Szabó Gyula (Budapest, 1907. június. 8 – Prága, 1972. május 25.) losonci festőművész születésének 110. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás a losonci Nógrádi Múzeum és Galériában.

 

A július végéig látható tárlat festői életművének keresztmetszetét mutatja be.

 

Önarckép (1949). Felvétel: Puntigán József.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

 hirdetes_400x285  

Szabó Gyula Losonc és a nógrádi régió egyik legjelentősebb  művészegyénisége. Sokoldaló alkotói tevékenysége több alkotói korszakra bontható. Munkásságáért 1963-ban elnyerte a Cyprián Majerník-díjat, 1967-ben pedig megkapta az „Érdemes Művész” címet.

H. Szabó Kinga. Felvétel: Puntigán József.

 

A Nógrádi Galéria alapját 1980-ban a Szabó Gyula özvegye, H. Szabó Kinga által, a művész hagyatékából a városnak ajándékozott 138 képből álló gyűjtemény képezte.  Az azóta eltelt évtizedek alatt a Galéria gyűjteményének ezen része további értékes alkotásokkal bővült, s jelenleg összesen 308 művet foglal magába. Benne 185 grafikával lapot, 79 olajfestménnyel és 44 akvarellel. Utóbbiak egy része a művész által kidolgozott technikájával, viasztemperával készült.

Németh Bozó Andrea. Felvétel: Puntigán József.

 

A kiállítás kurátora Németh Bozó Andrea elmondta, hogy az intézmény tulajdonában a festőművész korai időszakából (1935-1942 mintegy 20 alkotása szerepel, melyek közül több a kiállításon is látható. Ezeknek azért is nagyobb az értékük, mert az akkor még kezdőnek számító, de a munkájával teljesen elégedetlen művész elégette addigi munkáinak nagyobbik részét.

Csendélet dinnyékkel (1937). Felvétel: Puntigán József.

 

Ezt a korszakát a külső világ felé való fordulás, a színek és fények tanulmányozása jellemezte, témáit a hagyományos műfajokon belül főleg a külvilág jelenségeiből merítette. Stíluskeresésében nagy szerepet játszottak a posztimpresszionista festők, mint Van Gogh, Gauguin.

 

A 2. világháború alatti megpróbáltatásai megjelentek az alkotásain is. Egy belső, víziókkal és szimbólumokkal teli világnak nyitottak utat. Egy rövid időre Ipolyságra került, ahol a Mesejáték-gyárban fajáték terveket készített.

Önarckéjátékkal (1943). Felvétel: Puntigán József.

 

Az ország és a város 1944. március 19-i német megszállása után katonai szolgálatra, tiszti-tanfolyamra hívták be. Debrecenbe került, ahol egy légitámadás következtében 10 órát kell eltölteni egy négyemeletes ház romjai alatt, légnyomást kap, s mint katonai szolgálatra alkalmatlan leszerelik. Hazatért Losoncra, ahol az év végén újabb légitámadásokat élt át, idegbénulást kapott.

Forradalom és szerelem,1961-62. Felvétel: Puntigán József.

 

Művészi tevékenységét csak a gyógyulása után 1947-ben folytatta, amikor elkészítette az első fametszet-sorozatát, az „Ecce homo“-t. 1947-ben tagjává választotta a  Szlovák Művészeti Társaság (Umelecká beseda Slovenska). A Társaság megszüntetése után tagja lett a Csehszlovák Képzőművészek Szövetségének (Sväz československých výtvarných umelcov) és a Tudományos és Művészeti Tanácsnak (Umelecká-Vedecká rada).

 

Ebben a korszakában a művészetében újra erőteljesen feltör az életigenlés, ismét a színek és fények kerülnek előtérbe, amelyeket a külső világból vett témák – tájak, utcarészletek közvetítenek, azonban jóval szabadabb, oldottabb stílusban. A gyűjteményben levő festmények nagy része a művésznek e korszakát képviseli. Ő maga festészetét líraiként, grafikai munkásságát epikaiként határozta meg.

Délután a losonci téren (1942). Felvétel: Puntigán József.

 

Grafikáiban erőteljesebbé válik az elbeszélő jelleg, gondolatvilágában előtérbe kerülnek az emberi életet érintő nagy kérdések, az élet drámaisága. 1955 és 1959 között készültek el a legismertebb sorozatai, mint az  „Emberek a hegyen”, az „Emberek vigyázzatok”.

Appátfalvi gyári udvar (1949). Felvétel: Puntigán József.

Festészetének ezt követő, késői korszakában (1960-1972) elfordul a realisztikus ábrázolásmódtól, alkotásaira egyre több jelkép kerül, megjelenik az élet mint olyan, benne az elmúlás gondolatával.

Tátra (1970). Felvétel: Puntigán József.

A kiállítás anyaga úgy lett kiválogatva, hogy az láttassa a művészi pályafutás minden időszakát, az általa használt technikákat (fametszet, monotípia, olajfestmény, akvarell, a viasztempera, és a festményekbe helyezett rézlapokkal kiegészített vegyes-technika.)

Brigádos nők (1962). Felvétel: Puntigán József.

 

A kiállítás címe „Fények és árnyak” azt a világunk működésében is tapasztalható anyagi és szellemi kettősséget próbálja érzékeltetni, amely markánsan megjelenik Szabó Gyula alkotásiban is. Láthatóak rajta a világ szépségét hirdető, fénytől és színektől ragyogó alkotások, de az emberi lét kérdéseit feszegető, feszültségektől és aggodalomtól terhes, drámai hatású képek is.

A losonci strandon (1947). Felvétel: Puntigán József.

 

Özvegye, Szabó Kinga rövid értékelésében azt is elmondta, hogy mindezek mellett a festőművész alkotásait nézegetve arra is érdemes odafigyelni, hogy azokon nem egyszer megjelenik a humor is.

Losonci utcák (1933-35). Felvétel: Puntigán József.

 

A kiállított alkotások egy részének helytörténeti értéke is van, Losonc egykori életének és valóságának olyan részleteit mutatja be melyek már nem láthatóak. Ilyen pl. a Városligetben az egykori strandfürdő, az apátfalvi posztógyár, az azóta lerombolt utcák képei.

Múzsa (1963-67(. Felvétel: Puntigán József.

 

A megnyitón az intézmény nevében Iveta Kaczarová üdvözölte a megjelenteket,  előtte Fekete Virág Fanni és Katarína Štrdláková, a losonci zeneiskola növendékei mutatkoztak be.

Fekete Virág Fanni. Felvétel: Puntigán József.

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!