Programajánlónk a Losonci járásból.

 

május 18. (péntek), 10.00 óra, Losonc, Nógrádi Könyvtár, Ringató program.

 

A mozgás, a beszéd és értelem összefüggései csecsemő korban – Porkolábné Szaniszló Mária és Czakóné Koós Krisztina foglalkozása.

 

 hirdetes_810x300  

„Az életem a mozgásról szól. Gyermekkorom óta aktívan és rendszeresen sportolok. Már gyermekkoromba észrevettem, hogy a mozgás gyógyít. A kezdetektől foglalkozom gyermekek oktatásával, tanításával. Sokszor tapasztaltam olyan figyelmi, magatartásbeli vagy megértési akadályokat, amiknek okát nem értettem, az összefüggéseket akkor még nem láttam. Megoldásokat kerestem, s így jutottam el a mozgásterápiákig. Amikor megtapasztaltam, hogy milyen mérhetetlenül egyszerű, kézenfekvő mozgások segíthetnek egy gyermeken, úgy döntöttem, ezzel fogok foglalkozni. Meglévő kompetenciáimat egybe fűztem és újakat szereztem és mindezeket a gyermekek fejlesztő programjaiba építem.”

 

 

május 18. , 9.00-16,00, Péterfala – Almáspuszta, A Völgy – Ősi Tudás felvidéki országos döntő

 

Néhány információ:

 

A jelentkezők száma 2018-ban 158 volt, ezért – örömünkre – most is három körzeti döntőt kellett rendeznünk, amelyekből egyenes ágon a korosztályonkénti három első helyezett, valamint azok a vetélkedők jutottak tovább, akik a 4. és az 5. helyen végezve hibapontjuk száma nem haladta meg a 10-et. Ne feledjük: az országos rovásírás-vetélkedőn a résztvevő diák gyarapodik tudásban, gazdagodik tapasztalatokban, remélhetően élményekben részesül, ezért a rovásírás-vetélkedőnek csak nyertesei lehetnek.

 

Önmagában ez a vetélkedő nem cél, csak keret ahhoz, hogy a felvidéki magyar kis és nagy diákok megismerjék sorstársaikat, barátságok szövődjenek köztük ősi műveltségünk ékes bizonyítéka, a magyar rovásírás által.

 

Az országos döntő hangos olvasási és átírási feladatai az A és B korosztályúaknak, valamint mind a négy korosztály számára a magyarító feladatlap PaedDr. Salgó Gabriella munkája, a C, D korosztályúaknak a hangos olvasási és írásbeli feladatok szövegeit, melyek kapcsolódnak a felvidéki magyarok kitelepítése 71. évfordulójához, valamint mind a négy korosztály számára a rovásírás-emlékeinket tartalmazó feladatlapot PaedDr. Patassy Sándor készítette. A magyarítás és a rovásírás-emlékek alapanyaga a Felvidéki Rovók honlapján (www.felvidekirovok.hu) tanulmányozható.

 

Üdvözlő beszéd: Szabó Klaudia háziasszony a Medvesalja Polgári Társulás képviseletében, köszöntőt mond Köböl Gyula polgármester, Gömörpéterfala Foglár Gábor dalköltő, versmondó ünnepséget köszöntő zenés műsora. Szalagkötés a vándoroszlopra: PaedDr. Salgó Gabriella rovásírás-oktató, tanító és PaedDr. Patassy Sándor rovásírás-oktató, grafikus. Tájékoztatást nyújt: Z. Urbán Aladár, a Palóc Társaság elnöke.

 

 

május 19. (szombat), 16.00 óra, Losonc, Nógrádi Múzeum és Galéria – Múzeumok éjszakája.

 

A programban alkotóműhelyek (üvegtárgyak festése, ökológiai játékok), tárlatvezetés (Üvegvariációk Nógárdból és a Polyána aljáról) és elsősorban az üvegiparral kapcsolatos előadások és színházi bemutató szerepelnek.

 

 

május 19. (szombat), 16.30 óra, Fülek, Füleki VárMúzeumok éjszakája

 

A programból:

 

Városi Honismereti Múzeum

16,30 „Hazavár-lakk” – Egy katona emlékei a Don-kanyarból.

17,30 – 22,00 Füleki archív felvételek vetítése

 

Várfelső utca

17,30 A Füleki vár új díszkapujának átadása

18:00 „Fülek 1938-1945” – a várhegy alatti folyosókban berendezett kiállítás megnyitása

 

Bebek-torony

18:45 „Gésa és szamuráj”. A prágai Nemzeti Múzeum – Náprstek Múzeum kiállításának megnyitója

 

19:30 – 22:00 Kisérőprogramok (handpan eléoadás, fegyver- és harcművészeti bemutató, koncert)

 

A Füleki Vármúzeum  11. alkalommal csatlakozik a Múzeumok és Galériák Éjszakája elnevezésű összeurópai rendezvényhez.  A füleki vár új, történelmi eseményeket ábrázoló, bejárati díszkapuval gazdagodik. A legizgalmasabbnak a várhegy oldalában található, földalatti légoltalmi óvóhelyek megnyitása ígérkezik.

 

A Füleki Vármúzeum új, „Fülek 1938 – 1945“ c. kiállításán az érdeklődők betekintést nyerhetnek a második világháború történéseibe városunkban. A régi fotók, katonai egyenruhák és a háború tanúinak emlékei segítségével felidézzük a 20. század első felének embert próbáló eseményeit.

 

 

május 20. (vasárnap), 15.00 Losonc, Szűz Mária látogatása, katolikus templom – Énakkari hangvereseny

 

Közreműködik a Zoboralja Zsérei Női Kar

 

Ezt megelőzően a délelőtti szentmiséken is hallhatóak leszenk.

 

 

május 19. (szombat), Egyházasbást, Kerti-party Pethő Tomival.

 

Egy evős, beszélgetős laza kerti party a Bed&More Pogányvár fogadó hátsó udvarán. A street-food bemutatón a finom szendvicseké, a mégfinomabb limonádéké és a jó hangulaté lesz a főszerep.

 

május 26. (szombat), 8.00 – 16,00 óra, Fülek – Korlát – Várgede – Ajnácskő, Vezetett gyalogtúra.

 

A Novohrad-Nógrád Geopark J.SZ.T. és a füleki Nógrádi Turisztikai Információs Központ tisztelettel meghívja Önöket a Fülek – Korlát – Várgede – Ajnácskő – Fülek útvonalat bejáró vezetett gyalogtúrára, melyre 2018. május 26-án (szombat) kerül sor. A találkozó helyszíne és időpontja: 8.00 órakor a füleki Városi Művelődési Központ előtt.

 

Jelentkezés és további információk: Nógrádi Turisztikai Információs Központ irodája (Fülek, Várfelső utca 14., tel.: +421 (0)47-43-82-016, e-mail: [email protected]) vagy a Geopark Novohrad-Nógrád J.SZ.T. irodája (Fülek, Várfelső utca 14., mobil: +421 (0)917 646 551, e-mail: [email protected].

 

 

Összeállította: Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!