Ismét érdekes programokkal várja az érdeklődőket Losonc és környéke. Összeválogattuk a legérdekesebbeket.

 

Losonc, 2018. március 1., 17.00

 

Kármán József Alapiskola és Óvoda, Losonc, Ráday terem, Hazajáró közönségtalálkozó

 hirdetes_810x300  

 

A Hazajáró című turisztikai-honismereti magazinműsor 2011. október 9-én indult a Duna TV-n. A műsor célja a Kárpát-medence természeti, kulturális értékeinek, történelmi emlékeinek és az ott élő magyarok életének bemutatása. A műsor stábja emellett szívesen tesz eleget olyan meghívásoknak, melyen a nézőkkel és közönséggel találkozik, s megosztja velük a népszerű sorozat készítésének hátterét is.

 

 

A a találkozóval veszi kezdetét a hagyományos Kármán Napok rendezvénysorozata is, amelyen a hagyományos Március 15-i megemlékezés mellet előadások és kirándulás is várja az érdeklődőket.

 

 

 

2018. március 1., 17.00, Völgy, Almáspuszta, Gömörpéterfala,

 

Georg Spöttle biztonságpolitikai szakértő előadása:  Közép-Európa, iszlamizáció, nemzetállamok

 

Részlet:

„A kerületemben, Steglitzben egy szép parkban százhúsz fát fognak a következő napokban kivágni az önkormányzat által felbérelt munkások, mivel kell a hely egy konténervárosnak. A szenátus 450 migránst fog elhelyezni a park helyén létesülő befogadóközpontban. Igaz, hogy van ott két gimnázium és egy uszoda is, de hát biztos csupa rendes embert költöztetnek be, akik nem fogják zaklatni a lányokat. Megszűnik a park, és 21,3 millió euróért épül oda egy befogadóállomás. Érdekes, de a Zöldek (Die Grünen) politikusai nem mentek oda tüntetni a szegény, kivágandó öreg fák miatt.

 

Péntek délben már nem volt kedvem tovább otthon maradni. Egy jót beszélgettem Wolf-Nagy Tündével, az M1 berlini tudósítójával, majd órákkal a gép indulása előtt kimentem a repülőtérre, elüldögéltem egy bisztróban, majd felszálltam a hazainduló budapesti gépre.”

 

  1. március 5. (hétfő), 10.00

 

Losonc, Nógrádi Könyvtár

 

Ringató – A VARÁZSSZEKRÉNY MESÉI

 

 

Csecsemő (Baba) színházi előadás tánccal és klasszikus zenével 0-5 éveseknek és természetesen az őket ölükben tartó anyukáknak, apukáknak, vagy akár az őket kísérő nagyobb testvéreknek! Egy igazi családi programot ajánlunk!

 

 

Leírás: „Fedezzétek fel mit rejt a varázsszekrény! Találkozhattok egy virgonc kiscicával, egy kedves és játékos kutyussal, egy félénk egérkével és egy mulatságos és felettébb hajlékony levelibékával! Az előadás különlegessége, hogy egy szépséges tüllruhás balerina és egy ifjú herceg is megjelenik a színen, így talán már nem is titok, hogy minden szereplőt valódi táncművészek keltenek életre!

 

A jelenetek aláfestése mind-mind klasszikus zene, amelyben Mozart, Chaikovsky, Bach és Dvorák művei csendülnek fel.

 

Az előadást teljes mértékben a legkisebbekre hangoltuk, sem hangos zene, sem hirtelen mozdulat vagy fényváltás nem zavarhatja meg kis nézőinket. Az esetleges ölből való „elmászkálást” is bekalkuláltuk, így lett igazán családbarát a „VARÁZSSZEKRÉNY MESÉI”!

 

Az előadás része egy interaktív találkozó a szereplőkkel, amely nem más, mint egy kellék, jelmez és szereplő „simogatás”!

 

A program összjátékideje hozzávetőleg 55 perc.

 

2018. március 17. (szombat), 8:00

 

Seuso-kincsek –  A Magyar Nemzeti Múzeum vándorkiállításának megtekintése Miskolcon  a  Herman Ottó Múzeum kiállító termében.

 

A losonci Phoenix Lutetia Polgári Társulás kirándulása Miskolcra. A Seuso-kincsek megtekintése mellett a program részét képezi  a „Pannon-tenger Múzeum” kiállításának megtekintése és városnéző séta Miskolcon helyi  idegenvezetéssel. Részvételi díj 14.00 EUR, amely tartalmazza a bellépőket és az idegenvezetés költségét.

 

Jelentkezés:

E-mail: [email protected]

Mobil: 00421 917 290998 vagy 00421 905 176 343

Vonalas telefon (este 19:30 után) 00421 47 4331 991

 

A kincsekről:

 

A Seuso-kincset az 1970-es években találták mega Balatonhoz közeli Kőszárhegy környékén. Azóta sok viszontagságon ment keresztül, és több évtizeden át a nyilvánosság előtt is rejtve maradt. A rendelkezésre álló adatok szerint a leletet az 1970-es években egy fiatalember találta, azonban hivatalos bejelentést nem tett: feltételezhető, hogy a kincs darabjait az illegális műkincspiacon kívánta értékesíteni. Bizonyíték ezekre azonban nincs, mivel a megtaláló gyilkosság áldozata lett. A műkincs-együttesnek ezután nyoma veszett, majd a műkincspiacon bukkant fel. A rendelkezése álló információk alapján a 15 ma is ismert darabot az 1980-as években vásárolta meg egy befektetőcsoport. A kincset egy angol konzorcium egy 1990-es New York-i árverésen kívánta értékesíteni, mai értékén számítva mintegy 100 millió eurós kikiáltási áron, ennek az összegnek a többszöröséért.

 

A magyar állam sosem mondott le tulajdonjogáról, és hogy visszaszerezze a páratlan értékű ezüsttárgyakat. Több éven át tartó sikeres tárgyalássorozat eredményeképpen 2014-ben és 2017-ben hazatérhetett a kincs jelenleg ismert 15 darabja. Három évvel ezelőtt 15 millió euró, legutóbb pedig a leletegyüttes még értékesebb darabjai esetében 28 millió euró kompenzációs díjat fizetett. Ez összességében jóval kevesebb, mint az 1990-es évek elején tervezett aukciós kikiáltási ár. Nagyságrendjét tekintve egy kincs tulajdonjogáért folytatott, megnyert per esetén a magyar államnak megközelítőleg ugyanekkora összeget kellett volna fizetnie a kincs jóhiszemű vásárló státuszában levő korábbi birtokosainak.

 

Összeállította: Puntigán József

Nyitókép: Körkép.sk/KPA

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!