A Neológ Zsinagóga felújítása és májusi átadása után újabb felújított történelmi épülettel gazdagodott Losonc város kulturális és társadalmi kínálata.

 

dsc_5993
A felújított Városháza. Felvétel: Puntigán József.

 

A történelmi Városháza több, mint egy évtizede kihasználatlan épülete ezután teljes terjedelmében és eredeti szépségében reprezentációs és múzeumi kiállító termekkel áll a város lakóinak és látogatóinak a rendelkezésére.

 

dsc_5997
A felújított Városháza. Felvétel: Puntigán József.

 

 hirdetes_400x285  

Az épület hasonlóan a neológ zsinagógához a losonci Kulturális Központ irányítása alá fog tartozni, helyet ad a közelmúltban létrehozott Városi Múzeumnak, további termeiben időszakos kiállítások lesznek láthatóak. Földszinti nagyterme egyrészt helyet adhat majd a Városi Képviselő Testület üléseinek és egyéb ünnepi találkozóknak, emeleti dísztermében kulturális és társadalmi   események, koncertek kerülnek megrendezésre.

dsc_5965
Belső részlet. Felvétel: Puntigán József.

 

dsc_5919
A felújított Városháza – belső részlet. Felvétel: Puntigán József.

 

dsc_5905
A felújított Városháza – belső részlet. Felvétel: Puntigán József.

 

A mostani tervek szerint az épületben kerül majd elhelyezésre Gyurkovits Ferenc festőművész Losonc 1849-es augusztusi elpusztítását megörökítő, jelenleg restaurálás alatt álló festménye is.

 

dsc_5916
Megnyitó. Felvétel: Puntigán József.

 

Az épület városunk történelmének egy része volt és marad. A történelmének és jelenünk történéseinek is, mindannyiunknak, akik itt élünk. Hiszek abban, hogy úgy, ahogyan a zsinagógába barátokkal, látogatókkal térünk be, ahová elmegyünk feltöltődni, megpihenni, gyakran talán elmélkedni a Városháza is egy ilyen hellyé válik. Hellyé, melyet szívesen mutatnak majd meg, ahová szívesen térnek vissza, hiszen a szépség befogadáshoz nem egy látogatásra van szükség, hanem többre. … az itt bemutatásra kerülő kiállításokat is érdemes lesz majd többször megtekinteni

– mondta többek között Alexandra Pivková, Losonc polgármesterasszonya az épületet megnyitó köszöntőjében.

 

dsc_5947
A felújított Városháza – belső részlet. Felvétel: Puntigán József.

 

Az épületet a regionális fejlesztési program támogatásából az idei évben újították fel 2 383 061,51 eurós költséggel, melyhez a város 136 226,26 euróval járult hozzá.

 

dsc_5940
A felújított Városháza – kiállítási részlet. Felvétel: Puntigán József.

 

dsc_5945
A felújított Városháza – kiállítási részlet. Felvétel: Puntigán József.

 

dsc_5926
A felújított Városháza – kiállítási részlet, harangöntők. Felvétel: Puntigán József.

 

Az épületben több kiállítás látható. Az egyik a losonci harangöntőket mutatja, a másik a losonci Rakottyai és Sternllicht zománcozó gyárak történetéből ad egy szerény válogatást. Látványos és szép a korabeli szobák berendezéseit bemutató tárlat.

 

dsc_5933
A felújított Városháza – kiállítási részlet, zománcozó gyárak. Felvétel: Puntigán József.

 

dsc_5936
A felújított Városháza – kiállítási részlet, zománcozó gyárak. Felvétel: Puntigán József.

 

A negyedik kiállításon Esther Shiko izraeli művésznő „Ollózott történetek” c. tárlata látható.

dsc_5969
Ollózott történetek. Felvétel: Puntigán József.

A Városháza épülete Losonc egyik legszebb épülete, amely a város történelmi központjában a Kubinyi-tér és a Herz utca sarkán áll. Az épület 1893-94-ben az ún. régi Csonka-féle kúria helyén épült fel.

 

Ez a 19. század első felében épült fel – „A piactéren egyesek épületei között a város magas vendéglője mögött a városháza áll.” olvasható egy, a várost bemutató 1842-es írásban. Az új, reprezentatív épület felépítését az 1890-es évek elején határozta el a város vezetése.

