25.alkalommal nyit meg a Sziget, ami nyár sokszor 25 legjobb pillanatát ígéri 25 év alattiaknak és 25 év felettieknek egyaránt. Talán lehetetlen egy cikkben leírni a fesztivál programjait és érdekességeit, de azért megpróbáljuk bemutatni, mitől is különleges a rendezvény – kezdés augusztus 9-én!

 

A 25. Sziget, 25 pontban

 

Nagyszínpad augusztus 9-én egy hatalmas P!nk show-ra készül, de az elkövetkező napokban fellép itt  – mások mellet – PJ Harvey, Wiz Khalifa, Kasabian, Macklemore & Ryan Lewis, The Chainsmokers, Major Lazer és a hetet a Dimitri Vegas & Like Mike fergeteges End Show-ja zárja. A Nagyszínpad nem csak zenével szolgál, hanem tiritarka, látványos speciális partikra vonja be a közönséget, mint a Color Party, Pom-pom Party vagy a Labda Pary, de lesz egy Szülinapi Party is. Változatos zenei világgal és sűrű programmal várja az OTP Bank by A38 megasátra a Szabadság Szigetének lakóit a Bad Religiontól Fritz Kalkbrennerig.

 

 hirdetes_400x285  

 

világzenei helyszín idén 0. napi magyar hullámmal, majd a világzene legnagyobbjaival, igazi „best of…” programmal rukkol elő a Szigeten.  Mindig kihagyhatatlan. A partiélet legnagyobb helyszínén, az Telekom Electronic Beats Aréna megasátrában este 10-től hajnalig tart majd a bulifolyam, benne Don Diablo, Steve Aoki, Oliver Heldens és sokan mások. A Sziget egyik leglátványosabb helyszíne a raklapokból épült Colosseum. A program itt hét napon át zajlik déltől, hajnal 5-ig.

 

Természetesen idén is jelentkezik a magyar zene Mekkája, a Petőfi Rádió – Telekom VOLT Fesztivál Színpad a hazai élvonal legjobb bandáival és előadóival. A Nagy Utcaszínház egy különleges, kifejezetten a Szigetre készült műsorral kedveskedik a Szabadság Szigete lakóinak. Két ország kiváló művészei dolgoznak azon, hogy egy kifejezetten látványos és emlékezetes előadással kápráztassák el a látogatókat minden este két alkalommal az A38 melletti réten. A Cirque du Sziget programhelyszín már bemutatkozásakor magasra tette a lécet, azóta is minden évben nagyszerű hazai és nemzetközi újcirkuszi produkciókat állít színpadra.

 

 

Színház és Táncsátor még több helyszínnel és programmal várja a szigetlakókat, mint a korábbi években.Az idei év több szempontból is jubileuminak számít a Klasszikus, Opera és Jazz Színpadon: 25. alkalommal  jelentkezik a Sziget, 15 éve van önálló klasszikus zenei színpad, azon pedig ötödik éve vendégei a helyszínnek az Operaház művészei. És lesz egy újítás is a Cineconcert, ahol fekete-fehér némafilmeket nézhetünk az 1910-es és ’20-as évekből, élőzenei kísérettel.

 

A Sziget múltidéző házi vidámparkja, a Vándor Vurstli változatlan jókedvvel és varázslatos játékokkal várja a játékos lelkű Szigetlakókat. Egy teljesen új programhelyszínnel jelentkezik a Sziget az utcaszínházak és a kreatív workshopok szerelmeseinek. A vállalkozó kedvű látogatók közelebb kerülhetnek az utcaszínházi társulatok világához, hiszen a Cardboardia workshopjain kartonpapírból, a művészekkel közösen készíthetik el a tárgyakat, melyekkel később közösen felvonulnak. Sátor határok nélkül: a budapesti Néprajzi Múzeum és a vele érkező párizsi Musée national de l’histoire de l’immigration (Bevándorlástörténeti Nemzeti Múzeum) tavalyi sikeres együttműködését követően ismét közös programmal készül a Szabadság Szigetére, hogy fontos és aktuális témákkal aktivizálja a Sziget lakóit.

