Szerdán délelőtt a tengerbe omlott Málta egyik legnépszerűbb, ikonikus természeti látványossága az Azúr Ablak sziklaalakzat, amely a Gozo-szigeteken volt látható. Megnevezését arról kapta, hogy ablakként nyílt az azúrkék tengerre. A képződmény két tengeri barlang beomlásának eredményeként keletkezett.

 

Forrás: Times of Malta,

 

Az alakzatot egy tomboló vihar hullámai döntötték össze. A Times of Malta hírportál tudósítása szerint egy helyi lakos épp e helyszínen fotózta az alakzatot, amikor az leomlott. Nem tudott ellenállni a viharos tenger erős hullámainak, az Ablak látványos íve hatalmas robajjal belezuhant a tengerbe. Ledöntve a képződmény oszlopszerű részét is.

 

Az Azúr Ablak összeomlása nem volt teljesen váratlan. Már néhány éve repedéseket fedeztek fel rajta. Ezeket a 2016 áprilisában készült légi felvételeken is láthatóak voltak. A képződmény gyors eróziójára a geológusok is felhívták a figyelmet, a hatóságok meg is tiltották a turisták számára, hogy felmásszanak a tetejére. Az idén januárban egy hatalmas szikladarab szakadt le az ablakról. Becslések szerint az elmúlt 30 évben a külső rétegének 90 %-a pattogzott le róla.

 hirdetes_810x300  

 

A természetes kőhíd környezetében számos filmet forgattak, többek között a Trónok harca több jelenetét.

 

 

Nyitókép: timesofmalta.com
Forrás: hvg.hu, Times of Malta, origo.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!