Segítheti a rendkívül visszaesett egyiptomi turizmus fellendülését az a régészeti felfedezés, melynek során egy több mint hétezer éves várost és temetőt tártak fel a dél-egyiptomi Szóhág tartományban. A hírt a héten az egyiptomi műemlékvédelmi minisztérium jelentette be.

 

 A város maradványaira az Újbirodalom idején uralkodó I. Széthi fáraó luxori templomától mintegy 400 méterre bukkantak a Nílus túlpartján.

 

egypt0
Forrás: egyptindependent.com

 

Mahmúd Afifi egyiptomi régész, a minisztérium ókori egyiptomi műemlékek osztályának vezetőjének tájékoztatása szerint a várost nagy bizonyossággal magas rangú tisztviselők és sírépítők lakták. A helyszínen kunyhókat, a mindennapi életben használt kerámiai és kőeszközöket, edénymaradványokat találtak, melyek arra utalnak, hogy a lakossága részt vett az egyiptomi királyi sírok építésében.

 hirdetes_400x285  

 

Része a felfedezésnek 15 nagy méretű sír, melyek közül több nagyobb, mint a királysírok Abdzsúban.

A temetőben talált sírok mérete nagyobb, mint néhány királyi sír az első dinasztia (Kr.e 3032/2982-2853/2803) idejéből Abdzsúban, ami azt mutatja, hogy magas rangú embereket temettek oda az ókori egyiptomi történelem e korai időszakában

 – olvasható a minisztérium közleményében.

 

egypt1
Forrás: egyptindependent.com

 

A felfedezés új fénybe helyezheti Abdzsút (Abüdosz), az ókori Egyiptom egyik legősibb és leghíresebb szent városát, amelynek temetőit a predinasztikus kortól a római korig használták. Abdzsu a predinasztikus kor végén, az első dinasztia első négy uralkodójának idején Egyiptom fővárosa volt.

 

Az egyiptomi turizmus visszaesését jól jelzik a statisztikai adatok. 2010-ben még több mint 14,7 millió turista kereste fel az országot, Ez egy évvel  később 9,8 millióra esett vissza, az idei év első negyedévében már csak 1,2 millió turista választotta úti céljául Egyiptomot.

 

egypt3
Forrás: egyptindependent.com

 

Forrás: mult-kor.hu, egyptindependent.com

Nyitókép: egyptindependent.com

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!