 

 

A 2008-ban létrehozott Múzeumi Negyed, a legnagyobb és legérdekesebb budapesti és magyarországi múzeumok interaktív bemutatkozásának helyszíne, egy kulturális és művészeti találkozóhely.Ismét közös sátorban lesz megtalálható a Nemzeti Filmalap és TEDxBudapest  programja. A tavalyi év nagysikerű újítása, a Sziget Comedy visszatér a Magic Mirror színpadára – a már jól ismert Dave Thompson ezúttal is a világ minden tájáról hívta el barátait, hogy humorukkal megdolgoztassák a szigetlakók nevetőizmait.

 

Az ARTZONE 2017-ben már a Sziget jól ismert és egyik legkedveltebb nappali helyszíneként tér vissza. A kreativitásnak és képzőművészetnek dedikált helyszín olyan workshopokkal várja a látogatókat, melyek segítségével a szigetlakók közel kerülhetnek a gyermeki boldogság érzéséhez az alkotás és a kreatív energia felszabadítása által. Luminárium alámerülés egy színes álomvilágba, mindez 800 m2-en speciális műanyagból és fóliákból, nagyteljesítményű légbefúvókkal megvalósítva. Ez egy szobor, ahol a művész építész, és a festést (nap)fény végzi.

 

Civil Sziget fontos színtere a civil szférán belüli találkozásnak, párbeszédnek is, sőt a külföldi civil szervezetek jelenléte révén, a nemzetközi tapasztalatcserének. Before I Die a vietnámi származású Candy Chang nemzetközi hírű designer-művész munkatársával arra törekszik, hogy a várost és közvetlen környezetét ábrándozásra, több érzelemre sarkallja, aktiválja a társadalmat az elmélkedésre és minél több lehetőséget adjon arra, hogy az emberek megosszák egymással vágyaikat, reményeiket, félelmeiket és történeteiket. Ismét az Alternativa Kemping bejáratánál épül fel és várja közönségét a kora délutáni órákban fiatal európai zenekarok koncertjeivel a – Blokk Építésziroda által tervezett – gyönyörű Lightstage.

 

 

A pörgős bulik kedvelőinek nem kell külön felhívni a figyelmét a nagy elődök munkássága előtt tisztelgő Budapest Park Tribute Színpadra: itt kapnak helyet a világ legnagyobb csapatainak tribute bandái. Egy egyedi színpaddal és egy új koncepcióval vág neki a 25. Szigetnek a tavalyi blues helyszín, amitől természetesen a műfaj szerelmeseinek nem kell elpártolniuk, hisz’ a blues alapjai gyakorta visszatérnek majd. A megújult helyszín “Music Box”színpadként él tovább, ahová a szervezők olyan produkciókat gyűjtöttek be, melyek nem távolodtak el azért annyira a bluestől. Az Afro-Latin-ReggaeVillage Sziget egyik leghangulatosabb és legautentikusabb programhelyszínén – évről-évre színes programokkal – idén hét napon keresztül változatos tánc- és mozgáskultúra, valamint afro dobtanítás workshopokkal várják a fesztiválozókat…. és a sort még folytathatnánk, lásd www.sziget.hu

 

Art of Freedom: a 25. szebb lesz, mint valaha

 

A jubileumi év Szigete – ha lehet – még szebb lesz, mint a korábbiak, a Sziget Art Of Freedom projektjének alkotói elképesztő fantáziával álmodják meg évről évre a fesztivál legkülönlegesebb építményeit, ejtőzőit, szobrait, installációit. A jubileumi Szigeten több mint 100 rendkívül látványos műalkotás, térelem, installáció kerül ki a Sziget különböző részeire, köztük olyanok, mit a kupakokból összerakott óriás Sziget logo, a Chillagszemű Juhász, ami amellett, hogy menedéket nyújt a pihenni vágyóknak  az épület látványos színfoltja a fesztivál területének.

 

 Adatok: 2X25 elefántnyi Nagyszínpad

 

3 hét alatt épül fel a 76 hektáron elterülő Szabadság Szigete, amire az építkezés alatt mintegy 1000 kamionnyi technikát szállítanak és 30 építőipari gép közreműködik a különböző munkálatokban.. Miután a hazai készleteket bőven feléli a Sziget technikai igénye, ezért Angliából, Németországból, Dániából, Belgiumból, Szlovákiából, Csehországból, Lengyelországból, Olaszországból, az Egyesült Királyságból is érkeznek beszállítók. A Szigetre több mint 150 db konténer érkezik, javarészt irodai és tárolási célra. A fesztiválon 25 km-nyi kerítést és terelő elemet állítanak fel.

