Orsolya
  • HUF: 363.04
  • USD: 1.18
  • 7 °C
  • 19 °C
Események

17 új bíborost iktatott be Ferenc pápa

“A megosztottság és ellenségeskedés vírusának” a katolikus egyházban és a szélesebb társadalomban fenyegető terjedésére figyelmeztetett Ferenc pápa szombaton a 17 új bíboros beiktatására összehívott bíborosi találkozón.

 

“A megosztottság és az ellenségeskedés vírusa behatol abba, ahogy gondolkodunk, érzünk és cselekszünk. Nem vagyunk immúnisak ezzel szemben, ezért vigyáznunk kell, hogy ez a fajta magatartás ne verjen gyökeret a szívünkben” – tette hozzá.

 

A konzisztórium alkalmából a Szent Péter-bazilikában bemutatott misén – egy nappal az irgalmasságnak szentelt rendkívüli szentév lezárására előtt – Ferenc pápa 17 új bíborost kreált, köztük három-három európait, latin-amerikait és egyesült államokbelit, valamint két-két afrikai és ázsiai bíborost, amivel a katolikus egyházfő – mint korábban közölték – “az egyház egyetemességét” kívánja kifejezni.
 

Tizenhárom közülük nyolcvan évesnél fiatalabb, vagyis pápaválasztásra jogosult bíboros.
 

Ferenc pápa az ilyenkor szokásos szertartással egyenként az új bíborosok fejére helyezte a bíborosi süveget, átadta nekik a bíborosi gyűrűt és kijelölte római címtemplomukat. Az új bíborosokat a konzisztóriumra a Vatikánba érkezett bíborosi testület tagjai köszöntötték, köztük Erdő Péter esztergom-budapesti érsek is.
 

A bíborosokhoz intézett homíliájában Ferenc pápa arról beszélt, hogy korunk problémái ma már világméretűek. Ezek között a migrációt emelte ki, hangsúlyozva, hogy az idegen gyakran a fenyegetés és az ellenség jelképévé válik csak azért, mert “távoli földről érkezik, vagy más szokásai vannak, más a bőrszíne, nyelve vagy társadalmi helyzete, másképpen gondolkodik és más a vallása”.
 

A katolikus egyházfő úgy fogalmazott, a különbségek apránként ellenségességgé, fenyegetéssé, erőszakká változnak, miközben társadalmainkban egyre többek maradnak némán magukra szenvedéseikkel és az őket övező közönnyel szemben.
 

Ferenc pápa hozzátette, vigyázni kell hogy ez a magatartás ne hassa át az egyházat is, amelynek tagjai szintén eltérő nemzetek, szokások, társadalmak, vallási hagyományok képviselői. “…és mindez nem ellenséggé tesz bennünket, ellenkezőleg egyik legnagyobb gazdagságunk” – hangsúlyozta.
 

Ferenc pápa az új bíborosokkal mutatja be vasárnap az irgalmasság rendkívüli szentévét lezáró szentmisét, amelyen az egyházfő bezárja a Szent Péter-bazilika szent kapuját.

 

MTI

Nyitókép: aktuality.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!

Kommentek

Kövessen minket