A losonci Szállodai Szolgáltatások és Közlekedési Középiskola, valamint a Szlovákia Fuvarosok Egyesülete harmadízben, immáron hagyományt teremtve rendezte meg a Fuvarosok és Iparosok napját, melyre a Losonc-Ladói iskolai gazdaság területén került sor.

 

A rendezvény kiemelt célja a hagyományápolás volt.

Felvétel: Puntigán József.

 

A esős, nyirkos idő ellenére több százan látogatták meg a rendezvényt, amelyen a különböző mesterségek bemutatása mellett az ország különböző pontjairól érkezett igavonó lovak, a gazdáik, a fuvarosok játszották a főszerepet.

Felvétel: Puntigán József.

 

 hirdetes_300x300  

Annak ellenére, hogy a régió nem tartozik azok közé, ahol a „fuvaros“ mesterségnek nagy hagyományai lennének, a versenyek és bemutatók elnyerték a látogatók tetszését. A lovasok és lovasfogatok négy versenyszámban mérték össze tudásukat, amelyeken keresztül azt mutatták be, hogyan dolgoztak, s néhány helyen még ma is dolgoznak az erdőben a fával.

Felvétel: Puntigán József.

 

A lovakat napjainkban elsősorban ott használják a fakitermelésben, ahová a gépek nem tudnak eljutni. A kivágott fát úgy kell kivinnie az erdőből, hogy ne, vagy csak minimális mértékben károsítsa az aljnövényzetet és a fiatal fákat. Elnézve a régióban tapasztalható tarvágásokat és az erdők meggondolatlan pusztítását, irigykedhetünk azokra a helyekre, ahová nem tudnak eljutni a gépek.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

E tekintetben izgalmasan lenyűgöző volt az a verseny, ahol egy jókora farönköt kellett a pályán megmozgatni. Nemcsak húzni, de tolni, akadályokon átvinni, sőt a segítségével egy további kisebb fadarabot áttolni egy „akadály“ túloldalára. A munka a gazda és lovaik teljes együttműködését igényelte.

Tisztes teljesítmény volt, hogy a gazdák a lovaik segítségével képesek voltak a rönköt centiméterekkel jobbra-balra tolni.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Látványosságában nem maradt el ettől a fogathajtó verseny, melyen egy, a fa szállítására (is) alkalmas kocsit húzva kellett az akadályokkal és feladatokkal telített pályát a lehető leggyorsabban megtenni.

 

Felvétel: Nagy Hajnal.

 

Élő bemutatókat tartott több mester is. Volt birkanyírás, ló patkolás, különböző foglalkozások kutyákkal. Utóbbiak gazdái ingyenes tanácsadásban is részesülhettek.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A füleki Defensores történelmi csoport két tagja Kasza Patrik és Veronika Hanyusová a 13. és 14. századból származó könyvfestés alapján rajzoltak. A képen egy teljes fegyverzetű templomos lovag volt látható, kék lovon. A középkori források a ló kék színét a fekete speciális árnyalataként írják le. Emellett a bőr díszítését is bemutatták.

 

Defensores. Felvétel: Puntigán József.

 

Defensores. Felvétel: Puntigán József.

 

Vonzó látványosság a kovácsműhely, kovácsmesterség is. Főleg akkor és úgy, ha egy hölgy veszi kezébe a kalapácsot és teszi lábát a fújtatóra. Andrea Kosecová kezei alatt tűzben született meg a vasrózsa. Az egyéb és apróbb kovácsolt ékszerek mellett talán a legnagyobb csodálatot egy éppen elrepülni készülő vasmadár váltotta ki. Édesapja kovácsmester volt, s az volt a vágya, hogy a mesterségét továbbvivő fiúgyermeke legyen.

Andrea Kosecová. Felvétel: Puntigán József.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Két lánya született… Andrea kovács, a testvére fémmetsző lett. A feltehetőleg boldog apának nem kell pironkodnia leányai tudásáért. Társa Peter Gašpar volt, s nem mellékesen Ajnácskőről érkeztek Losoncra.

Felvétel: Puntigán József.

Egy további standon apró, Gyetva környékén látható festett útmenti keresztek, feszületek kicsinyített másai voltak láthatóak. Alkotójuk a gyetvai Milan Malček, aki a lakótelepi lakásában berendezett műhelyében több, mint 10 éve szenteli idejét hobbijának. Emellett valódi nagy, öt méter magasságot is meghaladó kereszteket is készít.

Gyetvai keresztek. Felvétel: Puntigán József.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Megjelentek a fafaragók, kosárfonók, volt kürtöskalács és egyéb gasztronómiai finomságok is. A legkisebbeket hinták, játékok, arcfestés és foglalkozások sora várta, lovagolhattak is. A versenyről nem hiányzott a neves mulattató, humorista Jozef Pročko sem.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A lovak és lovasfogatok mellett több mezőgazdasági gép, traktor is látható volt A színpadon folklórbemutatók zajlottak.

Díjátadás. Felvétel: Kovács Ildikó.

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!