A könyv, az írott szó elfogult híveként és a digitális világ állandó látogatójaként számos alkalommal gondolkoztam el már azon, hogy kell-e még a könyv?

 

Fogy-e vagy esetleg növekszik azok száma, akik (még) előnyben részesítik azt a kézbe vehető, lapozgatható nyomtatott valamit, ami Johannes  Gutenberg találmányának köszönhetően közel 600 éve van jelen mindennapjainkban.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Felvétel: Puntigán József.

Sétálgatva a június 8-án megnyílt 88. Ünnepi Könyvhét és 16. Gyermekkönyvnapok  központi helyszínén, a budapesti  Vörösmarty tér sátrai között némi optimizmussal mondhatom, a könyv él és egy ideig még talán élni is fog.

 hirdetes_300x300  

A sátrak előtt folyamatosan gomolygó tömeg, a dedikálásokra váró embersorok azt jelzik, hogy Gutenberg találmányának még van helye a napjainkban.

A kínáltban volt Darkó István, losonci író Deszkaváros c. regénye. Felvétel: Puntigán József.

 

Annak ellenére, hogy a Magyarországon pl. az Alexandra könyvterjesztő hálózat bukása miatt számos kiadó került nehéz helyzetbe az idén némileg emelkedett az új könyvek száma.  A könyvhéten 85 kiadó 339 új könyve jelent meg, hozzátéve hogy ebben a szlovákiai magyar könyvkiadók csak nagyon szerényen vehették ki a részüket.

 

Tóth László. Felvétel: Puntigán József.

 

A határon túli kiadók önálló sátrakban várták az érdeklődők. A szlovákiai magyar könyvkiadók zöme a felvidéki sátorban mutatta be a kiadványait. A standon viszont nem sok újdonságot találtam, a  Közép- és Kelet Szlovákiában megjelent könyvek, helyi kiadványok pedig szinte teljes terjedelemben hiányoztak. Pedig volt alkalmam látni és hallani, hogy keresték ezeket.

 

Lőrincz L. László. Felvétel: Puntigán József.

 

Felvétel: Puntigán József.

Önálló sátra a Méry Ratió Kiadónak és Kalligramnak volt.  Nem hiányoztak az erdélyi, vajdasági és kárpátaljai kiadók sem.

Felvétel: Puntigán József.

 

A szépirodalmi, történelmi, vallási és politikai tartalmú könyvek mellett nagyobb számban csak az útleírások és művészeti kiadványok voltak láthatóak, a műszaki és természetrajzi ismeretterjesztés viszont alig, de inkább nem. Személy szerint nekem ez nagyon hiányzott.

 

A gyermekkönyvek kínálata viszont nagyon gazdag volt.

 

Kiss Gy. Csaba. Felvétel: Puntigán József.

 

Lackfi János. Felvétel: Puntigán József.

 

Lackfi János. Felvétel: Puntigán József.

 

A kiadók általában 20-50 %-os kedvezménnyel árulták könyveiket. Néhány lap korábban megjelent példányai (pl. az Irodalmi Jelen, politikai, statisztikai lapok) ingyenesen elvihetőek voltak.

 

Tőkés László. Felvétel: Puntigán József.

 

Ferdinandy György. Felvétel: Puntigán József.

 

Karinthy Márton. Felvétel: Puntigán József.

 

Minden órára számos dedikálás jutott. Ezeket két véglet jellemezte. Voltak, akikhez csak a közvetlen barátok és ismerősök ültek le, mások aláírására, szombati ottlétemkor pl. Vámos Miklós, Lukács Sándor, Karinthy Márton, Böszörményi Gyula, Lackfi János, Lakatos Levente aláírásaira pedig  hosszú sorban vártak.

Kepes András. Felvétel: Puntigán József.

 

Závada Pál. Felvétel: Puntigán József.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Moldova György. Felvétel: Puntigán József.

 

A korabeli dokumentumok, könyvek, újságok, térképek digitalizálásában és közzétételében vezető helyen áll a budapesti Arcanum Adatbázis kft. Ezúttal is jelentős kedvezményeket kínált látogatóinak.

A kultúránk akkor fejlődhet, ha a múltunkat, közös tudásunkat és identitásunkat hordozó emlékeinkből minél többet tudunk eljuttatni a lehető legtöbb emberhez; s mindezt úgy, hogy a befogadókban a továbbgondolkozás igényét is elősegítjük.ˮ”

– vallják, s teszik, hiszen a Szlovákiából is elérhető adatbázisuk több millió oldalt tartalmaz, benne számos felvidéki vonatkozású információval.

 

Az Arcanum kft. gazdag kínálata. Felvétel: Puntigán József.

 

Lakatos Levente. Felvétel: Puntigán József.

 

Heller Ágnes. Felvétel: Puntigán József.

 

A rendezvény részeként hirdették ki a Szép Könyv 2016 verseny eredményét is. Ennek fődíjait a gyermekkönyvek kategóriában  Lackfi János: Kutyából szalonna (Gutenberg Kiadó), a Szépirodalmi és ifjúsági könyvek kategóriában a Dante: Isteni színjáték (Magvető) és  Poe, Edgar Allan: The Raven (Borda Antikvárium),  a Művészeti könyvek és albumok kategóriában Brittig Vera – Fajcsák Györgyi: Nagas, birds, elephants – Traditional dress from mainland Southeast Asia (Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum),  Bibliofil és speciális kiadványok kategóriában Kelbert Krisztina: Képek a szombathelyi zsidóság történetéből (Yellow Design) c. kiadványai kapták meg.

A közönségdíjat az Arany János balladái Zichy Mihály rajzaival (Kossuth Kiadó) c. könyv szerezte meg.

 

Böszörményi Gyula. Felvétel: Puntigán József.

 

Grendel Lajos. Felvétel: Puntigán József.

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!