2017. július 1-jén Pozsonyban nemzetközi történelmi konferenciát szerveznek, mely a pozsonyi tragédia áldozatainak emléktáblájánál főhajtással és koszorúzással ér véget.

 

Az ártatlanul kivégzett gyermekek, nők és férfiak lelki üdvéért tartandó szentmisére reggel 8:00 órakor kerül sor Pozsonyban a Ferencesek templomában, amelyet Tamás atya celebrál. Az esemény részletes programja:

 

 

 hirdetes_300x300  

Egész családokat irtottak ki Ligetfaluban

 

Az elmúlt hetven évben korszerű autópálya és lakótelep épült Pozsonyligetfaluban (Petržalka), nem messze a tömegsíroktól. Ott, ahová 1945 nyarán a csehszlovák hadsereg katonái lőtték a felvidéki német és magyar lakosságot. Dunajszky Géza helytörténész szerint jelöletlen tömegsírban nyugszik az a 90 magyar levente is, akik Drezdából hazafelé tartva Ligetfaluban lelték halálukat.

A kivégzések elkövetői azt gondolták, hogy szörnyű tettük örökre rejtve marad. Ám 1947-ben bírósági eljárás indult egy pozsonyi férfi meggyilkolása miatt, akit a vagyonáért öltek meg. A szálak Ligetfaluig vezettek. Különös módon a bíróság csak egyetlen ember meggyilkolásával összefüggésben indított bűnvádi eljárást, miközben a tanúvallomásokból, illetve a tömegsírokban az exhumálások során megtalált holttestekből egyértelműen kiderült, hogy tömeggyilkosságról van szó.

 

A ligetfalui haláltábor vezetőit, Berdich Smetanat, Eduard Kosmelt és Jozef Jancsót a bíróság elsőfokon elítélte, másodfokon azonban felmentette őket. A tömeggyilkosságok kitervelői és elkövetői tehát megúszták, valamennyien ágyban, párnák közt haltak meg. Volt, aki később fényes katonai, majd tanári karriert futott be a kommunista Csehszlovákiában, és volt, aki Izraelben talált menedéket.

 

Egész családokat irtottak ki Ligetfaluban – a nemzeti emlékezet részévé tennék a tragédiát

 

Körkép.sk
borítókép: Körkép.sk

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!