Eseményekben gazdag évet hagyott maga mögött a Csemadok Losonci Alapszervezete. Vezetősége igyekezett olyan kínálatot adni, melyben a legfiatalabbaktól a legidősebbekig mindenki találhatott a maga számára érdekes programot. Ezt segítette elő az is, hogy a szervezetnek új tagjai is lettek. Igyekezett és sikeresen tudott együttműködni az aktív losonci magyar szervezetekkel, egyensúlyban tudta tartani a költségvetését, s megvan annak a reménye, hogy ez az idei évben is így lesz.

 

A kellemes hangulatú találkozót Böszörményi István vezette: „Örülök, hogy a viszonyainkhoz képest ilyen szép  számban megjelentek,  hogy megtiszteltek a jelenlétükkel a 2017 évet lezáró, és a 69. Csemadok évadot kezdő taggyűlésünkön“ – fogalmazott.

 

Böszörményi István és Demecs Andrea

 

A hagyományoknak megfelelően először az alapszervezet elmúlt évben elhunyt tagjairól emlékeztek meg. Gulyás Sámuelné Sárai Sarolta a szervezet  egyik leghűségesebb tagja volt, aki „hóban-fagyban“ még betegen is eljárt minden rendezvényre. Annak idején a Csemadok hőskorában tánccsoport vezetőként is jeleskedet. Ardamica Gabriella hosszú betegség után tért vissza a teremtőjéhez.

 hirdetes_300x300  

 

Köszöntötték az alapszervezet jubiláns tagjait is. Közöttük Csák Etelkát, a szervezet első életműdíjjal kitüntetett tagját, aki betöltötte a 90. életévét, valamint Hahné Duray Évát, akit a Magyar Kultúra Napján a Csemadok Országos Választmánya az idén életműdíjban részesített. Csák Etelka és Böszörményi István után ez a harmadik életműdíj, melyet a losonci alapszervezet tagja kapott.

 

Duray Éva

 

Ez most már a harmadik év és évzáró, ahol életműdíjast köszönthetünk. Szerintem az országban alapszervezetként már vezetünk az életműdíjasok tekintetében … gondolkodtam rajta, hogy ez jó nekünk vagy nem jó … Jó azért, mert már három életműdíjasunk van, nem jó azért, mert az életműdíjat általában akkor szokták adni, amikor az ember sok mindent megélt (finoman szólva) … úgyhogy lehet, hogy öregszünk, de talán majd jönnek fiatalok, akik majd 20-30 év múlva kapnak életműdíjat“ – mondta ezzel kapcsolatban az alapszervezet elnöke.

 

Demecs Andrea.

 

Az elmúlt év értékelését és az ide terveket Demecs Andrea, a Csemadok Losonci Alapszervezetének elnöke mondta el, bevezetőként elszavalva Ábrányi Emil: Él a magyar c. versét.  Mint az elhangzott, többek között azért ezt, mert az idei Március 15-i ünnepség egyik vendége Vikidál Gyula lesz, aki ezzel a verssel fogja zárni ünnepi műsorát.

 

Csák Etelka nevében fia, Csák István vette át az emléklapot.

 

„Úgy érzem, hogy egy nagyon jó évet zártunk, azt hiszem évről évre egyre jobbat. Talán gazdaságilag is, talán kulturális szinten is, események szintjén, talán tudunk nyitni a fiatalok, a gyerekek felé. Úgy próbáljuk összeállítani a programokat, hogy a különböző életkori kategóriákból mindenki el tudjon jönni. A Phoenix Lutetia Társulással együttműködve a Csiribiri Játszóházban már láttuk, hogy a saját gyerekeink ott már itt-ott elvonulnak, ami azt jelenti, hogy „anya ez már ciki, erre talán mi már nem ...“.

 

 

Az idén külön örömöt jelentett, hogy Fekete Virág Fanni már csoportot vezetett benne. Át tudta adni azt a tudást, amit eddig megtanult. „Erre építve az idén volt egy félig sikeres pályázatunk, ami alkotóműhely volt.“ Ebben születtek meg azok a festmények és fényképek is, melyet a résztvevők a helyszínen is megtekinthettek. Mint az elhangzott, amennyiben arra lehetőség nyílik, a kezdeményezést folytatni szeretnék. Az egyik, s talán az egyik legfőbb cél az, hogy a fiatalok is eljárjanak a szervezet által előkészített rendezvényekre.

 

Az a tapasztalat, hogy az előadásokon főleg a „középréteg, a harmincasok rétege hiányzik … tehát vannak a gyerekeink, mert azokat már behoztuk és azután vannak az ötven-hatvan évtől felfelé“. Meg kell keresni azokat a városban élő magyar lakosokat, akik nem járnak a magyar rendezvényekre.

 

 

Az elmúlt év  rendezvényei közül  a legnagyobb sikert  Varnus Xavér  koncertje ért el, melyen több mint hétszázan vettek részt. Volt Operett gála, Csemadok bál, voltak operett és színházi bemutatók. Pályázati támogatásokkal sikerült megvalósítani a Kármán Napokat és az Őszi Kulturális Napokat. Mindkét rendezvénysorozat az idei programban is szerepel.  Sikeres volt a Phoenix Lutetia Polgári Társulással közösen rendezett Csiribiri Játszóház és az évet záró Ádventi Forgatag. Utóbbin sokan adakoztak a Kárpátaljai családok részére, mely adományokat Hajdók Hajnalka és férje, Fekete Tamás személyesen juttatott el hozzájuk.

 

A szervezetnek sikerült úgy gazdálkodnia, hogy beleértve a támogatásokat is, nincs adóssága. Ezt az idei évben is meg szeretnék tartani, feladatként kitűzve a Magyar Kulturális Központ jobb kihasználását is.

 

 

Az évzáró/évnyitó rendezvény állófogadással ért véget, melyen élőben Korponai István zenélt.

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Eddig 1 olvasónak tetszik ez a cikk.