A hagyományteremtés szándékával szervezték meg az elmúlt hétvégén a Füleki Várban a Nógrád vaskemény tűzoltója (Železný hasič Novohradu) c. tűzoltó versenyt. Az önkéntes tűzoltó egyesületek felkészülésük részeként rendszeresen összemérik a tudásukat, de a fülekihez hasonló várbéli körülmények között ritkán adódik alkalom versengésre.

 

fulek2
Felvétel: Füleki Tűzoltó Egyesület.

 

A verseny fő szervezője a Füleki Önkéntes Tűzoltó Egyesület volt, akinek ezúttal a profi tűzoltók, a csákányházi, rappi és losonci önkéntes tűzoltók, a füleki Koháry és Aperion polgári társulás is a segítségére voltak. A rendezvényt Fülek Városa is támogatta házigazdája pedig a Füleki vármúzeum volt.

 

Egy-egy valóságos tűzoltás esetében a szemerkélő eső égi áldás, a versenyen ez most annyira nem hiányzott, de volt és nem befolyásolta a verseny sikeres kivitelezését.

  hirdetes_300x300   

 

fulek4
Felvétel: Füleki Tűzoltó Egyesület.

 

Mint azt Marian Mesiarik, a verseny egyik ötletgazdája, zsűritagja és a legfőbb irányítója a Körkép.sk kérdésére elmondta, a versenyen húszan vettek részt Szlovákiából és Magyarországról, közöttük egy 16 éves ifjú hölgy Barbora Cesnaková is. A nem éppen kedvező időjárás ellenére a résztvevők bizonyították, hogy minden körülmények között képesek kiváló teljesítmény nyújtani.

 

fulek9
Felvétel: Füleki Tűzoltó Egyesület.

 

A résztvevők két versenyszámban mérték össze a tudásukat. Először teljes tűzoltó felszerelésben egy akadálypályát kellett a lehető leggyorsabban teljesíteniük, majd a várban a Bebek-torony legfelső szintjére kellett eljutniuk.

 

fulek10
Felvétel: Füleki Tűzoltó Egyesület.

 

A 30 év alattiak kategóriájának győztese Gábor Tamás lett, maga mögé utasítva Bodor Bálintot és Jakab Miklóst. A 30 év felettiek kategóriájában Libicsek Mihály lett a legjobb Gábor Dénes és Gordos János előtt

 

fulek7
Felvétel: Füleki Tűzoltó Egyesület.

 

A Fuleki Önkéntes Tűzoltó Egyesület 1894-ben alakult meg és az elmúlt több mint 120 év alatt számtalan alkalommal bizonyította felkészültségét. Értékek és emberi életek sorát mentette meg a pusztulástól. Ezt a szándékukat jelzi az „Istennek dicsőség, embernek segítség” jelszavuk is, melyhez fennállásuk során mindig is tartották magukat.

logo

Számos bemutatót is tartottak, melyen vendégül látták a közeli-távoli egyesületeke is. Például 1942. júniusában 14 tűzoltó testület tartott bajtársi találkozót Füleken, melyen a megye legjelesebb képviselői is megjelentek: Halmossy Andor vármegyei, Föszter Ede járási tűzrendészeti felügyelő, Kassay Károly balassagyarmati főparancsnok és sokan mások.

 

Hasonlóan hétvégi versenyhez a tűzoltó szereket már kora reggel kiszállították a gyakorló térre, „hogy az érkező csapatokat könnyebben lehessen vezényelni”. A csapatok létszámáról és a szerekről Zupkó Mihály a megye legöregebb tűzoltója tett jelentést. A gyakorlatot „nagyszámú közönség előtt zajlott”, melynek „tartalma alatt mind végig a legnagyobb fegyelmezettséget, szaktudást, jó kiképzést , hozzáértést, rátermettséget mutatott minden csapat s annak minden tagja”. „Különösen meglepte a vendég csapatokat a fülekiek korszerű felszerelése, az öt motoros fecskendő´, melyből egy nagyméretű szer Tary Lajos mérnök, vállalati parancsnok készítménye …”

 

fulek1
Felvétel: Füleki Tűzoltó Egyesület.

 

Puntigán József.

Képek: Tűzoltó Egyesület, Fülek

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!