A felvidéki,  főleg a nógrádi érdeklődők is számos érdekes és izgalmas történelmi ténnyel, kulturális élménnyel gazdagodhattak a Szécsényi Kubinyi Ferenc Múzeum idei rendezvényein. Beleértve a Múzeum kiállításait, melyeknek szintén vannak felvidéki vonatkozásai. A múzeum névadója Kubinyi Ferenc, természettudós Losonc, illetve a Losonc melletti Videfalán élt  és alkotott.

 

Fedezzék fel a Forgách-kastélyban működő múzeum kincseit a virtuális barangolás során, és jöjjenek el hozzánk, hogy személyesen is láthassák és élvezhessék azokat. Reméljük, hogy a folyamatosan bővülő és megújuló tartalmakkal a hozzánk látogatók megelégedésére szolgálhatunk.“ –  olvasható  a múzeum honlapján.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A november 24-én megtartott rendezvényen (Szent Márton, Erzsébet és Katalin ünnepe)  a Lévárdi Beáta művészeti vezető, karnagy irányításával működő Vissi d’Arte Művészeti Együttes és a Erkel Ferenc Vegyeskar Bel Canto Kamarakórusa  adott koncertet, melyen szólistaiként Varga Ivett és Jambrik Zsolt énekeltek.

 hirdetes_300x300  

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Felvidéki vonatkozásokat is felvonultatott Limbacher Gábor, a múzeum igazgatójának előadása, aki a nevezett szentek (Márton, Katalin és Erzsébet) életét és a hozzájuk kapcsolódó ádventet bevezető ünnepkört mutatta be.

 

Limbacher Gábor. Felvétel: Puntigán József.

 

Az idei program legizgalmasabb pontja a Kastély szalon cím alatt zajlott, amelyben magyar főnemesek leszármazottai beszéltek a családjaik múltjáról, jelenéről  olykor a jövőről is.  Alapgondolatát Limbacher Gábor a múzeum igazgatója fogalmazta meg. A legfőbb cél az volt, hogy a beszélgetések az egyéni sorsok és sorsfordulatok felidézése a magyar identitás és kultúra megerősítését is szolgálja, s átadja azt a mai nemzedéknek.

 

A program meghívója.

 

A beszélgetések hallgatóinak lehetőségük nyílt arra, hogy a vidám, szomorú, fájdalmas, olykor tragikus életutak megismerésével a hallgatók megismerjék a korabeli korok szellemiségét, amelyben az ősi arisztokrata családok évszázadokon át védték, formálták az országot.

 

Annak ellenére hogy a nemesi családok történetét az elmúlt korszakok derékba törték, a nemesi felelősség tudatát „köznapi halandókká“ vált utódaik magukkal vitték, s több kevesebb sikerrel tovább is adták. Ez tükröződött a beszélgetésekben is, melyeket a nem egyszer már  8 „X“-en is túlhaladó utódaik fiatalos szellemi frissességgel vállalták a személyes, nem egyszer bizony fájdalmas beszélgetéseket.

 

A sorozat megszületésének ihletadó rendezvénye a Kubinyi Ferenc Múzeum épületének utolsó tulajdonosa, báró Lipthay Antal 70. születésnapja alkalmából megrendezett jubileumi fotókiállítása volt, melyen a családi és baráti meghívottak, a 2. világháború után elmenekült nemesi családok utódai mellett a kormányzati körökből is érkeztek vendégek.

 

Mint azt Limbaucher Gábor elmondta, érlelődött benne a gondolat, hogy a kastély úgy szolgálná leghatékonyabban a nemzeti identitás megőrzését, ha az a nemesség székháza is lenne. A gondolatot tett követte, a program és a kastély bekerült az országos Kastélyprogramba és így lehetővé vált, hogy az egykori nemesi családok utódai eljöhettek Szécsénybe.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A sort márciusban  báró Riedel Lóránt nyitotta, aki a főnemesi családok rendszerváltozás után megalakult szervezetének az elnöke volt. Áprilisban gróf Nádasdy Borbála és Nádasdy Nikolics Andrea grófné voltak a vendégek. Mint azt a beszélgetést vezető Limbacher Gábor elárulta, a 83 éves Nádasdy Andrea nem akármilyen módon érkezett a találkozóra.

 

A grófnő rendszeresen teniszezni jár és a rendezvény előtti napon is ezt tette, de megcsúszott a teniszcsarnok vizes talaján és orrát törte. Felhívta a rendezőket, hogy lehetne-e hogy ne jöjjön, s miután nemleges választ kapott, részt vett  azon. Fekete szemüvegbe érkezett, s senki sem sejtette, hogy az orra sötét színekben játszik, három helyen eltörött. Elviselte a fájdalmat és csak másnap ment, mehetett orvoshoz.

