Több ezer gyermek, szülő, nagyszülő és kíváncsi érdeklődő  jött el a losonci gyereknapra, melyet a Köztársaság téren, a szlovákiai fegyveres erők részvételével tartottak. A rendezvényt a Szlovák Honvédelmi Minisztérium 20. alkalommal rendezte meg, melynek ez évben Losonc városa adott otthont.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Peter Gajdoš. Felvétel: Puntigán József.

 

 hirdetes_300x300  

Peter Gajdoš, honvédelmi miniszter a kora délután megtartott köszöntőjében elmondta, hogy annak ellenére hogy Losoncnak nincsen gazdag újkori katonai története, értékelik, hogy a szlovák hadsereg lehetőséget kapott arra, hogy bemutassa a katonai élet mindennapjait.

 

Hangsúlyozta azt is, hogy a bemutató remélhetőleg többeknek kedvet ad ahhoz, hogy a hadsereg hivatásos vagy önkéntes tagjává váljon. Bízik abban hogy a rendezvény alatti jelentkezések hozzájárulnak ahhoz, hogy minisztérium teljesíteni tudja ezirányú kötelezettségvállalását.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A gyerekekhez szólva elmondta, hogy a katonai technikai eszközöket, katonákat zöld, kék egyenruhában, terepöltözékben látva

 

„…talán nem is gondoljátok, hogy milyen fontos szerepük van a mindennapjainkban, azért hogy nyugodtan járhassatok az óvodákba, az iskolákba, hogy  nyugodtan tölthessétek el a szünidőt… Az ország védelme hasonló elveken alapul, mint azok a helyzetek, amikor a szüleitek, barátaitok segítségét kell igénybe vennetek. Ezt az ország  katonái teszik napi 24 órában, a hét napján és egész évben“.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Nem csak akkor, amikor katonai feladatokat teljesítenek, de krízishelyzetben, katasztrófák alkalmával is az ország rendelkezésére állnak, ha kell, külföldön is. Szlovákiának jelenleg 18 ezer hivatásos katonája van, akik részt vettek nemzetközi  békefenntartó egységek feladatainak teljesítésében.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A katonaság elválaszthatatlan részét képezi a sport is, mely a besztercebányai Dukla Sportegyesület keretében valósul meg. A rendezvényen Juraj Tužinský, sportlövő és Anastázia Kuzminová sífutó vettek részt, s adtak autogramokat. A katonai élet sem maradhat művészet nélkül, fellépett a besztercebányai katonai zenekar, bemutatót tartott a pozsonyi elnöki palota díszőrsége is.

 

Juraj Tužinsky, Anastázia Kuzminová. Felvétel: Puntigán József.

 

Bemutatásra kerültek a „A katonák gyermekszemmel” országos képzőművészeti verseny legszebb alkotásai is.

Felvétel: Puntigán József.

 

Ti, gyermekek most szép országunk amolyan kis állampolgárai vagytok, akik még nem lehetnek valódi katonák. De örülni fogok, ha a mai akcióval sikerül felkelteni bennetek az érdeklődést a katonák igényes munkája és az ország védelme iránt.

 

Milan Maxim. Felvétel: Puntigán József.

 

A rendezvényen megjelent Milan Maxim tábornok, a Szlovák Köztársaság Fegyveres Erők Vezérkari Főnöke is, aki köszöntőjében hangsúlyozta, hogy a rendezvénnyel a legkisebbeknek szeretnék bemutatni, hogy kik is a hadsereg tagjai, milyen feladatokat teljesítenek, és mire készülnek.

Felvétel: Puntigán József.

 

„Nem célunk a fiatalság felfegyverezése, mint az néhányan állítják. Célunk a hazafias érzés, a haza iránti büszkeség kialakítása, s garantálni a védelmét, ha szükséges. Célunk nem csak a gyermekek, de a fejlődő fiatal generáció és társadalmunk azon, főleg férfi része, akik egykor magukra öltötték a katonai egyenruhát.“A nap emlékére a vendéglátó város polgármesterének Alexandra Pivkovának emlékérmet adott át.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A csaknem egész napos rendezvényen valóban nem lehetett unatkozni. Az érdeklődők kívül-belül megtekinthették, kipróbálhatták napjaink katonai technika járműveit autókat, tankokat kétéltű járműveket de a légvédelmi járműveket, motorkerékpárokat is.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A gazdag kulturális programok mellett látványos bemutatókat tartott a katonai rendőrség, a terrorelhárító egység, a nyomozóhatóság. Láthatóak voltak harci bemutatók, kutyák is.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A katonai sátrakban a fegyverekkel, azok használatával, a katonai segélynyújtással és eszközeivel, a térképészettel, a hivatásos katonai szolgálat lehetőségeivel lehetett megismerkedni.

Felvétel: Puntigán József.

 

Az ünnepi megnyitó bevezetőjeként katonai sugárhajtású repülőgép és helikopter repült át a tér felett, majd annak zárasaként ejtőernyősök érkeztek a térre.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Nem hiányoztak a hinták, játékok és a katonai vendéglátás sem.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!