Hófedte táj, behavazott utak és erdők, ugyanakkor napsütés várta a Novohrad-Nógrád Geopark J.Sz.T. és a füleki Nógrádi Turisztikai Információs Központ által szervezett, idei utolsó vezetett gyalogtúra résztvevőit, akiknek így „kicsiben”is alkalmuk volt kipróbálni azt, hogy milyen egy érintetlen hómezőn gyalogolni.

 

Nagydaróc. Felvétel: Puntigán József.

 

A gyalogtúra Nagydarócból indult és Nagy Bucsony, Kis Bucsony, a „Füleki-sziklák“ és a Kakas-hegy bejárásával Fülekre érkezett. A túrázók tájékozódást jelentősen megnehezítette, hogy a hó befedte a jelzett és a nem jelzett utakat is, sőt a fára festett jelzéseket is eltakarta. A túra vezetőinek (Nagy Attila és családja, valamint Farkas István) helyismerete és a GPS-es segítség nélkül bizony nem lett volna gondmentes a megtétele.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

 hirdetes_810x300  
Felvétel: Puntigán József.

 

A túra első szakasza a Nagydaróc–Nagy  Bucsony közötti kb. 9 km hosszú tanösvényen vezetett, melyet 2015 júniusában adtak át. A tanösvény a nagydaróci tó partjáról indul és a Nagy Bucsony tetejéhez, valamint az ott elhelyezett nagy teljesítményű radarállomáshoz vezet. Kevesen tudják, hogy a látványos radarállomás a két szlovákiai másodlagos pályaradar egyike, amely a Szlovákia területe feletti légi forgalom irányításához nyújt alapinformációkat. A terület védett, az idevezető aszfaltozott utat – melyen a tanösvény záró szakasza vezet – az autósok csak engedéllyel használhatják.  A tanösvényen 5 információs tábla van elhelyezve, melyeken a területről, annak természeti értékeiről lehet olvasni.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Nagydaróc területe már az újkőkorban is lakott volt, első írásos említése az 1332–1337-es pápai tizedjegyzékből való. Vályi András így ír róla „Nagy Darócz. Velke Dravce. Magyar falu Nógrád Vármegyében, földes Ura Gróf Koháry Uraság, és mások, lakosai katolikusok, fekszik Vilykének szomszédságában, mellynek filiája, Osgyántól fél, Fülektöl pedig egy mértföldnyire, határja jó termékenységű, fája elég, ’s vagyonnyainak középszerű voltához képest, második Osztálybéli.”  A jelenleg is magyar többségű településen a Horkovics-kastély mellett értékes műemléknek számít a barokk stílusú, Szent Gallikának szentelt katolikus templom.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A Kis- és Nagy Bucsony (514 m) a vulkanikus alapú terület két salakkúpja, melyek közül a Nagy Bucsony a fiatalabb. A tetején egy tál alakú mélyedés jelzi az egykori kráter helyét (ezt a túra résztvevőinek nem volt alkalmuk megnézni). Az egykori vulkán lávafolyása északkelet felé folyt, és egy völgyet követve egészen Guszonáig folydogált, ahol északnyugat felé fordult amíg el nem érte a fő völgyet, amely egészen Nagydarócig húzódik.  Történt mindez kb. 1,16 millió évvel ezelőtt.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A további csúcsok közül meg kell említeni a Remete-tetőt, amely két lapos csúcsból áll. A nyugati 404 m, a keleti 456 m magasságú. A magasabbat törmelékszórás és lávafolyás fedi, 20–25 méter vastagságban. A Kerek-hegy Fülektől északkeleti irányban elterülő bazaltvidék része.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Elágazás Fülek és Murány felé. Felvétel: Puntigán József.

 

A lávafolyás mentén Nagydaróctól egészen Korlátig az elmúlt évtizedekben számos kőbányát alakítottak ki, melyek többsége jelenleg nem működik. Az egyik kivétel a Nagydaróc melletti bánya, a legújabbat a tanösvény nyomvonalán a közelmúltban nyitottak meg, s bizony az ideérkező turistáknak ezzel nem könnyítették meg a dolgát. A bánya területére tilos a belépés, s mellette azt sem egyszerű megtalálni, hogy merre folytatódik tovább a tanösvény.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A tanösvényről a Radarállomás alatt lehet a Kis Bucsony irányába letérni. Ez a jelzett turistaösvény egyben a Széchy Mária turistaút része is, melyen egészen az innen kb. 80 km-re lévő Murányba lehet eljutni. Az elágazás közelében egy vadászház áll, pihenőhellyel.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A gyalogtúra második, kb. 8 km-es szakasza nem jelzett erdei utakon Fülek felé vezetett. Jó szolgálatot tett az útvonal előzetes bejárásán feljátszott GPS-útvonal, hiszen a hó ezeket az utakat is befedte. A cél a Fülek melletti Kakashegy volt, annak oldalában igen szép, lávás sziklacsoportokat lehet látni. Ezeket a helybéliek többsége sem ismeri, látványosak, nincs még hivatalos megnevezésük sem. Egyéb híján Füleki sziklákként emlegettük.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A szikláktól a Fülek feletti szőlőhegy útjain leereszkedve zárult a gyalogtúra. Számos családnak van itt még kertje, hétvégi háza, de nem kevés a láthatóan elhagyatott kertek száma sem. Több pontjáról szép kilátás nyílik a városra.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Felvétel: Puntigán József.

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.