A Femine Fortis – Erős Nők polgári társulás idén harmadízben hirdette meg a felvidéki női példakép pályázatot. A felhívásra 12 jelöltség érkezett, akik közül a kuratórium (tagjai: Bauer Edit, Gergely Papp Adrianna, Kiss Beáta, Németh Gabriella és Zupkó Mária) választották ki a díjazottat és a külön díjra legérdemesebb nőt.

 

Példakép díj ünnepélyes kiértékelésére Füleken, a Városháza emeleti dísztermében került sor, melyen a Femine Fortis tagjain és jelöltjein kívül részt vett a magyarországi NőaSiker Alapítvány igazgatóasszonya Virágh Marianna,  valamint Balog Gábor a Csemadok régiós alelnöke is.

 

Mágyel Andrea

 

A Füleki Városi Hivatal nevében a jelenlévőket Mágyel Andrea, Fülek város elöljárója köszöntötte valamint Zupko Mária,  füleki gyógypedagógus,  a rendezvény fő szervezője, a polgári társulás tagja üdvözölte.

 hirdetes_810x300  

 

Zupko Mária

 

A pályázat célját Gergely Papp Andrea, gyógytornász, az Európai Néppárt Női tagozatának  delegáltja  nyitotta meg, aki többek között elmondta, hogy  évek óta nyomon követte azt, hogy Európában hogyan alakul a nők sorsa, karrierje, munkahelyi  tevékenysége. Szlovákia e tekintetben sereghajtónak számít, s ezért határozták el, hogy létrehozzák a társulást és a díjat. Az alapvető cél az volt, hogy karolják fel és a segítséget nyújtsanak a Szlovákiában élő nőknek céljaik elérésében, beleértve azokat, akiknek van kialakult elképzelése, de nem tudják, hogyan tovább, példát mutatni nekik,  és a nyilvánosság előtt bemutatni azokat a tehetséges hölgyeket, akik példamutató tevékenységükkel kiérdemlik azt. Kiemelte azt is, hogy egyre több női szervezettel, egylettel veszik fel a kapcsolatot, mert csak így tudnak előre lépni, látni azt, hogy mi az, amit tenni kell.

 

Gergely Papp Andrea

 

A jelölteket, tevékenységüket Németh Gabriella ismertette a jelenlévőkkel. Elmondta, hogy a  jelölések arra utalnak, hogy a felvidéki magyar közösségben nagyon sok olyan értékes nő tevékenykedik, akik méltán váltak és válhatnak példaképpé a ma embere és az utánunk jövő nemzedék számára.

 

Németh Gabriella

 

Jelöltséget kapott többek között Ádám Zita, a Szlovákiai Magyar Pedagógus Szövetség alelnöke, Dániel Erzsébet, népművelő, néprajzkutató, Jankóné Szabó Ilona, pedagógus, Kiss Kósa Annamária, divattervező, Kupec Andrea, egészségügyi nővér, táncpedagógus, Pénzes Katalin, könyvtáros, népművelő, Prokopp Mária, Rácz Jolán, református lelkész, Takáts Tímea pedagógus, Vermesné.

 

 

A kuratórium döntése alapján a Példakép díjat az idén Szvorák Zsuzsanna, a füleki gimnázium tanára, a Csemadok helyi szervezetének elnöke, a Városi  Képviselői Testület tagja és számos más funkció és díj birtokosa kapta meg. A díjra a pásztói Molnár Sándor és Farkas Attila ajánlották. Tevékenységét Kiss Beáta méltatta.

 

Kiss Beáta

 

„ … pedagógus, rendező, közéleti személy, háromgyermekes családanya.  Füleken született 1963-ban. 15 éves koráig falun élt, a határ menti Csákányházán és Ragyolcon járt iskolába, mégis a Füleki Gimnáziumban eltöltött évek voltak számára meghatározók. Itt döntötte el, hogy Budapesten folytatja tanulmányait magyar-könyvtár szakon, és itt ismerkedett meg a drámapedagógiával. 1996-ban, az ELTE mesterdiplomásaként visszatérve tanítani kezdett és rendezni. Megalapította a Zsibongó  és az Apropó Kisszínpadokat, amelyek országos és nemzetközi hírnevet szereztek az amúgy is sikeres  füleki színjátszásnak. Drámák, balladák, ismert és ismeretlen mesék világába kalauzolja el diákjait, miközben élményt élményre, díjat díjra halmoznak  2001-től a Magyar Közösségi Ház munkáját és a Csemadok Alapszervezet életét is irányítja társaival. Közben volt országos választmányi tag, a Csemadok OT alelnök, jelenleg is a területi választmány tagja. 8 éven át volt Besztecebánya Megye képviselője, 16 éve Fülek város Önkományzatának tagja.

 

Sajátos stílusú rendezéseit számtalanszor ismerték el legjobb rendezői- és pedagógusi díjjal. Elsőként kapta meg 2004-ben a Nógrád Közművelődéséért díjat. 2011-ben- mint felkészítő tanárt – Kulcsár Tibor- díjjal jutalmazták.  2007-ben Besztercebánya megye legjobb pedagógusa lett, 2013-ban  megkapta  a Szlovákiai Magyar Pedagógusok díját a tehetségek felkarolásáért és gondozásáért. December elején pedig a XV. Egressy Béni Országos Színjátszó Fesztiválon Mics Károly- életműdíjjal ismerték el a szlovákiai magyar amatőr színjátszásban végzett sok évtizedes munkáját. Szvorák Zsuzsának azonban diákjai sikere és a harmonikus családi élet a legfontosabb. Élete párja, István  pedagógus, elsőszülött lánya televíziós újságíró, fia régész-történész, kisebbik leánya pedig egyetemi hallgató.

