A Novohrad-Nógrád Geopark Jogi Személyek Társulása július 31-e és augusztus 4-e között hetedik alkalommal rendezte meg nyári napközis táborát, melyre az idén minden eddiginél többen jelentkeztek.

 

Részt vett a táborban Fülek város testvérvárosának, Szigethalom 12 tanulója is, akik tanáraik Magyarné Huszár Ágnes és Barna Zsuzsanna kíséretében a baráti együttműködés keretében érkeztek  Fülekre.

 

Összeállnak a csapatok. Felvétel: Puntigán József.

 

A tábor vezetője a füleki II. Koháry István alapiskola pedagógusa Vaculčiak Ágnes volt. Munkáját Agócs Polli, Csányi Ildikó, Slančík Mária, Torma Szabina, Vanko Henriett pedagógusok, a füleki Motolla Kézműves Kör tagjai, Balázs Csaba, a Cseres Hegység Tájvédelmi Körzet munkatársa, Varga Bence, a II. Koháry István Cserkészcsapat tagja, Rajmund Demeter a füleki Ferences Rend lelkésze, Juhász Olga, szervező valamint a Geopark füleki irodájának munkatársai segítették.

 hirdetes_400x285  

 

A csapatok egyike. Felvétel: Puntigán József.

 

A nyári tábort az idén is a Novohrad-Nógrád Geopark Jogi Személyek Társulása készítette elő. Társszervezői és együttműködő partnerei Fülek városa, a sátorosbányai Községi Hivatal, a Füleki  Vármúzeum, a füleki  Városi Hivatal Iskolaügyi Osztálya és a füleki Nógrádi Turisztikai Információs Központ voltak.

 

Indul a füleki városnéző séta. Felvétel: Puntigán József.

 

Az ötnapos rendezvény programja kézműves és egyéb foglalkozásokból, valamint a terület geológiai és természeti értékeinek megismeréséből tevődött össze.

 

A rendkívüli hőség ugyan némileg befolyásolta a tábor programját, de a résztvevő gyerekek az idén is élményekkel gazdagodva térhettek haza.

 

A szigethalmi gyerekek a füleki Nefelejcs otthonban. Felvétel: Puntigán József.

 

Az első napon a tábor megnyitója után a gyerekek diavetítés keretében a Novohrad-Nógrád Geopark geológiai történetével és értékeivel ismerkedtek. Kialakították a csapataikat, megalkotva neveiket és címereiket.

 

Csapatcímerek. Felvétel: Puntigán József.

 

A nap további részében egy séta keretében Fülek város legérdekesebb részeit járták meg. Megtekintették a várost és a parkot, ahol játékos foglalkozások is várták őket. A park eredetileg a Berchtold-Herold-Stephani kastélyhoz tartozott, annak részeként alakították ki. Egyes legendák szerint helyén egykor törökkertek voltak. A kastély tulajdonosai a 19. század közepétől ezt kezdték átalakítani a korabeli Angliából átvett szokásoknak megfelelően  séták és pihenés céljaira. Számos értékes fa található ma is benne.

 

Érdekességként elmondató, hogy a parkban egykor szabadon éltek szarvasok és őzek, a tavon hattyúk úszkáltak. Az állatbarátok az 1950-es évek elején a területén kis állatkertet alakították ki, amely az első szlovákiai állatkertek közé tartozott. Bezárása után az állatok egy része Bajmócra, az akkor kialakításra került állatkertbe került. Mai utódja a parkban kialakított kisállatkert.

 

A Koháry téren. Felvétel: Puntigán József.

 

A Koháry téren Agócs Attila, a város polgármestere, a Novohrad-Nógrád Jogi Személyek Társulás elnöke köszöntötte a résztvevőket. Elmondva, hogy örömmel tölti el a tábor iránti nagy érdeklődés, s kiemelten az is, hogy azon először vesznek részt Fülek város baráti városából, Szigethalomról érkezett tanulók.

 

Agócs Attila. Felvétel: Puntigán József.

