Halálának évfordulóján szülőfalujában, Persén az idén is megemlékeznek Bacskai Béla festőművészről. A Bacskai Béla emléknapot a persi községi hivatal és a Csemadok Területi Választmánya készítette elő.

 

dsc_0046
Bacskai Béla sírja és emlékoszlopa a persi temetőben. Felvétel: Kovács Márk.

 

A megemlékezés november 11-én kora délután a helyi temetőben Bacskai Béla sírjának és emlékoszlopának megkoszorúzásával kezdődött, melyen a borongós, esős idő ellenére szép számú érdeklődő vett részt.

 

dsc_0059
Koszorúzás. Felvétel: Kovács Márk.

 

 hirdetes_810x300  
dsc_0076
A megemlékezés résztvevői. Felvétel: Kovács Márk.

 

Ezután a festőművész szülőházának falán koszorúzták meg az 1995-ben ott elhelyezett emléktáblát. A művész a jellegzetesen hosszú parasztházban rendezte be egykor műtermét, alkotásainak nagy része itt készült el. Az épület emlékházzá való átalakításnak gondolata már korai halála után felmerült, de csak az elmúlt évben sikerült kivitelezni.

Felújították a tetőzetét,  rendbe tették a szobáit. Látogatható és látható  a ház egykori berendezése, a műterem, s több grafikája is,  amelyek hosszú ideig ismeretlenül hevertek a szobák polcain.

 

dsc_0081
Bacskai Béla emlékháza. Felvétel: Kovács Márk.

 

dsc_0100
Az emléktábla és a koszorúk. Felvétel: Kovács Márk.

 

A  rendezvény a helyi kultúrotthonban megtartott műsorral folytatódott. A kultúrház termét szintén Bacskai Béla monumentális alkotása díszíti.

 

dsc_0119
Nagy Mária. Felvétel: Kovács Márk.

 

A megjelenteket Nagy Mária, a község polgármesterasszonya üdvözölte. A festőművész életét és művészeti pályafutását röviden Krajcsa Alexandra (Perse)  ismertette.

 

dsc_0121
Krajcsi Alexandra. Felvétel: Kovács Márk.

 

Ezután a füleki Mocsáry Lajos alapiskola, az Ipolyi Arnold mesemondó verseny aranysávos minősítést szerzett mesemondói Danyi Erik, Botos Máté János és Mihalovics Zsófia meséit hallhatta a közönség. A kultúrműsort a fülekkovácsi fellépése zárta.

 

dsc_0130
Mihalovics Zsófia. Felvétel: Kovács Márk.

 

dsc_0135
Danyi Erik. Felvétel: Kovács Márk.

 

A rendezvény részeként nyílt meg „A szülőfölddel egybekötve” c. képzőművészeti kiállítás, melyet elsősorban a füleki alapiskolások rajzaiból állítottak össze. Az alkotások a persi önkormányzat által néhány hónapja meghirdetett képzőművészeti versenyre érkezetek, s december 10-ig lesznek látogathatók.

 

dsc_0132
Botos Máté János. Felvétel: Kovács Márk.

 

A rendezvény kora este a helyi római katolikus templomban ünnepi szentmisével ért véget.

 

dsc_0147
Krónika. Felvétel: Kovács Márk.

 

Bacskai Béla 1935. július 26-án született Persén. 1953-ban műlakatos és öntőmesteri szakmunkásvizsgát tett, e minősítésében egy rövid ideig a füleki Kovosmalt vállalatnál dolgozott. Megihlette a festészet, melyet magánúton a Losoncon élő Szabó Gyulánál tanult, majd 1955–1962 között a pozsonyi képzőművészeti főiskolán. Visszatért a szülőföldjére, a művészetnek szentelte az életét.  Egyedi szépségű alkotásain elsősorban a nógrádi és a gömöri tájat örökítette meg. Figyelmet szentelt a füleki Kovosmalt és az Losonc melletti apátfalvai textilgyárnak is, ahol a munkások mindennapjait örökítette meg. Fiatalon, 45 éves korában hunyt el 1980. november 6-án.

 

dsc_0104
Képzőművészeti kiállítás. Felvétel: Kovács Márk.

 

Puntigán József

 

Nyitókép: Kovács Márk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!