Az eddigi hagyományoknak megfelelően Losoncon december 6-án kora este gyújtották meg a a köztéri karácsonyfák gyertyáit. A rövid ünnepségre a Köztársaság téren került sor, ahová percre pontosan érkezett a Mikulás egy ördög és angyalok kíséretében. A pillanatot szüleik és nagyszüleik társaságában számos gyermek várta.

 

dsc_7881
A Mikulás és Alexnadra Pivková, a város polgármesterasszonya. Felvétel: Puntigán József.

 

A Mikulás elmondta, hogy a messzi északról érkezett azért, hogy köszöntse őket. Már kora délután, s azt követően lovaskocsijával fáradhatatlanul járta a várost, itt-ott édességgel jutalmazva az arra érdemes gyerekeket.

 

dsc_7869
Mikulás LKosoncon. Felvétel: Puntigán József.

 

 hirdetes_300x300  

E tekintetben a térre érkezett gyermekeknek sem kellett csalódniuk. Miután a Mikulás bevonult a Galéria üzletközpontjába, s elfoglalta trónját, angyalai táskáiból minden odaérkező gyereknek jutott valamilyen finomság.

 

dsc_7915
Felvétel: Puntigán József.

 

A felnőttebbek gyermekeik örömének látványát vihették el magukkal. A megjelenteket üdvözölte a város polgármesterasszonya is.

 

dsc_7918
Felvétel: Puntigán József.

 

Mikulásváró hangulatban telt el a délután is. A Galéria egyik emeleti termében kézműves foglalkozások és játékok várták az érdeklődőket. Az itteni programot este a Városi Művészeti Alapiskola koncertje zárta. Az Apolló moziban pedig ingyenesen tekinthettek meg egy népszerű mesefilmet.

 

dsc_7907
Felvétel: Puntigán József.

 

A Köztársaság tér mellett karácsonyfa díszíti a történelmi Kubinyi teret és a Zsinagógával szomszédos parkolót is.

 

dsc_7941
Karácsonyfa és zsinagóga. Felvétel: Puntigán József.

 

A losonci ádventi programokat december 5-én, hétfőn este a Szlovák televízió „Szlovák ádvent 2016 (Slovensko Advent 2016) c. műsorának élő közvetítése nyitotta meg a losonci zsinagógából, melyen Anita Soul koncertjét láthatták a nézők.  Ténylegesen csaknem kizárólagosan csak a nézők, mert az épületbe a korlátozott ülőhelyek száma miatt losonci lakos nem juthatott be.

 

dsc_7938
Karácsonyfa a Kubinyi téren. Felvétel: Puntigán József.

 

Karácsonyig további programok várják a losonciakat. A gyermekeknek szánt műsorok és koncertek  mellett lesz karácsonyi vásár, ökumenikus istentisztelet is. A sorozatot december 26-án Losonc város karácsonyi futása zárja, melyet 49-ik alkalommal rendeznek meg.

 

dsc_7891
A város több pontján fénylenek kedves figurák. Felvétel: Puntigán József.

 

E héten szombaton a losonci Kármán József Alapiskola és Óvoda termeiben és udvarán Adventi forgatag várja Losonc környékének főleg magyar nyelvű gyermekeit és szüleit.  A rendezvény szervezői a vendéglátó iskola mellett a Csemadok Losonci Alapszervezete, a Phoenix Lutetia Polgári Társulás, a Pitypang Polgári Társulás gazdag programot készítettek elő.

 

forgatag-plaktx
Adventi forgatag -meghívó. Felvétel: Puntigán József.

 

A teljesség igénye nélkül megnyílik a Kármán suliról készült kiállítás, lesz Vásár börze és cserebere, élő mesejáték, kézműves foglalkozások, táncház, gasztronómiai különlegességek, s nem utolsó sorban adománygyűjtés a kárpátaljai gyermekeknek. Az adományokat cipős dobozba kell tenni, az adományozóknak pedig rá kell írni, hogy kinek, hány éves gyermeknek szánja az ajándékait.

 

adventi-szoro_kep
Program. Felvétel: Puntigán József.

 

Aznap délután a losonci evangélikus templomban a losonci Ozvena vegyeskar és a  Serly kamarakórus ad közös, magyar-szlovák karácsonyváró koncertet.

 

dsc_7897
Felvétel: Puntigán József.

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!