Alapításának 10. évfordulója alkalmából megújult állandó kiállítással indítja az idei turistaszezont a Füleki Vármúzeum. Az ehhez szükséges forrásokat az intézmény részben pályázati forrásból biztosította, részben a Szlovák Művészeti Alap támogatásával  valósultak meg.

 

Kiállítási részlet. Felvétel: Puntigán József.

 

Az újdonságokról Titton Viktóriát, a Füleki Vármúzeum igazgatóját kérdeztük

 

A Füleki Vármúzeum idén ünnepli alapításának 10. évfordulóját. A  kiállításoknak helyet adó Bebek-torony csak 2008-ban lett megnyitva, de a Vármúzeum, mint intézmény 2007-ben jött létre. Elgondolkoztunk azon, hogy ezen alkalomból mit lehetne csinálni, s végül úgy döntöttünk, hogy a meglévő kiállításainkat kibővítjük, modernizáljuk.

 hirdetes_300x300  

 

Eddig a Bebek-toronyba csak minden órában engedtük be a látogatókat. Az elmúlt hetekben minden kiállított tárgy vitrinbe vagy vitrin mögé került, levédtük őket, így már folyamatosan nyitva lehet a torony a vár egész napos nyitva tartása alatt.

 

Vannak bizonyos változások a belépődíjakkal kapcsolatban is. Azokat a szolgáltatásokat, amelyeket nem használtak ki a látogatóink, eltöröltük. Például nem lesz fotójegy. Mivel folyamatosan nyitva lesz a torony ezt nem is tudnánk ellenőrizni. Eddig a nagyobb csoportokat ingyenes idegenvezetéssel engedtük be. Ezt is töröltük! Mostantól az idegenvezetés egységesen 5 EUR lesz. Viszont egy csoportnak 20 személyen felül egy ingyenes belépőjegy is jár. Kedvezményes jegyet válthatnak a mozgássérülteknek, ők és a kísérője is féljeggyel látogathatja meg a várat. A hasonló sorsú gyermekeknek pedig ingyenes lesz a belépés.

 

Készülnek a vitrinek. Felvétel: Puntigán József.

 

Új gyűjteményi tárgyakkal is gazdagodnak a kiállítótermek. Mi a kibővítés lényege?

 

A földszinten látható, harmadkori vidék flóráját és faunáját bemutató paleontológiai tárlat a Fülek környékéről származó, több mint 20 millió éves gerinctelen ősmaradványokkal és növénylenyomatokkal bővül. Eddig csak a gerinces ősmaradványok voltak láthatóak.

Kiállítási részlet. Felvétel: Puntigán József.

 

Átalakult a Füleki Vár Évszázadai című kiállítás is?

 

Igen, a meglévő két szintről háromra bővült. Bemutatásra kerül az utóbbi évek ásatásaiból előkerült anyag, valamint láthatóak lesznek egyéb érdekességek, rekonstrukciók, például a persi avarkori sírtemetőből egy férfi sír rekonstrukciója, a várgedei bronzkincshez egy női ruha rekonstrukció készült, amire rákerültek a  kincs másolatai is, s így az is láthatóvá vált, hogy egykor hogyan viselték őket.

 

Kiállításra kerül II. Koháry István egyik ünnepi öltözéke. Ez a ruha több olajfestményen is megjelent. Bemutatásra kerülnek a Szlovák Nemzeti Múzeum Régészeti Múzeumából újonnan kölcsönzött, dr. Kalmár János, az 1940-es években végzett ásatásából származó leletanyag talán legszebb darabjai is.

 

A negyedik szinten egy kis pihenősarok lett kialakítva, fotósarokkal  és két nagyképernyős televízióval, ahol egy teljesen új, háromdimenziós filmet is fogunk vetíteni a füleki vár korabeli kinézetéről. Videók lesznek láthatóak a rendezvényeinkről  (Múzeumok éjszakája, Történelmi Várjátékok) valamint a Honismereti Múzeumról. Utóbbit  azzal a szándékkal is, hogy oda is elcsalogassuk a látogatókat.

Férfisír. Felvétel: Puntigán József.

 

Lesznek időszakos kiállítások?

 

Erre a célra a torony ötödik szintje marad meg. Az idén három kiállítás lesz benne. A szezonnyitó kiállítás „A komlótól a sörig” anyagát  a nagytapolcsányi múzeumtól vesszük át és a sör és a sörfőzés történetét mutatja be. Májusban a Múzeumok éjszakáján nyílik az Expedíció a középkorba c. interaktív kiállítás, ahol középkori tárgyakat, eszközöket,  kínzóeszközöket, pénzverést  is ki lehet majd próbálni.

 

Júliusban pedig egy Afrikát bemutató kiállítás nyílik Emlékeim Zambiáról címmel. Egy érsekújvári állatorvos több évtizedet töltött el az országban, az ott gyűjtött tárgyai lesznek láthatóak.  Krokodilbőrök, ébenfából készült asztalok, szobrok, berendezések és egyéb érdekességek.

A komlótól a sörig. Felvétel: Puntigán József.

 

Saját rendezvények?

 

Májusban lesz a Múzeumok éjszakája a megszokott zenés, táncos kísérőprogramokkal, júniusban pedig hagyományosan a Várjátékok. Ezeken kívül a Városi Művelődési Központ áprilisban itt rendezi a Palóc Húsvétot. Lesz gyermeknap is, játékokkal, bemutatókkal, amelyre elsősorban a kisiskolások, gyerekek lesznek hivatalosak.

A komlótól a sörig. Felvétel: Puntigán József.

 

A Vármúzeumhoz tartozó Városi Honismereti Múzeumban is nyílnak időszaki kiállítások?

 

Igen. A Múzeumok éjszakáján nyílik meg ott az Ásványok nagyító alatt című kiállítás, amely a Kelet Szlovákiai Múzeumból érkezik. Ez egy ásványbörzével is egybe lesz kötve, amelyre a Múzeum udvarán kerül sor.

 

A Palóc napok keretében nyílik meg a palóc áttört bútorokat bemutató kiállítás. Az utolsó kiállításon pedig Seres László festőművész festményei kerülnek bemutatásra. Füleki származású, jelenleg Miskolcon él.

 

Kiállítási részlet. Felvétel: Puntigán József.

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!