Losonc városa és a losonci Nógrádi Művelődési Központ 21. alkalommal adott otthont a Nógrádi Folklórfesztiválnak. Dicséretes kitartással ápolva és megmentve az egykori, nemzetközi hírnevet szerezett rendezvény utolsó hírmondóját.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
Zászlók a barátság jegyében. Felvétel: Puntigán József.

 

A fesztivált 21 évvel ezelőtt Egyedné Baránek Ruzsenka, Egyed Ferdinánd és kis csapata álmodta meg Salgótarjánban, azzal a céllal, hogy helyet és teret adjon a régió csoportjainak, a népművészetnek és egyfajta természetes kapcsolódási pontjává váljon a szlovák és magyar együttélésnek is.

De nemcsak annak, hiszen arra meghívást kaptak számos közelebbi és távolabbi ország legkiválóbb csoportjai és együttesei is, akik műsorát igazi csemegeként nézhette és élvezhette a fellépéseik közönsége.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
Nyitógála Losoncon 2009-ben. Felvétel: Puntigán József.

A fesztivál előkészítésébe a határ mindkét oldalán több település kapcsolódott be, mint Salgótarján, Bánk, Ragyolc, Fülek, Losonc, Somoskőújfalu. Részét képezte a Magyarországi Szlovákok Országos Folklórfesztiválja, a salgótarjáni Gasztronómiai és Folklór Napok és több egyéb helyi program is. A több napos rendezvény jelképesen a szlovák-magyar határon, a Somoskői vár alatt vette kezdetét, a nyitó gálaműsornak Losonc, a záró műsornak pedig Bánk adott otthont.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
Megnyitó a Somoskői Vár alatt 2010-ben. Felvétel: Puntigán József.

 

 hirdetes_810x300  
KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
Megnyitó a Somoskői Vár alatt 2010-ben. Felvétel: Puntigán József.

Előkészítésében, anyagi támogatásában aktív szerepet vállalt Salgótarjánban Nógrád Megye Önkormányzata, a Besztercebányai Kerületi Önkormányzat valamint a műsoroknak otthon adó települések önkormányzatai és a magyarországi szlovákok szervezetei is.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
Paraguay-i csoport 2010-ben. Felvétel: Puntigán József.

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
Törökországi együttes 2008-ban. Felvétel: Puntigán József.

A rendezvény néhány év alatt nemzetközi hírnevet szerzett és a régió egyik leglátogatottabb fesztiválja lett. Mindaddig, amíg először anyagi nehézségekre hivatkozva Nógrád Megye Önkormányzata lépett ki belőle, majd, mint szervező a Besztercebányai Megyei Önkormányzat és utána fokozatosan a rendező települések is.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
A füleki Rakonca 2010-ben. Felvétel: Puntigán József.

 

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA
A ragyolci Nógrád Néptáncegyüttes 2009-ben. Felvétel: Puntigán József.

Az egykori több napos fesztiválból mára egyetlen rendezvény, a losonci fesztivál maradt meg. A minden kétséget kizáróan értékeket bemutató tartalmas programja mellett viszont elmaradt belőle a fénykorában megszokottá vált két és többnyelvűség, a magyar nyelvű felvezetések, a fesztivál himnusza és sok minden egyéb is.

DSC_9407
A rendezvény idei plakátja. Felvétel: Puntigán József.

 

Az idei felvezetésekben még az sem kapott hangsúlyt, hogy a műsor két magyar nemzetiségű csoportja (a füleki Rakonca Néptáncegyüttes és szólótáncosai, a losonci Galáris Ének Együttes) a magyar folklórhagyományokat viszi a színpadra. Lehetne mondani, hogy ez „kicsiség”, de bárhogyan is nézzük nem egészen az!

DSC_9417
A műsor megnyitója. Felvétel: Puntigán József.

A több, mint ötórás esti program rendezője Varga Norbert, a Rakonca Néptáncegyüttes egyik vezetője volt.

DSC_9422
Megtelt a nézőtér. Felvétel: Puntigán József.

A hagyományoknak megfelelően a műsor kora este városi felvonulásával kezdődött. A résztvevő csoportok  mérsékelt érdeklődés mellett a Kubinyi-térről a város főutcáján keresztül vonultak ki a Városligetbe, a szabadtéri színpadhoz.

DSC_9393
Felvonulás Losonc főutcáján. Felvétel: Puntigán József.

Mint az a „Nógrád üdvözlete – avagy ami itthon van, az is számít” címet kapott műsor bevezetőjében is elhangzott, az idei program kizárólag hazai csoportokra és szólistákra épült.

DSC_9463
Ipeľ Folklóregyüttes, Losonc. Felvétel: Puntigán József.

