Másodízben emlékeztek a Táncművészet Világnapjára Füleken. A közel kétórás rendezvényen a város és a közeli régió mintegy 150 szereplője, táncosa lépett színpadra.

 

Hot Steps. Felvétel: Puntigán József.

 

A Táncművészet Világnapját az UNESCO kezdeményezésére 1982 óta ünneplik április 29-én. Célja a tánc népszerűsítése az oktatásban, művészetben, valamint a szabadidős tevékenységben betöltött szerepének ösztönzése. 1727-ben ezen a napon született Jean-Georges Noverre francia táncos és balettművész, az egyetemes táncművészet megújítója.

 

A világnap megtartását az UNESCO Nemzetközi Színházi Intézetének egyik részlege, a Nemzetközi Táncbizottság 1981. évi madridi közgyűlése kezdeményezte.

 hirdetes_810x300  

 

Lenka Nincová. Felvétel: Puntigán József.

 

A műsorban a Füleki Városi Művelődési Központ, a Papréti Szlovák Tannyelvű Alapiskola mellett működő balett, modern- és társastánc formációk,  néptáncegyüttesek, valamint losonci és salgótarjáni vendégcsoportok léptek színpadra.

 

Jánošík Gyermeknéptáncegyüttes. Felvétel: Puntigán József.

 

A műsort a füleki Papréti Alapiskola Hot Steps csoportja nyitotta meg. Lenka Nincová dzsessz balett produkciójával kétszer is színpadra lépett. A tehetséges táncos hamarosan a kassai Konzervatórium diákja lesz.

 

Jánošík Néptáncegyüttes. Felvétel: Puntigán József.

 

A füleki Városi Művelődési Központ Jánošík Gyermek Néptánc Csoportja Tavaszi Játékok c. műsorát mutatta be, a felnőtt csoport pedig bólyádhegyaljai csárdást táncolt.

 

Mona Balett. Felvétel: Puntigán József.

 

Második éve műkődik a füleki Művelődési Központban a Mona Balett, akik egy balett összeállítást mutattak be.

 

Savaria. Felvétel: Puntigán József.

 

A salgótarjáni Alapfokú Művészeti Iskola Savaria modern táncokat adott elő, őket a füleki Közösségi Központ modern tánccsoportja követte, akik a Tapolcsányban megrendezett szlovákiai  országos táncversenyen harmadik helyezést értek el,  elnyerve a nagytapolcsányi Közművelődési Központ igazgatójának díját is.

 

A versenyen az Év Legjobb Táncosa címet Kökény Zoltánnak ítélték oda. A csoport megnyerte a losonci regionális táncversenyt is.

Közösségi Központ, Fülek. Felvétel: Puntigán József.

 

Önálló blokkot kaptak a füleki Rakonca Néptáncegyüttes szólótáncosai, akik sikeresen szerepeltek az országos táncversenyeken – Gáspár Dániel szólótáncos valamint a Krajcsa Márk-György Friderika páros.

Gáspár Dániel. Felvétel: Puntigán József.

 

Krajcsa Márk és György Friderika. Felvétel: Puntigán József.

 

A Dance Attack modern tánccsoportnak füleki és losonci csoportja is van. A füleki csoport növendékei modern táncokból adtak ízelőt, emellett a csoport losonci párosa  társastáncokat mutatott be.

 

Dance Attack, Fülek. Felvétel: Puntigán József.

 

Dance Attack, Losonc. Felvétel: Puntigán József.

 

Egészen különleges, táncház színházi produkció részletét mutatta be a Salgótarjánból  érkezett Mona Deja-vu.

 

Mona Deja-vu. Felvétel: Puntigán József.

 

Nem maradhatott el Fülek legismertebb néptáncegyüttesének fellépése sem. A Kis Rakonca előadásában az Én az éjjel álmomban c. műsor, a Rakonca Néptáncegyüttes előadásában pedig  rimóci táncok voltak láthatóak.

 

Kis Rakonca. Felvétel: Puntigán József.

 

Rakonca Néptáncegyüttes. Felvétel: Puntigán József.

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!