 

A Szűz Mária mennybevétele tiszteletére szentelt templom és ferences kolostor belsejével, történetével Rajmund Demeter vezetésével ismerkedtek meg.

 

A füleki katolikus templomban. Felvétel: Puntigán József.

 

Az épületegyüttes 1513-ból származik.  A templomot 1554-ben átalakították török dzsámivá, 1682-ben a törökök támadása idején teljesen megsemmisült. II. Koháry István irányításával 1694-1727 között újjáépítették barokk stílusban.

 

Mivel a kiválasztott helyszín mocsaras volt, fa- és kőpillérekkel megerősített alapzatot készítettek. A történethez tartozik, hogy II. Koháry István a török fogságból hazatérve a király iránti hűségéért jelentős vagyonhoz jutott.  Szabadulásáért  hálából újjáépítette a füleki katolikus templomot. Az épülethez délkeletről a Koháry-kápolna (egykori Szűz Mária-kápolna) csatlakozik, melynek műemléki felújítása néhány éve fejeződött be.

 

A kolostor ebédlőjében. Felvétel: Puntigán József.

 

 Tornya a szokásoktól eltérően az északkeleti oldalra épült. Az egyhajós templom belsejében jelenleg is restaurálási munkák zajlanak, megszépülnek a mennyezetének és falainak freskói és festményei. Hamarosan elkészül és újra indul tornyának kijavított órája is. Az óra eredeti lapjának maradványait a kolostor udvarán lehetett megtekinteni. A kétemeletes kolostor 1725-ben készült el, a templom észak-keleti részéhez csatlakozik, bejárata felett Kohárytól idézeteket véstek fel, amely ma is olvasható

 

A kolostor belséo udvarán. Felvétel: Puntigán József.

 

A séta a Koháry Istvánról elnevezett kastélyban végződött. A kastélyt 1660-ban az egykori Mocsáry-kúria majd Báthory-kúria alapjaira építette II. Koháry István füleki várkapitány az 1710-es évek közepén.  Jelenleg az 1991-ben alapított II. Koháry István Cserkészcsapat otthona.

 

A füleki református templom mellett. Felvétel: Puntigán József.

 

Az épület bejárása után az épület előtti parkban a gyerekek ügyességi játékokon vettek részt.

 

A cserkészek othonában. Felvétel: Puntigán József.

 

Ügyességi játékok. Felvétel: Puntigán József.

 

 Ügyességet igényeltek a további kézműves foglalkozások is, melyekre a tábor utolsó másfél napján került sor.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Anderko Andrea a csuhézás rejtelmeibe vezette be a gyerkeket.

 

Csuhézás. Felvétel: Puntigán József.

 

Az Agócs Polli és Vankó Henriett vezette foglalkozásokon hulladék anyagokból készültek különböző tárgyak, játékok. Sokan talán itt tudatosították először, hogy az általában a kukákba kerülő hulladék anyag milyen módon is hasznosítható.

 

Agyagozás. Felvétel. Puntigán József

 

Az agyagozás, mint kézművesség újra kezdi visszanyerni egykori népszerűségét. Ez volt érezhető a Gyetvai Zsuzsanna irányította foglalkozásokon is, melyen agyagból készültek, hogy azután a tűző napon szárítva kisebb nagyobb tárgyakká, edényekké váljanak.

 

Hulladékból … érték. Felvétel: Puntigán József.

 

Fotótranszver … . Felvétel: Puntigán József.

 

A tábor kézműves foglalkozásainak sikert aratott újdonsága a „fotótranszfer” volt, melyet az Óbástról érkezett pedagógus, Torma Szabina mutatott be. A végül is nem túl bonyolult, de a műveletek pontos kivitelezését igénylő munkafolyamat eredményeként fotók kerültek csiszolt deszkalapokra, melyek ajándékként is megállták a helyüket.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A táborban elkészült tárgyakat a szervezők által biztosított apró ajándékokkal egyetemben hazavihették a gyerekek, de jutott belőle a kísérő tanároknak és a foglalkozások vezetőinek is.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!