Ma ünnepélyes keretek közt megnyitotta kapuit a pozsonyi Dévényújfaluban a  J. Jonáš Autóipari Szakközépiskola Duális Akadémiája. Az idei tanévet a diákok hat tanulmányi és egy oktatói szakon kezdhetik meg.

 

A duális képzés elve alapján a diákok közvetlenül a leendő munkáltatójuknál tanulhatják ki a választott szakirány csínját-bínját. Az akadémián gépészmérnöki, mechatronikai, elektrotechnikai, gyártósori mérnöki, autotronikai, és autószerelői szakokon tanulhat a képzésben részt vevő 125 diák.

 

A Duális Akadémia fenntartója és működtetője a Pozsony Megyei Önkormányzat, a Volkswagen Slovakia a.s., és a Matador Holding a.s. által alkotott Duális Képzés nevű érdekszövetség. Pozsony Megye Önkormányzata döntési joggal rendelkezik a képzési folyamatot illetően. A duális képzés Pozsony megye a Középiskolai Oktatás és Képzés Regionális Stratégiájának keretében valósult meg.

 

 hirdetes_810x300  
Ünnepélyes Tanévnyitó szalagátvágással. Nagy reményekkel kecsegtető kezdeményezés indult útjára. Forrás: BSK
Ünnepélyes tanévnyitó szalagátvágással. Nagy reményekkel kecsegtető kezdeményezés indult útjára. Forrás: BSK

 

A duális képzés előnyei

 

A Duális Akadémia megnyitásával az ott tanuló diákok több időt tölthetnek leendő munkaadójuknál, többet és jobban felszerelt környezetben foglalkozhatnak szakmájukkal. További előnye, hogy a jóváhagyott képzési szakokkal nagyban hozzájárul a már létező Autóipari Szakképzési és Felkészítési Központ fejlesztéséhez.

 

Pavol Frešo, Pozsony megye ispánja megnyitó beszédében elmondta, hogy az akadémia az osztrák, német és svájci élvonalbeli szakintézmények színvonalán helyezkedik el, ezért a megye mindenképpen azon lesz, hogy a továbbiakban is fenn tudja tartani a partneri kapcsolatot annak ellenére is, hogy a német és a szlovák jogi háttér eléggé különbözik.

 

„Pozsony megye hosszútávú filozófiával rendelkezik a szakképzésről, és egyúttal a diákok és a szülők igényeiből indul ki. A szakképzést az alapján kell megítélniük, hogy mennyire színvonalas, de az alapján is, hogy kinél helyezkednek el, és mekkora összeget látnak a fizetési szalagon.”

mondta a Frešo.

 

2016_7_9 (1)
A duális képzésre már régóta nagy az igény Szlovákiában, egyelőre azonban lassan alakulnak ki ilyen lehetőségek a diákoknak. Forrás: BSK

 

BSK, Körkép.sk
Nyitókép: BSK

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!