„Ősapáink óta, szól a magyar nóta” – Fantasztikus hangulatú nótadélutánnal zárták a farsangi időszakot a csiliznyáradiak. A helyiektől induló kezdeményezésben nem csak a reflektorfényt már ismerő, hanem a nagyközönség előtt eddig kevésbé ismert hazai szereplők is részt vettek.

 

Napjainkban egyre nagyobb a magyar nóta térhódítása, mely úgy látszik, újra helyet kap nem csak az idősebb generáció, hanem a fiatalok körében is.

 

2017 február 26-án, vasárnap délután megtelt a csiliznyáradi kultúrház a magyar nótát kedvelő, éneklő és hallgató közönséggel. A rendezvény kezdeményezői helyi lakosok: Fekete Erzsébet mérnöknő, aki szabadidejében, hobbiként foglalkozik nótaénekléssel, és Ladacsi Mónika, aki a pozsonyi konzervatórium növendéke, nótaénekes, operetténekes.

 

 hirdetes_400x285  
Ladacsi Mónika és Fekete Erzsébet, a délután megálmodói, fotó: facebook.com

 

A szervezők megszólították a községben élő nótakedvelőket, akik között akadtak olyanok, akik maguk is vállalták, hogy színpadra álljanak. Ez eddig nem is lenne különleges, hiszen egyre többet hallunk arról, hogy amatőr énekesek is színpadra állnak egy-egy ilyen alkalom erejéig. A csiliznyáradi nótadélutánon viszont nem csak a 30, 50 vagy annál idősebb korosztály képviseltette magát.

 

A délután sztárjai, fotó: facebook.com

 

Csiliznyárad bőven büszkélkedhet tehetségekkel. Lukács József polgármester megkérdezésünkre elmondta, ő maga is pozitívan értékeli a rendezvényt, hiszen bár először szerveztek ilyen nótadélutánt, mégis megtelt a község kultúrháza. Az pedig, hogy sok helyi kapcsolódott be, külön öröm számukra.

 

„Molnár Máté, Hetényi Gergő, Lendvay Adri, Miklós Károly, Ladacsi Gita, Fekete Erzsébet és Ladacsi Mónika is mind nagyon tehetségesek, büszkék vagyunk rá, hogy megmutatták ezt a tehetséget a nótadélutánon. Örülünk annak, hogy az emberek felismerik a magyar nóta értékét és megőrzésének, továbbadásának fontosságát.”

 

Molnár Máté volt a legfiatalabb nótázó, fotó: facebook.com

 

Lukács József külön kiemelte Molnár Mátét, aki legfiatalabbként – még alapiskolás – vette a bátorságot, és kiállt a színpadra megmutatni hangját.

 

„Máté szokott ’Kató néni’ lenni, Lendvay Adri tagja a kórusnak is, Hetényi Gergő pedig egy újonnan felfedezett tehetség – egyik napról a másikra mutatta meg, hogy milyen jó hangja van”

 

Lendvay Adrianna, fotó: facebook.com

 

A körülbelül három órás nótadélután három részből állt. Először az amatőr énekesek léptek színpadra és mutatták meg tehetségüket. A második felvonásban a színpadi környezetet már nem újdonságként kezelő énekesek kaptak teret. Felléptek más környékbeli falvak énekesei is, úgy mint a balonyi Vörös Károly, a bősi Nagy Mónika és az alistáli Lőrincz Roland, aki duettet is énekelt a hazai Ladacsi Mónikával. Az énekeseket Németh Rudolf prímás és zenekara kísérte.

 

Miklós Károly szintén hazai fellépő volt, fotó: facebook.com

 

A program zárásaként a kezdő és profi énekesek közösen léptek színpadra, hogy még egyszer utoljára elkápráztassák a nézőket.

 

Lukács József fontosnak tartja a hagyományok ápolását, ezért külön örült a nótakedvelők kezdeményező kedvének.

 

„Bízom benne, hogy az ilyen rendezvényekkel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy ne vesszen ki a magyar nóta és az igazi farsangi hangulat. Terveink szerint hagyományt is teremtünk a mai alkalomból: Jövőre ugyanitt, ugyanekkor!”

 

A Ladacsi-családban nem csak Mónika tehetséges – édesanyja Gita is színpadra állt, fotó: facebook.com

 

Csiliznyárad ifjú felfedezettje, Hetényi Gergő, fotó: facebook.com

 

Fekete Erzsébet, a délután egyik házigazdája, fotó: facebook.com

 

Vörös Károly Balonyról, akit a Duna tévében is láthattunk már, fotó: facebook.com

 

Bősről Nagy Mónika látogatott el Csiliznyáradra, fotó: faceebook.com

 

Ladacsi Mónika, fotó: facebook.com

 

Lőrincz Roland Alistálról, fotó: facebook.com

 

Kezdők és profik együtt, fotó: faceebook.com

 

Finálé, fotó: facebook.com

 

Nincs is jobb a közös nótázásnál, fotó: facebook.com

 

Ördög bújt a vonóba…, fotó: facebook.com

 

 

Körkép.sk/Komjáthy Petőcz Andrea

Nyitókép: facebook.com/zsuzsanna.lukacsvegh

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!