

 

A szertartást az összetartozást jelképező közös nyíllövés zárta. Néhány perccel később a magasba emelkedett a Szent Korona Hőlégballon is.

 

DSC_7813
Felvétel: Puntigán József

 

DSC_7840
Felvidék-Délvidék. Felvétel: Puntigán József

 

DSC_7854
Felvétel: Puntigán József

 

DSC_7846
Felvétel: Puntigán József

 

Képek és szöveg: Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!