A dalai láma a kínai kormány „építő jellegű kritikájára” szólította fel Tibet ügyében az Európai Uniót. A spirituális vezető erről az Európai Parlament külügyi bizottsága előtt beszélt csütörtökön Strasbourgban.

 

„Az Európai Unió segítheti Kína jövőjét azáltal, hogy építő jellegű kritikát fogalmaz meg Tibet ügyében, ugyanis a kínai vezetők, még a keményvonalas politikusok is bizonytalanok, hogy miként kezeljék ezt a problémát”

 

– közölte a 81 esztendős, indiai száműzetésben élő buddhista szellemi vezető, miután találkozott Martin Schulz-cal, az Európai Parlament elnökével.

 

 hirdetes_300x300  

Hozzátette, napjainkban az EU észrevételei valódi befolyással lehetnek a kínai vezetőkre, nem úgy, mint a hatvanas és hetvenes években, amikor „magasról tettek a külvilág véleményére”.

 

„Kínának be kellene végre látnia, hogy a probléma ésszerű megoldást igényel, mivel a kérdés nem fog megoldódni magától”

 

– hangoztatta a Peking által szeparatista uszítással vádolt dalai láma, aki mindazonáltal leszögezte:

 

„nem szeretnénk függetlenedni, elszakadni Kínától”.

 

Elmar Brok, a külügyi bizottság elnöke arról számolt be, komoly nyomást gyakoroltak rájuk annak érdekében, hogy lemondják a dalai lámával való találkozót, az EP-nek azonban „jogában áll azt fogadnia, akit akar”.

 

 

Tibetet 1950 óta kormányozza Peking. Tendzin Gjaco, a 14. dalai láma a Kína elleni 1959-es tibeti felkelés bukásakor menekült el a szülőföldjéről.

 

 

MTI

Nyitókép: progressivestoday.com

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!