A forradalom elől menekült Angliába

 

„Az élet manipulátora vagyok” – jelentette ki magáról egyszer Freddie Mercury, és talán nem is állt távol a valóságtól.

 

Farrokh Bulsara néven született Zanzibáron, 1946. szeptember 5-én, párszi indiai származású felmenők sarjaként. 18 évesen menekült Angliába a családjával együtt a zanzibári forradalom elől, ahol barátnőjével használt ruhákat árult egy piacon.

 

 hirdetes_810x300  

Londonban, az egyetemen ismerkedett meg Brian May-jel és Roger Taylorral, ahol művészeteket és grafikát tanult, velük együtt alapította meg minden idők egyik legsikeresebb együttesét, a Queent. Bár tinédzserként is énekelt és zenélt amatőr bandákban, az igazi áttörést a Queen hozta meg számára, amellyel 1971-ben léptek a nyilvánosság elé végleges felállásban.

 

Két kézzel szórta a pénzt és tivornyázott, de soha nem volt boldog

 

Mercury a Queennel rövid időn belül letarolta a világot. Zenei karrierjében megállíthatatlanul tört felfelé a siker útján, magánéletében pedig le a lejtőn. Az 1980-as évek hangosak voltak a tivornyáitól, a féktelen társasági életétől, kicsapongásaitól. Két kézzel szórta a pénzt, és elit partikat adott barátai számára. Egy alkalommal például egy véget érni nem akaró bárbuli során magánrepülőt bérelt, és az összes jelenlévőt Ibizára repítette.

 

freddie_mercury_11 olvass-erdekessegeket.blog.hu
Fotó: olvass-erdekessegeket.blog.hu

 

Pénzének és hírnevének köszönhetően rengetegen csapódtak mellé az évek során, akikben általában csalódott. Sokan kihasználták őt, róluk dalaiban mesélt. Úgy vélte magáról, hogy

 

„Vehet körül engem sok ember, akár nagy tömeg is, mégis a legmagányosabb ember vagyok, mert valójában senkihez sem tartozom.”

 

Senkinek nem mutatta meg a valódi énjét

 

 „Van egy kemény, férfias leplem, amit a színpadon magamra öltök, de van egy sokkal lágyabb oldalam is. Senki sem az igazi énemet szereti, mind a hírnévbe, a sztárba szerelmesek”

 

nyilatkozta egyszer.

 

Az emberekből ugyan sokszor kiábrándult, az állatok azonban mindig gyógyírt jelentettek számára. Imádta a macskákat, több cicája is volt, akik annyira hiányoztak neki a turnék alatt, hogy szinte mindennap felhívta őket telefonon, és olykor órákig beszélt hozzájuk.

 

FREDDIE MERCURY WITH HIS PET CAT - 1988...Mandatory Credit: Photo by Richard Young / Rex Features ( 144856d )  Freddie Mercury  FREDDIE MERCURY WITH HIS PET CAT - 1988
Foró: nlcafe.hu

 

A könnyűzenétől az operáig bármit képes volt elénekelni

 

A Queen együttesbeli sikerei után Mercury szólókarrierbe kezdett, méghozzá nem is akármilyen eredménnyel. 1985-ben jelent meg az első szólólemeze, a Mr. Bad Guy, amelyben szinte önéletrajzot adott magáról, az érzelmi viharoktól dúló lelkéről és egy legendás korszak lezárásáról.

 

p01bqdly bbc.co.uk
Fotó: bbc.co.uk

 

Montserrat Caballéval, minden idők egyik legkiválóbb operaénekesével, szopránjával készített közös lemezt, és adott közös koncerteket, amelyeken a rajongóknak páratlan élményben lehetett részük. Az előadásokon ugyanis műfajok találkoztak egymással, a rock, a könnyűzene és a komolyzene, méghozzá úgy, hogy egy tökéletes és egyedi stílust tudtak létrehozni.

 

c4ff54521f182245e20d9755bd2 nnm.me
Fotó: nnm.me

 

Mercury zenei érdeklődése ugyanis behatárolhatatlan volt. Jimi Hendrix volt a példaképe, de imádta Liza Minellit is. Szerette Elvis Presley-t, és rajongott az operáért. Minden műfajból elcsípte azokat a momentumokat, amelyekből ő különlegeset, újat tudott produkálni, ő maga pedig egyik kategóriába sem nagyon fért bele. 1987-ben a Barcelona című dalt énekelte Caballéval, amely akkora siker lett, hogy a spanyol nyári olimpia hivatalos dalává választották.

 

Haláláig titkolta, hogy AIDS-es

 

A zenész valószínűleg 1987-ben fertőződött meg HIV-vírussal, ezután ugyanis egyre kevesebbet lehetett őt látni, alig-alig jelent meg a nyilvánosság előtt. Betegségét egészen a halála előtti napig próbálta titkolni, sőt, a közönségnek csak a halála előtti napon mondta el, hogy AIDS-ben haldoklik. A bejelentés után egy nappal, 1991. november 21-én, 45 évesen meghalt.

20e9ce6c107e57c93e15ac602b5d8f37 pinterest
Fotó: pinterest.com

 

Mercuryra mindenki úgy emlékszik, hogy igazi showman volt, aki állítólag mindig is úgy gondolta magáról, hogy egyszer sztár lesz. Talán tévedett, ugyanis ennél több lett ő, már életében legendává vált.

 

Forrás: nlcafe.hu/24.hu

Nyitókép: nullahategy.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!