 

 

Az építkezés során 50 nagyobb és 200 kisebb sátrat állítanak/építenek fel a két legnagyobb sátor alapterülete több mint 1 hektár és összesen 1,4 hektárnyi sátordobogót fektetnek le. Színpadokból összesen 5000 m2-nyi felület áll az előadók rendelkezésére. Felépül 30.000 köbméternyi színpadi állványzat, a legnagyobb színpad felülete 1500 m2, 58 m széles, 18m magas és a súlya mindennel együtt  300 tonna, ami 50 kifejlett afrikai elefántbika súlyának felel meg.

 

A talajterhelés csökkentése érdekében több mint 7000 m2 alumínium talajtakarást helyeznek el, ez alkalmas akár 40 tonnás szállítójárművek, daruk, stb. mozgására, minden időjárási körülmény között. A sármentes közlekedés segítendő pedig 25.000 m2 műanyag talajtakarást alkalmaznak, ez 4,5 futballpálya területének felel meg.

 

Környezettudatos Sziget

 

A Sziget tovább fejleszti már megkezdett környezettudatos tevékenységét, a fenntartható fesztiválozás és ennek kommunikációja terén. Ennek egyik hatalmas és környezetvédelmi szempontból rendkívül jelentős lépése az ivóvíz pazarló használatának radikális visszaszorítása, mégpedig a Duna vizének felhasználásával. Miután a szervezők többezer köbméter vizet fordítanak pormentesítésre, ballaszt tartályokba súlynak, vagy egyéb célokra, ezt a mennyiséget nem ivóvízből, hanem a Duna vizéből fedezik már idén.

 

 

Az idei évben 3 Recycling Centerben lehet hulladékokat ajándékokra cserélni, és 150 ponton lesz majd lehetőség a szelektív gyűjtésre. Ettől az évtől kezdve megtiltják az összes vendéglátóhelynek az eldobható műanyag evőeszközök és tányérok használatát. Helyette fából és lebomló anyagból készült termékeket kell, hogy használjanak. Mostantól a kereskedőinknél sem lehet majd műanyag zacskókban vásárolni, hanem papír vagy más lebomló anyagokból készültet kell használniuk. A környezetvédelmi akciók bevezetésében és a szelektív hulladék lebonyolításában mintegy 50 önkéntes vesz majd részt.

 

Take a Stand

 

A fenntarthatóság mellett több fontos üzenet is megjelenik a Szabadság Szigetének zászlaján. 2017-ben a Sziget is csatlakozott az Európai Fesztiválszövetség (Yourope) Take a Stand nevű kezdeményezéséhez. Ennek lényege, hogy a fesztiválozó közönséget meggyőzze a fiatalabb generációk kulcsszerepéről a jelen és jövő közéletének formálásában. A Take a Stand olyan kulcskérdésekre próbálja felhívni a figyelmet – és ezáltal ösztönözni a társadalmi párbeszédet -, mint a közügyekben való szerepvállalás, a kulturális tolerancia, a kisebbségekkel szembeni szolidaritás és a folyamatos és kölcsönös tanulásra való nyitottság. A kezdeményezés mögé – a Sziget mellett – számos egyéb nagynevű fesztivál is felsorakozott már, köztük a Roskilde, az EXIT, vagy a Lollapalooza.

 

 

Live stream

 

Aki nem jön ki a 25. Szigetre – érthetetlen, hogy miért – az online követheti a legnagyobb helyszínek legjobb koncertjeit. Öt színpadról lesz live stream: a Nagyszínpadról 7 napon át délután 4-től este 11-ig, az OTP Bank Színpad by A38-ról augusztus 10-15 között a16:45-02:45 közötti órákban, a Világzenei Színpadról szintén augusztus 10-15 között, de itt délután 5-től hajnal fél 1-ig, a Telekom Electronic Beats Arénából  augusztus 10-15-között este 10-től hajnal fél 5-ig és a Colosseumból a Sziget 7 napja alatt du. 6-tól hajnal 3-ig megy az élőzés, ezen a helyszínen újításként 360°- ban, a Telekom jóvoltából a sziget.hu oldalon, a sziget hivatalos Youtube és Facebook oldalain.

 

Körkép.sk sajtóhír
képek: Sziget.hu

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!