A hagyományok népszerű színterévé válik a dunaszerdahelyi szabadidőpark, mely a népünnepély hangulatától zeng majd. Holnap a Csallóköz legnagyobb tavaszünnepélyére ébredünk.

 

A Csemadok dunaszerdahelyi járási ifjúsági tanácsa tevékenysége és működése debütálásaként egy nagyszabású rendezvényt szervez május 8-án, kedden Dunaszerdahelyen. A szervezőbizottság elszántságát és motiváltságát az V. Magyar Majális hivatalos programja bizonyítja.

 

A tavaszünnepély elődje a 2009 és 2012 között megszervezett Magyar Majális-sorozat, amelynek ötletgazdája Bugár György. Idén a város társadalmi életét működtető civil szervezetek rendezvénybe való aktív bekapcsolódása is sikerült a szervezőknek.

 

 hirdetes_300x300  
Bugár György ismerteti a majális eredetét

 

A majális újraszervezése Bugár György szerint olyan jól sikerült, hogy bár egy naposra tervezték, de három napra is bőséges program van benne.

 

Sátor Veronika a 2017-ben megalakult ifjúsági tanácsról szólva elmondta, hogy céljuk a fiatalok Csemadok életébe való bevonása.

 

„Célkitűzéseink között szerepelt, hogy az ifjak és örökifjak együtt ünnepeljenek” – hangsúlyozta Sátor Veronika. A polgári társulások, a felvidéki sajtó, a szórványban élő magyarság – zoboraljaiak, a DAC, a YBS DAC fanklub, egykori szervezők, a járás alapszervezeteinek tagjai is hozzájárulnak a majális sikeréhez – tudtuk meg a főszervezőtől.

 

 

A sajtótájékoztatón a részletes program is bemutatásra került.

 

Lesz kézművesek utcája, magyarok vására, gyermek és felnőtt foglalkoztatások, barantás bemutató, ostoros és botforgató-foglalkoztatás, hagyományos májusfaállítás, gyermeksarok, életviteli tanácsadás, valamint 12 polgári társulás is bemutatkozik.

 

Este a HaddelHadd tart nagykoncertet, de napközben is változatos műsor zajlik majd a színpadon. Délután a Slovan elleni év mérkőzésére készülő DAC futballistái tartanak autogramosztogatást, és megnyitják a múzeumot is az érdeklődők számára.

 

A gyermeksarokban arcfestés, kifestőzés, hajtogatás és egyéb lehetőségek várják a legkisebbeket. A rendezvény 9.30 – 10.00 óra körül a Cserkész-ház elől, a városi parkon keresztül a sportcsarnokig tartó népművészeti felvonulással, ún. toborzóval kezdődik. „Népszerű műsort próbáltunk összerakni.” – mondta Sátor Veronika.

 

A rendezvényre a belépés ingyenes. A majális önkéntességen alapul, a segítők szívügye ugyanis egyben az esemény alapgondolata: „Ünnepeljen magyar a magyarral.”

 

A fiatalokból álló stáb célja, hogy továbbvigye a stafétát. „A Csemadok Ifjúsági Tanácsának fontos célja és feladata, hogy folytassa azt az eszmét, amit apáink és nagyapáink vallottak, és mi is vallunk, érzünk szívünkben.”

 

Az V. Magyar Majális és a többi rendezvény is  kultúránk közös megélése lehet, s minden egyes ifjú és örökifjú fontos kirakósa annak a kultúrának, amit a szervezők képviselnek. Sátor Veronika rámutatott arra is, hogy minden megszólított örömmel csatlakozott hozzájuk, ami remélhetőleg annak megerősítése, hogy „a magyarság itt él, virul, s köszöni szépen, jól van.”

 

A rendezvény helyszíne a városi szabadidőpark.

 

A szervezők a rendezvény Facebook-eseményének megosztói között egy majálisos bögrét sorsolnak ki május 8-án. Bővebb információ ITT.

 

 

Csallóköz szívében mindenkit nagy szeretettel vár az V. Magyar Majális.

 

 

Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!