 

Szécsényi Szalon, május. Felvétel: Puntigán József.

 

Májusban gróf Bethlen Béla, gróf Szécsényi Kálmán és gróf Zichy Mihály érkeztek a kastélyba. A beszélgetésen természetesen szó esett arról is, hogy a Zichy családnak jelentős birtokai voltak a Losonchoz közeli Divényben, ahol az egykori, mostanra felújított kastélyban múzeum várja az érdeklődőket.

 

Szécsényi Szalon, május. Felvétel: Puntigán József.

 

Egy riporteri kérdésre (lokal.hu) Szécsényi Kálmán, Szécsényi Zsigmon ükunokaöcsse élettörténetével kapcsolatosan elmondta, hogy „Ahogy mondani szoktam, negyvenöt évig áruba bocsátottam az időmet a családom érdekében, és keményen dolgoztam, hogy új egzisztencát teremtsek. Amikor eljöttem otthonról, Németországban két kézzel kapkodtak a mérnökök után, így könnyen el tudtam helyezkedni. S miután már nyugdíjba mentem, azt csinálom, amihez kedvem van. Pédául arra is jut időm, hogy az ötévente rendszeresen megtartott Széchényi-találkozókat szervezzem, és kutassak a Széchényiek által alkotott elvesztett és elfelejtett zenei kincsek után. Ez számomra azért fontos, hogy a gyerekeim, unokáim is megtudják, honnan származnak. Legutóbb, két éve mintegy százötven Széchényi gyűlt össze a szélrózsa minden tájáról Sopronban és Nagycenken.“ 

 

Szécsényi Szalon, május. Felvétel: Puntigán József.

 

Júniusban gróf Batthyány Bálint és gróf Dickens-Wenckheim Jeannae-Marie járt Szécsényben. A jelenleg Doboz községben élő Jean-Marie grófnő vagyonos grófi családból származik, Korán árvaságra jutott, kalandos utakon bejárta  világot,  de végül hazatért. Az őrvidéki Batthyány Bálint sokadmagával az 1950-es években veszítette el nemesi rangját és vagyonát. Elhagyta az országot, tanulmányai befejezése után sikeres mérnökként Svájcban telepedett le, de mindvégig megtartotta érdeklődését Magyarország iránt.

 

Júliusban gróf Bethlen Farkas, báró Kemény Zsigmond és báró Bánffy Tamás voltak a vendégek. Lipthay Antal és Limbachoer Gábor beszélgetett velük.

 

Szécsényi Szalon, október. Felvétel: Puntigán József.

A sorozat októberben folytatódott, amikor Dr. Lipthay Endre az Országos Széchényi Könyvtár Kézirattárának megbízott osztályvezetője, a szécsényi kastély utolsó magántulajdonosa, báró Lipthay Béla és herceg Odescalchi Eugénie unokája voltak a vendégek

 

Szécsényi Szalon, október. Felvétel: Puntigán József.

 

November elején gróf Nyáry Zsigmondné báró Buttler Ilona és Nyáry Zsófia voltak a vendégek. Az Őrhalom-Mária-majori Buttler család birtokszomszédja volt a szécsényi kastély korábbi tulajdonosainak, Báró Lipthay Béla és Herceg Odescalchi Eugénie családjának. Gróf Nyáry Zsigmondné egyik nagymamája Madách Sarolta, dédapja Madách Károly, Madách Imre testvére volt.

 

A szellemileg teljesen friss, 90 éves Buttler Ilona hat gyermeket nevelt fel. A  résztvevők egy maradandó élményt adó  beszélgetés részesei lehettek, melyben nemcsak a Nyáry család múltja, de azoknak a nehézségeknek a leküzdése is szóba került, melyekkel szembe kellett nézniük.

 

Szécsényi Szalon, október. Felvétel: Puntigán József.

 

Az idei rendezvénysorozatot dr. Beer Miklós, váci püspökkel való beszélgetés zárta.

 

Szécsényi Szalon, október. Felvétel: Puntigán József.

 

A beszélgetések egyértelműen bebizonyították, hogy az a lelki örökség, melyet a ma élő főnemesi származású utódok átvettek őseiktől, tovább él. Nemcsak az elődökre való emlékezésekben jelenik, meg a családok és családtagok sorsában, de a múlt és a jelen összekapcsolásában és az emlékek, tapasztalatok, elkötelezettségek továbbadásában is.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Limbacher Gábor  örömmel  mondta el, hogy a Kastély Szalon rendezvényei sikeresek, a terem szinte minden alkalommal teljesen megtelt. A szécsényiek mellett a közeli településekről is érkeztek érdeklődők. A sorozatot a jövő évben folytatni szeretnék. Folyamatosan keresik a nemesi családok még élő leszármazottait, szívesen vesznek minden olyan információt, amely segít megtalálni őket.

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.