 

A díjat átveszi Szvorák Zsuzsanna

 

2015-ben Áder János, Magyarország Köztársasági Elnöke augusztus 20-a alkalmából a színházi, rendezői, pedagógusi, közösségi munkájáért Szvorák Zsuzsát a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesítette a felvidéki magyarság identitásának megőrzését és hagyományainak továbbörökítését szolgáló sokrétű tevékenységéért. Szvorák Zsuzsa évtizedek óta vezeti az Apropó Diákszínpadot, amely számtalan elismerésben részesült, s a magyar nyelvterület számos helyén fellépett már. A komáromi Jókai Napok sokszoros díjnyertesei.”

 

A különdíjat Rácz Jolán, református lelkész érdemelte ki. A díjra a nemrégiben elhunyt Pogány Erzsébet, a Szövetség a Közös Célokért igazgatója, Duray Miklós, a SZAKC elnöke valamint Gál Denisza ajánlották.

 

Neszméri Tünde

 

Tevékenységét Neszméri Tünde, újságíró méltatta, aki az ajánlásokból idézett gondolatokat

 

… Marcelházán született az öt gyermekes család harmadik gyermekeként. Az alapiskoláit Marcelházán, a középiskolát Dunaszerdahelyen az Egészségügyi Középiskolában végezte el jó eredménnyel. Prágában az Orvosi Egyetemen felvételizett, elutasították. Első munkahelye a komáromi Csecsemő intézetben volt. Majd a dunamocsi körzeti rendelőben helyezkedett el. Házasságot 1976 augusztusában kötött Rácz Elemér teológussal, aki a későbbiek folyamán lelkipásztorként is tevékenykedett. 1977. november 1-től a kisújfalusi parókiára költözött a család. Itt születik meg a négy gyermek közül három: Dávid, Gedeon és Kinga. A két fiúgyermekről kiderül, hogy születésüktől fogva értelemben akadályozottak.

 

 Ez határozza meg a következő éveket. 1990-ben a Károli Gáspár Református Egyetem Hittudományi Karán megszerzi a lelkipásztori oklevelet. Első önálló lelkipásztor szolgálata Párkányhoz kötődik. Változás az 1993-as esztendőben történik, amikor is férjével együtt a marcelházi gyülekezetben folytatják a szolgálatot. 1994-ben megszületik a negyedik gyermekük, Abigél. Ekkor egyházmegyei funkcióban Diakóniai felelős. Gyermekeit elkötelezetten, nagy odaadással neveli, miközben folyamatosan fejleszti az egészségkárosodott emberek érdekében tudását. 2000-ben egy egyhónapos gyakorlati tanulmányi úton vesz részt az USA-ban. Kisdoktori munkáját 2012-ben védte meg. A dolgozat címe: Az egészségében akadályozott ember hitéletének és lelki gondozásának specifikumai, különös tekintettel az értelmi akadályozottságra.

 

Rácz Jolán

 

A lelkipásztori munka mellett a Református Egyház Diakónia Reformata megbízott igazgatója volt sok éven át. Vezetésével a szervezet 2013-ban csatlakozott a Kárpát-medencei Családszervezetek Szövetségének (KCSSZ) szerveződéséhez, a Családlánchoz. Tevékenységével így még inkább a családok felé tudott fordulni, szervezve a közösségi és a családi programokat szűkebb és tágabb környezetében. A közéletben a helyi Egészségkárosultak szervezetének elnöke, miközben sok aktivitást vállal a civil szférában is.

 

Fellép az akadályoztatott emberek érdekeinek védelmében, konferenciákat szervez, valamint rendszeresen publikál a Carissimi folyóiratban, ahol a fogyatékos gyermeket nevelő szülők nevében a súlyos kérdésekkel is szembesíti a társadalmat. A mentális egészség megőrzésének segítése az egész életét végigkíséri. 2016-ban szakértőként munkájával és tapasztalatával segítette a Felvidéki Lelki Elsősegély Telefonszolgálat elindítását, mert meggyőződése, hogy a krízisben lévő ember igazi, akár életmentő segítséget csak anyanyelvén kaphat…”

 

Nő, édesanya, feleség, diplomás szakember, lelkész, önkéntes egy személyben, de elsősorban EMBER csupa nagy betűvel.

 

 

 

… 40 éve éjjel és nappal a legnagyobb türelemmel és szeretettel gondoskodik 2 értelmileg súlyosan sérült gyermekéről, keresve a fejlesztési lehetőségeket számukra, sokszor kommunikációs nehézségekbe ütközve, sokszor hiába. Hivatásának gyakorlása mellett számos önkéntes munkát vállal, időt, energiát, fáradságot nem sajnálva. Sosem fogom tudni meghálálni neki, amit értem tett, sosem tudom elégszer megköszönni, hogy támogatott az életem nagyon nehéz időszakában. Példaképemmé vált, az ő személye, tevékenysége, segíteni akarása, embersége sarkallt arra, hogy jelentkezzem a főiskolára és szociális munkát tanuljak, hogy segítsek az embereknek. Mára ez az álom is valóra vált. (Gál Denisza).”.

 

A füleki Művészeti Alapiskola zenekara

 

A rendezvény ünnepi műsorban a füleki Művészeti Alapiskola diákjai adtak koncertet.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!