DSC_1761
A küzdőtér, számos lovas- és harci bemutatóval. Felvétel: Puntigán József.

 

„ .. ide Bugacra eljött az összes testvérnépünk, 27 nemzet … üzenünk a világnak és egy új célt fogalmazunk meg önmagunknak. A magyar nemzet néhány éve felébredt, de igazán erős akkor lesz, ha az összefogás lesz az első célunk, a legidősebb célunk … őrizzük Attila és Árpád vezér örökségét…“ – hangzott el többek között Bíró András Zsolt, a rendezvény alapító főszervezője ünnepi beszédében, mellyel köszöntötte a Magyar Turán Szövetség által ötödik alkalommal megrendezett Kurultaj Magyar Törzsi Gyűlés ünnepének százezres nagyságrendű közönségét, és több száz résztvevőjét.

 

Közöttük török, üzbég, azeri, kirgiz, kazak, türkmén, ujgur, baskír, tatár, jakut, csuvas, burját, tuva, balkár, dagesztáni csoportokat A Szövetség meghívásának eleget téve jelen voltak Felvidék, Délvidék, Erdély, Kárpátalja, Őrvidék és az anyaország hagyományőrzői is.

 

DSC_1768
Bíró András Zsolt. Felvétel: Puntigán József.

 

 hirdetes_400x285  

A Kurultaj ünnepélyes megnyitóját. a bugaci rendezvény előtti napon, az Országház nagytermében rendezték meg, ahol a rendezvény fővédnöke a Magyar Országgyűlés alelnöke Lezsák Sándor köszöntötte a megjelent küldöttségeket.

 

Ugyanitt Bíró András Zsolt, a Kurultáj főszervezője, a Magyar-Turán Alapítvány kuratóriumi elnöke arról is szólt beszélt, hogy a rendezvény egyik legfontosabb célja, hogy ápolja a határon átnyúló kapcsolatokat is ápolja, kulturálisan egyesítse a nemzetet és közelítse egymáshoz a rokon nemzeteket, kiemelve, hogy a múltat a tudományosság alapján próbálják felidézni.

 

DSC_1823
A rendezvény egyik jelképe, Attila. Felvétel: Puntigán József.

A Kurultaj megrendezésének gondolata 2006-ban fogalmazódott meg, amikor Bíró András Zsolt kazahsztáni kutatásainak hatására az ottani „madjarok” vezetői úgy döntöttek, hogy összehívják a madjarok törzsi gyűlését azzal a céllal, hogy összefogásra serkentsék a. Kazahsztán területén szétszóródott madjar törzseket.

 

A találkozón, melyet 2007 júliusában a Szariözön folyó mellett Saga településen rendeztek meg a magyar küldöttség is részt vett, melyet Bíró András Zsolt vezetett.

DSC_1741
Gyalogos lovasok. Felvétel: Puntigán József.

Az első magyarországi Magyar-Madjar találkozót egy évvel később, 2008 augusztusában a kunszentmiklósi Bösztörpusztán rendezték, melyen 80 magyar hagyományőrző és kultúrcsoport vett részt. itt döntöttek arról, hogy az ünnepet két évente rendezik meg, váltakozó helyszínen.

 

A 2009-ben meghirdetett pályázatra beérkezett jelentkezőkből a szervezők Bugacot, a bugaci pusztát választották ki, amely 2010-tól lett otthona a nagyszabású ünnepségnek. A Kurultaj szervezői szigorúan tartják magukat ahhoz, hogy az előadások és kiállítások tudományos kutatások által hitelesített elvekre alapuljanak, hogy a programok valós hagyományokat mutassanak be beleértve a kézműves vásárt, a vendéglátást is.

DSC_1992
Kézműves kiállítás egy jurtában. Felvétel: Puntigán József.

 

A  Magyar Törzsi Gyűlés ünnepének megszervezését az első pillanattól kezdve jelentősen támogatta és segített Azerbajdzsán, annak magyarországi nagykövetsége.

A Magyar-Turán Alapítvány Kuratóriuma ezt az idén azzal fejezte ki, hogy az időközben meglapított Turán-díjat Vilayat Guliyev, Azerbajdzsán budapesti nagykövetének adományozta.

 

DSC_1643
Azerbajdzsáni vendéglátás. Felvétel: Puntigán József.

 

A rendezvény mindhárom nap sűrű sorokban érkeztek a látogatók, akiket gazdag program várt.

 

DSC_2211
A fő bejárat … Felvétel: Puntigán József.

 

A rendezvény idei díszvendége Délvidék volt. A Magyar-Turán Alapítvány és az Aracs Turizmus együttműködési szerződést kötött, melynek értelmében, önálló bemutató sátort kaptak, melyben számos program és bemutató várta a látogatókat. A színpadon nagy sikert aratott Török Tilla zenekara, akik a közelmúltban a Baranta völgyben is láthatóak és hallhatóak voltak.