 

epuvar04
A Városháza korabeli képeslapon, Puntigán József gyűjteménye.

Az építtetésre 1892. december 28-án meghirdetett pályázatra 18 pályamű érkezett. Nyertese a budapesti Nagy Virgil és Kolbenheyer Viktor építészek által elkészített 13-as sorszámú tervezet lett. Az építkezés eredeti 60 000 Ft-os költségvetését 11 000 Ft-tal megemelték, a két tervezőt pedig megbízták az építkezés felügyeletével.

Alapkövét 1893. július 12-én tették le. Alapkövébe egy üvegdobozt, időkapszulát helyeztek el, melyben a városháza építésére vonatkozó összes határozatokat, az építési szerződés egy példányát, a jelenlévők névsorát tartalmazó ívet, az ünnepi beszédet, régi pénzeket, az akkor forgalomban lévő új pénzeket helyeztek el.

 

epuvar11
A Városháza korabeli képeslapon, Puntigán József gyűjteménye.


Az építkezés vezetésével Kovács Károly építészt bízták meg. A falak elkészültével a bokréta ünnepélyt 1893. október 7-én tartották meg, melyen jelen voltak Nagy Virgil és Kolbenhayer Viktor építészek, Bartholomaedesz Gyula városi főmérnök, Kovács Károly építész, Bernthaler Károly, munkavezető.

 

Az épülete átadása előtt a Városi Képviselő Testület 1894. szeptember 5-i ülésén határozatot hozott arról, hogy az épületben egy márvány emléktáblát is elhelyeznek az alábbi felirattal:

„A város közönsége emelte 1894-ik évben Török Zoltán polgármestersége alatt.”

 

epuvar05
A Városháza korabeli képeslapon, Puntigán József gyűjteménye.

 

Az épület átadására Degenfeld Lajos gr. főispán, Scitovszky János alispán, Szontágh Pál, a királyi főrendiház tagja valamint a helyi szervezetek és intézmények képviselőinek jelenlétében 1894. szeptember 29-én került sor. Kulcsait Kujnis Gyula, városi tanácsnok nyújtotta át a polgármesternek. Az ünnepségen Török Zoltán, polgármester, Ambrus Mór, városi képviselő, Kovács Ferencz, városi tanácsnok mondtak beszédet.

 

Az épület késői reneszánsz-barokk stílusban épült. Bejárati részét hosszú, plasztikus neobarokk homlokzat jellemzi, melyek felett domborművek és a város címere található. A városi címer egy másik változata a Kubinyi-térre néző homlokzatára is felkerült. Emeleti részében a Városi Hivatal, egy nagy díszterem földszinti részében pedig üzletek kaptak helyet. Az 1930-as években itt nyert ideiglenes elhelyezést az állami rendőrbizottság.

 

epuvar01a
A Városháza korabeli képeslapon, Puntigán József gyűjteménye.

 

Földszinti helyiségeiben működött 1954 és 1997 között az Állami Levéltár losonci kirendeltsége. Az épületi Herz utcai bejárat mellett emléktábla idézi fel, hogy 1944-ben itt székelt a 2. ukrán front parancsnoksága.

 

Az épület emeleti dísztermében a Városi Képviselő testület ülései mellett számos ünnepséget, találkozót rendeztek meg. Közülük az egyik legemlékezetesebbre 1927 tavaszán került sor, amikor Móricz Zsigmond és felesége járt itt. A találkozó fő szervezője a Csehszlovákiai Magyar Akadémikusok Szövetsége, amely egy hét estből álló, Nyugat- és Közép Szlovákiát érintő turnéra hívta meg a művészcsaládot (az Érsekújvár – Ko­márom – Pozsony – Léva – Losonc – Rimaszombaton – Rozsnyó útvonalon). A találkozót óriási érdeklődés kísérte.

Ilyen hatalmas tömeget már rég nem látott a városháza díszterme. Ilyen áhítatosan figyelő közönséget is régen nem láthatott maga előtt az író.”

 

epuvar02c
A Városháza korabeli képeslapon, Puntigán József gyűjteménye.

 

A épület Herz utcai szárnya mellett alakították ki Tűzoltó Egyesület őrszobáját és szertárait, melyek mind a mai napig ezt a szerepüket szolgálják.

dsc_5992
Losonc címere a főbejárat felett. Felvétel: Puntigán József.

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.