A szervezők legnagyobb örömére a szokatlanul morcos áprilisi időjárás nem rendezte át a füleki Palóc Húsvét programtervét, sőt csaknem egész nap napsütéssel kedveskedett nekik és a látogatóiknak.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A  Füleki Városi  Művelődési  Központ és társszervezői, a Füleki  Vármúzeum, a Csemadok Füleki Alapszervezet és a Füleki Közhasznú Szolgáltatási előkészítésével 12. alkalommal rendezték meg a Palóc Húsvétot, melyet a nap folyamán több mint  ezren látogattak meg  Fülekről, Ragyolcról, Losoncról, Tornaljáról  és régió egyéb helyeiről.

 hirdetes_400x285  

A Hollókői Húsvéti Fesztivál mellett ez Nógrád legismertebb ünnepi rendezvénye.

[stw]

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A rendezvényt 2006-ban a helyi Motolla Kézműves Kör tagjai kezdeményezésére rendezték meg  először, s azóta hét-határon túl  lett közkedvelt.

A kézműves kör tagjai már akkortájt is számos helyre kaptak meghívást, mutatták be tudásukat, a palóc hagyományok szépségét. Nehezen tudtak viszont válaszokat adni azon kérdésre, hogy ezen bemutatóikból miért éppen az otthonuk marad ki, ott miért nincs fesztivál. Úgy döntöttek, hogy elkezdik.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A Kör tagjai az idén aktív közreműködői voltak a rendezvénynek, amelyben hozzájuk hasonlóan a Pro Gaudio Polgári Társulás, a Figura Bábszínház, a Nomád Polgári Társulás, a Füleki Római Katolikus Plébániai Hivatal is részt vállalt.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Az elmúlt 12 évben a fesztiválnak több fő szervezője volt, de a hangulata, tartalma megmaradt, s ezt bizonyítja az idei rendezvény látogatottsága is.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A hagyományosnak mondható programrészek mellett az idei újdonság az elsősorban a gyermekek részére elkészített gyermeksarok volt, ahol  bábszínházas foglalkozások várták őket.

A rendezvény részeként keresztelték meg a CBC Kiadó  „Nógrád az égből“ (Novohrad z neba) c. könyvet is, melyben természetesen láthatóak a Fülekről  és Fülek váráról készült felvételek  is.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A rendezvény elmaradhatatlan részét képezik az egész nap zajló kézműves foglalkozások (tojásdíszítés, gyékényezés, mézeskalács díszítés, szappankészítés, a népi hangszer készítést, arcfestés stb.) valamint a játékos vetélkedők

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Ismét itt volt a kézzel hajtott körhinta, lehetett íjászkodni, de lovagolni és locsolkodni is. Utóbbiakat, a locsolkodókat  a hagyományoknak megfelelően festett tojással jutalmazták.  Nem változott a rendezvény pénzneme, a fabatka sem.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Az ínyencek palóc ételeket is kóstolhattak, maga a rendezvény programi része ételszenteléssel kezdődött.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A Várfelső utácban kirakodóvásár volt, a várudvarban felállított szabadtéri színpadon folklór együttesek léptek fel. A farnadi Nádas Néptáncegyüttes, a bozitai Dubkácik Néptáncegyüttes és a Podjavorská muzika zenekar Nagyszalatnáról, a bénai Rozmaring Citerazenekar valamint a budapesti, akik koncertje zárta a napot.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A rendezvény látogatói megtekinthették  a Füleki Vármúzeum felújított állandó kiállításait és a Komlótól a sörig című időszaki tárlatot is.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!