Az elmúlt hétvégén  a Füleki vár 17. alkalommal adott otthont a történelmet, korabeli hagyományokat felidéző Füleki Történelmi Várjátékoknak.

 

Egy kis zsonglőrködés. Felvétel: Gergely Photo, Fülek

A két napos rendezvényt első alkalommal rendezte a Füleki vármúzeum, aki az átgondoltan tartalmas program mellett kicsit megváltoztatta a műsor megszokott rendjét is.

Ennek eredményeként az eddig az első napon rendezett íjászversenyre a második napon, vasárnap délelőtt került sor, a fő műsornap pedig az első nap azaz a szombat lett, amikor is kora délutántól késő estig váltották egymást a műsorok.

Historick+ę hra¦Źky
Történelmi gyermekjátékok. Felvétel: Gergely Photo, Fülek.

 

Pletenie ko+í+şkov
Kosarat is lehetett fonni. Felvétel: Gergely Photo, Fülek.

A Füleki várban megtartott rendezvények elmaradhatatlan részét képezi a Várfelső utcában megrendezett kézműves vásár, amely ezúttal is eredeti kézműves és gyárilag készített termékekkel, valamint gasztronómiai finomságokkal várta a látogatókat.

 hirdetes_810x300  

 

Kora délelőtt a város központjában, a piactéren kosztümös szereplők próbálták a várba csalogatni az éppen arra járókat.

Historick+ę hra¦Źky, stredovek+Ż +ía+ío
Középkori történelmi gyermekjátékok. Felvétel: Gergely Photo, Fülek.

A program első része a legfiatalabb a gyermekeknek szólt. A besztercebányai Vidám kardozók Társasága a Cassanova előbb akadálypályán próbáltatta ki a gyermekek ügyességét, majd történelmi játékokkal szórakoztatta őket.

Vár révén nem maradhatott el a udvari bolond és mutatványos sem (Filip Hajduk személyesítette meg). Inkább a gyermekek szüleinek szólt a füleki Defensores csoport történelmi kocsmája, amely egész nap várta a vendégeket.

Dobov+í hudba a tance
Korabeli táncok és dalok. Felvétel: Gergely Photo, Fülek.

A péczeli Bornemisza János Hagyományőrség szablyavívó iskolába hívta az az iránt érdeklődőket. A Törökbálintonról érkezett Sub Rosa Régizenei Együttes 13. századi, európai hangszeres zenét játszott, a középkorban használt hangszereken, korabeli kosztümben.

Hasonlóan azokhoz a vándorzenészekhez, akik egykor a piactereken álltak le szórakoztatni a „népséget”. Kicsit szokatlan módon a kovácsmesterséget egy hölgy Andrea Kosecová képviselte.

+áermiarske, jazdeck+ę a jani¦Źiarske predstavenie
Vívás, janicsárbemutató. Felvétel: Gergely Photo, Fülek.

 

Rytiersky turnaj
Lovagi torna. Felvétel: Gergely Photo, Fülek.

A kora délután kezdődött fő műsor lovagi tornával kezdődött, melyben a szegedi Pavane Történelmi Tánccsoport középkori táncokat és látványos zászlóforgatást mutatott be. A lovagi tornát a nagyszombati HECTOR ügynökség vezényletével zajlott le.

S mint minden évben ezúttal sem marad el a solymászbemutató (Kanát solymászok, Rimaszombat).

To¦Źenie vlajkami
Érkeznek a zászlók. Felvétel: Gergely Photo, Fülek.

 

Rytiersky turnaj (2)
Lovagi torna. Felvétel: Gergely Photo, Fülek.

A délután második része a „A török félhold árnyékában” jegyében zajlott. Újra színre lépetek   Pavane Történelmi Tánccsoport tagjai (zászlóforgatás, reneszánsz táncok), a Kanát solymászai. A Cassanova , a Vidám Kardozók Társasága a janicsárokat és harcmodorukat idézte fel.

Sokoliarske predstavenie
Solymászok Felvétel: Gergely Photo, Fülek.

 

Sokoliarske predstavenie (2)
Solymászok. Felvétel: Gergely Photo, Fülek.

A hajdúk bajvívásával a váczi Északi Szabad Hajdúk Hagyományőrző Egyesület és az Egerből érkezett Bornemisza János Hagyományőrség bemutatóján lehetett megismerkedni.

A műsorrészt a majdnem 40 éven át tartó török megszállás, 16. századi történelmi eseményeit lezáró 1593-as várostrom – a Füleki vár török fennhatóság alóli felszabadításának rekonstrukciója zárta.

 

Bosor+ícky proces
Boszorkányégetés. Felvétel: Gergely Photo, Fülek.

A nap eseményeit este „Középkori vigadalom“ zárta, Koncertet adott a Sub Rosa Régizenei Együttes koncertje amihez Pavane Történelmi Tánccsoport középkori és reneszánsz táncháza társult, természetesen a nézők aktív részvételével. A Bornemisza János Hagyományőrség boszorkányt égetett. Zárásként Kyseli Krastafci tűzzsonglőr és csapata aratott megérdemelt sikert.

Ohniv+í show (2)
Tűz és tűz. Felvétel: Gergely Photo, Fülek.

 

Ohniv+í show (3)
Tűzzsonglőrök. Felvétel: Gergely Photo, Fülek.

 

Ohniv+í show
Tűzzsonglőrök. Felvétel: Gergely Photo, Fülek.

A 10. alkalommal, a füleki Koháry Polgári Társulás által kiírt íjászversenyre több, mint 80-an jelentkeztek Szlovákiából és Magyarországról. A verseny fődíját a „Nógrád Íjásza“ címet , csakúgy, mint tavaly ez évben is Tanyi Károly (Magyarország) szerezte meg.

 

Puntigán József

 

Nyitókép: Gergely Photo, Fülek

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!