Ásványok nagyító alatt, Középkor expedíció, korabeli képeslapok és fényképek vetítése, zenés-táncos bemutatók, latin-amerikai koncert, esti várséta, s nem is mellékesen az időjárás urának támogatása.

 

Füleken  10. alkalommal rendezték meg a Múzeum és Galériák éjszakáját, melyre ezúttal is több százan voltak kíváncsiak.

A Füleki Vár rekonstruált képe, a Vármúzeum bemutató videóján. Felvétel: Puntigán József.

 

A Múzeumok és Galériák napját május 18-án ünneplik, a Múzeumok és Galériáját az Szlovákiában ehhez legközelebb eső hétvégén tartják meg, melyek célja az is, hogy a múzeumok és galériák a tevékenységüket, a mindennapi munkáját is bemutassák a nagyközönségnek.

 

 hirdetes_300x300  
Tittton Viktória. Felvétel: Puntigán József.

 

A több, mint ötórás program kora este a Városi Honismereti Múzeumban  a Kassai Kelet-szlovákiai Múzeum „Ásványok nagyító alatt” című tárlatának megnyitójával kezdődött. A jelenlévőket Titton Viktória a Füleki Vármúzeum igazgatóasszonya üdvözölte bemutatva a annak néhány érdekes részletét is.  A kiállítás ásványai és kristályai  Szlovákia, Csehország és a világ különböző tájairól származnak.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A tárlókban a legismertebb kvarcfajták mellett, látható pl. a máramarosi gyémánt, nemesopálok különböző színváltozatokban, dél-afrikai gyémánt, kaliforniai aranyrögök, számos kristály, de a Szlovákiában felfedezett ásványok (összesen 19), mint a  rutil, kornelit, rmobolkal, szomolnokit, vashegyit, hodrusit, mrázekit, vihorlatit, chovanit stb. Az érdeklődők este ugyanitt Fülek múltszázadbeli képeslapjaival és fényképeivel ismerkedhettek meg.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A látogatók a Városi Honismereti Múzeumban folyosóján megtekinthették a füleki Szűz Mária mennybemenetele tiszteletére templom toronyórájának egyik eredeti számlapját is, melyet a római katolikus egyház füleki plébániája ajándékozott az intézménynek. A kör alakú számla átmérője 2,4 m, és a 18 és 19 századforduló tájékán helyezték el a toronyban Több érdekessége van, pl. a 4-es számot a IIII szimbólummal jelölték rajta. A templom toronyban jelenleg nincs óra, folyik az új készítése.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A rendezvény hivatalos megnyitójára a Füleki Vár középső várudvarán, a Bebek.-bástya alatti színpadon került sor. Titton Viktória röviden ismertette a rendezvény célját, elmondva, hogy a Vármúzeum az idén ünnepli megalakulásának 10. évfordulóját, mely alkalomból megújult az állandó kiállítása is.

 

Titton Viktória, Agócs Attila. Felvétel: Puntigán József.

 

Agócs Attila, Fülek polgármestere, a Vármúzeum első igazgatója köszöntőjében  a vár és a vármúzeum kezdeti időszakról és a fejlesztési tervekről szólt. Elmondta többek között, hogy az elmúlt 10 év alatt közel 120 időszaki kiállítás  volt látható.

Már az első években nagyon komolyan vettek minket a kollégák, ami óriási megtiszteltetés volt a számunkra. A Szlovák Múzeumi Szövetség akkor elnöknője híradóban néhány év működés után minket emelt ki, mint az egyik leggyorsabban fejlődő múzeumi kisintézményt.   

 

És az eredmények jöttek is… ez statisztikailag lecsapódott a  látogatottság növekedésében is. Akkor múzeum látogatottsága kb. évi 11 ezer volt, ami tavaly elérte a 24 ezret, a bevételeket megháromszoroztuk, az intézmény teljes mértékben betagozódott a közép-európai múzeumi közegbe.”.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A Múzeumok és Galériák első évfolyamára Füleken 2008-ban mintegy 300-an voltak kíváncsiak. Az ezt követő években ez a elérte az 1300-1400-as látogatottságot is, akik a régió minden részéből, de az ország távolabb területeiről is érkeztek. És érkeznek, hiszen elmondható a látogatottság az idén is nagy volt.

Felvétel: Puntigán József.

 

A szerző jelenlétében került bemutatásra került Túri Török Tibor II. Koháry Istvánnak emléket állító domborműve is, melyet a művész a Füleki Vármúzeumbnak ajándékott és a Bebek toronyban látható.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A vár Bebek–tornyában  a „Középkor expedíció” címmel nyílt interaktív kiállítás, amely egy ellentmondásokkal teli történelmi korszak hangulatába nyújt betekintést. A korabeli ruhák, szerszámok, hangszerek, játékok és kínzóeszközök másolatai mellett ki lehetett próbálni a huszita szekérvárat, a pénzverést is, de a legkisebbek lovas katonaként „lóhátra” is ülhettek.

Felvétel: Puntigán József.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A kiállításhoz kötődő rövid tematikus bemutatók mellett kézműves foglalkozások (csuhé baba készítés) is várták az érdeklődőket. A paleontológiai kiállítás termében egy aktív vulkán makettje is látható volt.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Nagy sikert arattak a Defensores hagyományőrző csoport előadásai, akik a kazamatában egy kínzókamrát rendeztek be, s a „gyakorlatban” mutatták be, hogy hogyan végezték egykor azok, akiket a korabeli ítélkezés büntetés végrehajtásra ítélt.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A  zenés-táncos kísérőprogram keretén belül a Fülek és környéki iskolák tanulói mutatkoztak be.

Felvétel: Puntigán József.

 

A rendezvényt a budapesti Latin Combo Cubano latin-amerikai zenekar nagysikerű koncertje zárta, melyet a fenyegető esőfelhők felhők és villámok miatt a Bebek-toronyban tartottak meg.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!