 

DSC_1618
Bemutatkozott Délvidék. Felvétel: Puntigán József.

 

DSC_1908
Török Tilla és együttese, kazahsztáni vendéggel. Felvétel: Puntigán József.

 

A sátrak között volt A medvesalji turizmus sátra is, mely szintén sokan felkerestek.

 

DSC_2276
Medvesalji turizmus. Felvétel: Puntigán József.

 

DSC_1985
A Medvesalji turizmus sátra. Felvétel: Puntigán József.

 

Az előadói sátorban két nap alatt több, mint 20 előadás hangzott el. A magyarországi tudományos és történelmi intézmények előadói mellett elhangzott Prof. Angela Marcantonio (Università di Roma “La Sapienza”- Római Egyetem, nyelvész) előadása az uráli nyelv-család állapotáról, és a magyar nyelv eredetéről. Dr. Askhat Kessikbayev (International Turkic Academy / Nemzetközi Türk Akadémia) előadása A Türk Akadémia kutatási stratégiája az eurázsiai nomád civilizációk feltárása és méltó bemutatása mentén címmel.

Leila Djansugurova (genetikus Almaty Genetikai Intézet, Kazakisztán) előadása Magyarországi és kazakisztáni, Hun kori csontanyagok összehasonlító archeogenetikai vizsgálatáról.

 

DSC_2010
Kiállítási részlet (Attila sátra). Fevétel: Puntigán József.

 

A két fórum vendége Lezsák Sándor (író, a Magyar Országgyűlés Alelnöke) (”Nemzetben gondolkodni, a nemzetért cselekedni”) valamint Bán János (Bán Mór – Történelmi regényíró) (Történelem, tradíció, inspiráció) volt.

 

DSC_1856
Lezsák Sándor. Felvétel: Puntigán József.

Az állandó program részét képező kiállítások közül a két évvel ezelőtt felavatott Attila sátrában, a világ legnagyobb jurtájában a hun, avar és magyar antropológiai-régészeti kiállítás volt látható.

 

DSC_1604
Attila sátra. Felvétel: Puntigán József.

 

Az Ősök sátraiban a Megelevenedik a fejedelmi kíséret c. kiállítás a Felső-Tisza vidéke, azaz a Bodrogköz legrangosabb Honfoglalás-kori temetőinek leletanyagából mutatott be egy válogatást .

DSC_1650
Kiállítások. Felvétel: Puntigán József.

 

Idén egy színpadon zajlottak a koncertek, melyen a résztvevő nemzetek folklórcsoportjai léptek fel. Ennek fő műsora ”A hegyek tüze és a tenger tükre” (A Kaukázus és a Kaszpi hangja) c. koncert volt, melyet Nurriye Husseynova, énekes és a Bakui Zenei Konzervatórium tradicionális hangszeres zenekara, valamint Shamistan Alizamanli énekes mutattak be.

 

Utóbbi előadásában hangzott el a Turáni testvériség üzeneteként a Kurultajra komponált Attila dal.

 

DSC_2195
A hegyek tüze és a tenger tükre. Felvétel: Puntigán József.

 

DSC_2176
Nurriye Husseynova. Felvétel: Puntigán József.

Mint minden alkalomkor a legnagyobb látogatottsága az idén is a küzdőtéri lovas- és harci bemutatóknak volt. Ezen szombaton a gútai Vermes törzs, vasárnap a gömörpéterfalai Felföldi Baranta völgy csapat mutatkozott be.

 

DSC_2256
Baranta bemutató. Felvétel: Puntigán József.

 

DSC_2250
Baranta bemutató. Felvétel: Puntigán József.

 

A legnagyobb sikere szombaton és vasárnap is a ”Seregszemlének”, a lovas és gyalogos hadak felvonulásának volt, amelyen több mint 300 lovas vett részt. Ennek képezte részét a turáni népek zászlóinak felvonulása is. A zászlókat kiválasztott lovasok vitték körbe a küzdőtér közönsége előtt.

 

DSC_1641
Jurta tábor. Felvétel: Puntigán József.

 

A résztvevők és fellépők többsége a jurta táborban lakott, ahol készséggel álltak a látogatók rendelkezésére, bemutatva a jurták belsejét is.

 

Ez a kedvesség és közvetlenség a rendezvény minden helyszínén és pontján érezhető volt. A nyelvek nem ismerése sem volt akadálya annak, hogy a látogatók és résztvevő közös felvételeken őrizzék meg a rendezvény emlékképeit.

 

DSC_2336
Seregszemle. Felvétel: Puntigán József.

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!