A helyi csoportok (Radosť Gyermek Néptáncegyüttes (Losonc), Ipeľ Folklór Együttes (Losonc), Vidvienky Női Énekcsoport (Videfala (Vidiná), Rakonca Néptáncegyüttes (Fülek), Jánošík Folklóregyüttes (Fülek), Gáborovci (Budiná), Jaroslav Spišiak (Rimakokava), Ľuboš Laššák (Šoltýska), Lenka Spodniaková (Losonc) mellett a Krtíšan (Nagykürtös), Heľpan Folkóregyüttes (Heľpa), Zobor Néptáncegyüttes (Nyitra) és a pozsonyi Szlovák Népművészeti Együttes (SĽUK azaz Slovenský ľudový umelecký kolektív) mutatkoztak be.

DSC_9540
Jánošík Folklóregyüttes, Fülek. Felvétel: Puntigán József.

A műsorban bő helyet kaptak a különböző folklór- és néptáncversenyeken sikereket elért szólisták, közöttük Varga Dániel (Kis Rakonca), Janštová Sofia – Antal Márk (Kis Rakonca), Krajcsa Márk (Rakonca) valamint a losonci Kármán József Alapiskola és Óvoda tanulóiból álló Galáris Ének Együttes.

DSC_9675
Varga Dániel (Kis Rakonca), Fülek. Felvétel: Puntigán József.

 

DSC_9703
Janštová Sofia – Antal Márk (Kis Rakonca) Fülek. Felvétel: Puntigán József.

 

DSC_9712
Krajcsa Márk (Rakonca), Fülek. Felvétel: Puntigán József.

 

DSC_9692
Galáris Énekegyüttes, Losonc. Felvétel: Puntigán József.

A műsorban bemutatkozott együttesek többsége évtizedek óta őrzi és ápolja a régió népművészeti hagyományait. A losonci Ipeľ a múlt évben ünnepelte fennállása 40. évfordulóját. A nagykürtösi Krtíšan jövőre lesz 45 éves.

DSC_9769
Krtíšan, Nagykürtös. Felvétel: Puntigán József.

A Heľpan Folklóregyüttes 1925-ben alakult. Hozzájuk képest lényegesen fiatalabb az 1996-ban megalakult füleki Jánosík Folklórcsoport, és az egy évvel korábban., 1995-ben megalakult füleki Rakonca Néptáncegyüttes.

DSC_9488
Rakonca Néptáncegyüttes, Fülek. Felvétel: Puntigán József.

 

DSC_9795
Heľpan Folklóregyüttes. Felvétel: Puntigán József.

 

DSC_9656
Rakonca Néptáncegyüttes, Fülek. Felvétel: Puntigán József.

 

Jelentős múlttal rendelkezik a két neves vendég együttes, a nyitrai Zobor és a pozsonyi SĽUK is.

DSC_9836
Zobor Folklóregyüttes. Felvétel: Puntigán József.

 

DSC_9864
Zobor Folklóregyüttes, Nyitra. Felvétel: Puntigán József.

 

A Zobor 1956-ban alakult meg. Fenntartója a nyitrai Szlovák Mezőgazdasági Egyetem, tagságát alapjaiban a két nyitrai egyetemi diákjai alkotják. Az együttes három részből áll: népzenei együttes, leány éneklő csoport és a tánccsoport. Elsősorban Nyitra és környéke valamint az egykori Bars megye eredeti folklórhagyományait viszik színpadra.

DSC_9953
SĽUK, Pozsony. Felvétel: Puntigán József.

 

DSC_9920
SĽUK, Pozsony. Felvétel: Puntigán József.

 

Több évtizede annak, hogy az 1949-ben alakult Szlovák Népművészeti Együttes Losoncon fellépett. Látványos műsoruk megérdemelten aratott nagy sikert. A maratoni műsor végén, késő este léptek a színpadra. A „meghívott „VIP” vendégek többsége akkorra már régen eltávozott (a nézőtér első négy sorát tartották fenn a számukra, de azok nagyobbik fele üresen maradt), de ezt leszámítva a teltházas nézőtéren ülők maradtak és „vastapsoltak”.

DSC_9990
SĽUK, Pozsony. Felvétel: Puntigán József.

 

DSC_0048
SĽUK, Pozsony. Felvétel: Puntigán József.

 

Az együttes a hagyományos szlovákiai népi kultúra elemet dolgozza fel, magas művészi igényességgel. Mint az a fellépésükben is látható volt, ebbe beleférnek a magyar folklór elemei is. Az együttest zenei vonulatának kialakításában több kiváló zeneszerző is részt vállalt, mint Alexander Moyzes, Ján Cikker, Eugen Suchoň, Tibor Andrašovan, Svetozár Stračina és mások. Koreográfusai közül kiemelkedik Juraj Kubánka. Története során a világ több, mint 60 országban mutatkoztak be.

DSC_0089
SĽUK, Pozsony. Felvétel: Puntigán József.

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!