Hagyománnyá vált, hogy a losonci magyar szervezetek december elején tartják meg évzáró műsorukat, az Ádventi Forgatagot.

 

Az elmúlt évhez hasonlóan  a losonci Kármán József Alapiskola és Óvoda termeiben és belső udvarán megtartott rendezvényt a Phoenix Lutetia Polgári Társulás, a Csemadok Losonci Alapszervezete, a Kármán József Alapiskola és Óvoda mellett működő Szülői Szövetség a Pitypang Polgári Társulás valamint a Losonci Anziksz készítették elő.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A szombat délelőtti időpont ellenére sokan voltak kíváncsiak a losonci Ádventi Forgatag rendezvény műsoraira, amelynek vannak ezúttal is voltak visszatérő, de új részei is. Az előbbihez tartoznak a kézműves foglalkozások, melyeken ezúttal karácsonyi díszek, ajándéktárgyak készültek, s mint mindig finom mézeskalácsok. Illatuk bejárta az egész iskola épületét, s így nem lehet csodálkozni azon, hogy az utolsó darabig elfogytak. Volt játékbörze és karácsonyi vásár, a tornateremben pedig focibajnokság.

  hirdetes_300x300   

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Sok kisgyermekes anyuka látogatta meg a Ringató foglalkozását, mely első ízben volt része a Forgatagnak. Annak, aki esetleg most nem tudott eljönni, elmondható, hogy a losonci Nógrádi Könyvtárban rendszeressé váltak ezek a foglalkozások, s azokra várják a kisgyermekes családokat.

 

Ringató. Felvétel: Puntigán József.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

A Ráday teremben a Csiribiri Játszóházban és az Alkotóműhelyben készült művekből nyílt kiállítás. A Játszóházra évente négyszer kerül sor, szervezője a Phoenix Lutetia Polgári Társulás, vezetője Hajdók Hajnalka. Az egyes találkozóknak a Kármán József Alapiskola és Óvoda ad otthont, s azokon a játékok mellett különböző foglalkozásokra kerül sor. Az idén felelevenítették például a húsvéti és karácsonyi hagyományokat, készítettek tárgyakat az őszi termésekből, karácsonyi díszeket, rajzoltak, festettek képeket.

 

Felvétel: Puntigán József.

,

Felvétel: Puntigán József.

 

Elmaradhatatlan részét képezte a rendezvénynek a sütés-főzés. Készült puncs, káposztaleves, kétfajta pörkölt, volt forralt bor, s természetesen voltak az  ehhez tartozó baráti beszélgetések és jókedv.

 

Kispitypang. Felvétel: Puntigán József.

 

Pitypang. Felvétel: Puntigán József.

 

Újdonságként hatott az iskola Karácsonyi gálaműsora, melyre teltház előtt a Ráday teremben került sor. Ezen az Oláh házaspár vezette Kispitypang és Nagypitypang néptánccsoportok, a közelmúltban XI. Bíborpiros szép rózsa népzenei vetélkedőn kiemelt aranysávos minősítést szerzett (ezzel bejutottak a Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjébe), Varga Lia vezette Galáris Énekegyüttest, a Kovács Gabriella irányításával működő drámacsoport, valamint az Erdélyi Gabriella vezette iskolai énekkar mutatkozott be.

 

Galáris. Felvétel: Puntigán József.

 

Iskolai énekkar. Felvétel: Puntigán József.

 

A zárórendezvény vendégei a Török Testvérek Együttes volt, akik Budapestről érkeztek Losoncra. Röviden így jellemzik magukat: „A délvidéki gyökereikhez máig kötődő Török Testvérek fontosnak tartják a tiszta forrásból vett zenei anyanyelvünk megismerését, ápolását és továbbadását, ugyanakkor ezt saját egyéni elgondolásaikkal fűszerezik. Zenei repertoárjuk felöleli a magyar népzene széles skáláját, továbbá céljukként tűzték ki a keleti testvéreink népzenéjének felkutatását és annak magyar dallampárhuzamba állítását. Hitvallásuk, hogy „mindenkinek joga van ahhoz, ami őstől fogva az övé, tulajdon népzenéjének megismeréséhez”.

 

Török Testvérek. Felvétel: Puntigán József.

 

Olyan mesterterektől tanultak, mint Hodorog András, Legedi László István, Mandache Aurél, Tímár Viktor és Tímár János, Pál Pista bácsi, valamint nagytudású és elismert magyarországi tanároktól.

 

Török Tilla. Felvétel: Puntigán József.

 

Török Flóra. Felvétel: Puntigán József.

 

Számos hazai és külföldi rendezvény fellépői voltak. 2010-ben jártak először a tengerentúlon, akkor egy Észak-amerikai turnén vettek részt. 2015-ben és 2016-ban képviselték Magyarországot Közép-Ázsia legnagyobb világzenei fesztiválján, Kazahsztánban a The Spirit of Tengri-n. 2017 júniusában részt vettek a kazahsztáni Nomad Way Fesztiválon, majd azután egy hónapos gyűjtőútra indultak, hogy feltérképezzék keleti testvéreink népzenéjét.

 

Török Ádám. Felvétel: Puntigán József.

 

Ez év augusztusában már második alkalommal kaptak meghívást a Lake Hope-on megszervezett ITT-OTT Találkozóra, ahol minden évben az amerikai magyar értelmiség találkozik. Az azt követő koncertturnéjukon bejárták egész Amerikát, New Jersey, Florida, Oklahoma, Nevada, Kalifornia, Washington, Illinois, Ohio államokban adtak nagyszabású koncertet.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Török Tilla munkásságát 2012-ben Prima Primissima Junior díjjal jutalmazták. A Bonyhádi Országos Népzenei Versenyen mindhárman kiváló minősítésű népzenész címet szereztek.  Jelenleg új lemezük anyagán dolgoznak, amely a jövő év elején jelenik meg.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Koncertjükön magyarországi, határon túli dalokat énekeltek, melyeket egy ádventi népdalcsokorral zártak le.

 

Felvétel: Puntigán József.

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!