Az augusztus 20-i rendezvénysorozat elmaradhatatlan eleme a sok tízezer érdeklődőt vonzó esti tűzijáték.Az ünnepi fényjáték a hagyományokhoz híven este 21 órakor kezdődik. A tűzijáték zenéjét a Petőfi Rádió, a tűzijáték egészét pedig a Duna Tv élőben közvetíti.

 

sss
MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

 

A budapesti tűzijáték idén összesen 21.000 db látványeffektet tartalmaz. 5.300 db pirotechnikai elemet indítanak el több mint 4.300 lépésben. Látható lesz csaknem 3.500 nagy kaliberű tűzijáték bomba és -mozsár, illetve mintegy 2.000 római gyertya lövés. A legnagyobb kaliberű kilőtt tűzijáték bomba 250mm-es 12-15 kg tömegű lesz.

 

 hirdetes_300x300  

 

Idén is ünnephez méltó zenei aláfestéssel gyönyörködhetünk a látványban, amelyben megjelenik piros-fehér-zölddel a nemzeti lobogó, vagy kék-sárga kombinációval az EU, illetve kékkel a Duna színe. Az ünnepi tűzijáték látványdramaturgiája idén első sorban az államalapításhoz és Szent István királyhoz kapcsolódik, a fináléban hangsúlyos teljes arany és ezüst blokkok a Szent Koronát és István király szentségét szimbolizálják.

 

A kísérő zenei összeállításban felcsendülnek az immár négy évtizede hatalmas népszerűségnek örvendő, a Boldizsár Miklós Ezredforduló című drámája alapján készült Szörényi Levente és Bródy János zenészek neve fémjelezte István, a király című rockopera felfrissített részletei a 2008-as A Társulat előadóinak tolmácsolásában, amely a nagysikerű dalmű 25 éves jubileumára készült.

 

https://www.youtube.com/watch?v=KryElkxA7nw

 

A zenei kompozíció összeállításában az előző évek hagyományait követve a Petőfi Rádió szakemberei is részt vettek. A rockopera a látványra jóval nagyobb hatást gyakorol, mintha egy szokványos zenei háttér lenne: némi túlzással fényjátékban is operai, nagyobb szabású hatásokat kíván meg a történet, a karakterek, a zenei hangulatok figyelembevételével. Így a történet, a zene és a tűzijáték még inkább kiegészítik és egymás hatásait még jobban felerősítik.

 

Az ünnepi tűzijáték teljes ideje csaknem 30 perc lesz, a látványdramaturgiát csak néhány rövid füstszünet szakítja meg.

 

augusztus20.kormany.hu, MTI
borítókép: stratlap.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!