Második alkalommal adott otthont a füleki Városi Park a „Muzsikál az erdő” – Mátrai Művészeti Napoknak, amely egésznapos, színvonalas programokkal, komoly- és népzenei koncertekkel, előadásokkal, szakvezetéses erdei sétákkal, kézműves foglalkozásokkal, gyermekprogramokkal, helyi ételek és termékek bemutatójával várta az érdeklődőket.

 

A Füleki Gimnázium épülete, az egykori Berchtold-kastély melletti hangulatos parkba ezúttal is sokan érkeztek nemcsak Fülekről, de a határ túlsó oldaláról is.

 

 

 hirdetes_300x300  

A rendezvénysorozat sajtótájékoztatóját 2018. június 18-án az Erkel Ferenc Színház Bernáth-büféjében tartották meg, melyen Szabó Lajos, a „Muzsikál az erdő” főszervezője elmondta, hogy az idei  programsorozat jubileumi, meglepetésekkel, ünnepi pillanatokkal készül.

 

A zenei programok mellett Mátraalmáson újraavatják a „Muzsikál az erdő” emlékfát, melyet a tavalyi nagy mátrai vihar kidöntött, megrongált. Gyöngyöstarján – Sósiréten felavatják Józsa Judit, kerámiaszobrász, a Magyar Kultúra Lovagjának Összetartás plakettjét. Zeneszerzői pályázatot hirdettek a Vox Mirabilis Kamarakórussal közösen kórusmű megírására, a győztes alkotás ősbemutatójára a rendezvényen, Szentkúton kerül sor. A kilenc helyszínen kilenc őshonos fafaj bemutatása történik meg.

 

 

A sorozatot a füleki  rendezvény nyitotta meg, melyen a város nevében Agócs Attila polgármester és Szabó Lajos, erdőmérnök, a Muzsikál az erdő Alapítvány elnöke, a rendezvény főszervezője köszöntötték a jelenlévőket.

 

Szabó Lajos

 

Agócs Attila örömét fejezte fejezte ki, hogy két év után újra Füleken „…állhatunk itt a füleki parkban, hallgathatunk együtt népzenét, komolyzenét és világzenét.“ A továbbiakban elmondta, hogy „..ezek első fele régen otthonra talált Füleken, hiszen nagy folklórmozgalmi hagyományai vannak a városnak. A komolyzenét főleg a kórusaink képviselik, a hangszeres komolyzene viszonylag ritkaságnak számít, s nagyon örülünk, hogy a szervezőgárdának köszönhetően, Szabó Lajossal az élen eljut ez a rendezvény ide. Az is öröm, hogy a városi parkban tudjuk megrendezni a rendezvényt, mert ez egy nehezen védhető területe a városnak, ahol péntek-szombatonként elég vad tivornyák zajlanak…s hogy ezt ellensúlyozni tudjuk ezzel a magas kultúrával…ami egy nagyon fontos jel, szimbolikus értéke van. Ez egy határon átnyúló rendezvény, ami Magyarországról érkezik ide, s Fülek mindig is egy fontos pontja volt ezeknek az együttműködéseknek. Ennek egyik szép kicsúcsodása a világ első, most már UNESCO védettség alatt álló határon átnyúló geoparkja a Novohrad-Nógrád Geoapark, amelynek a szakemberei bekapcsolódtak az idei programba….aki még nem hallotta a szakembereiket, az sok új és értékes adattal gazdagodhatott.“

 

 

Ugyancsak az öröm hatotta át Szabó Lajos megnyitó gondolatait, hiszen a rendezvényre 15. alkalommal kerül sor.

 

… Ez egy ünnep. Erdő ünnep. Annak idején Jókai Anna így nevezte el a Muzsikál az erdőt, s mi most 9 napon keresztül fogunk ünnepelni. Az idén 15. alkalommal szerveződik a Prima díjas „Muzsikál az erdő“, a Mátra Művészeti Napok. A 15 éve megfogalmazott gondolatok ma is aktuálisak.

 

 

Minden nap tapasztaljuk a lélek és a természet pusztítását, az aggasztó természeti folyamatokat. Egyre többen próbálják megállítani, művészek küzdenek a lelki sivárság ellen, erdészek és természetvédők az erdők és természet megőrzéséért. A Muzsikál az erdő rendezvénysorozat révén létrejött egy összefogás a művészek, erdészek, az ország kulturális életét, erdőt féltő és felemelni akaró emberek között. A cél egy olyan aktív szabadidő eltöltési alternatíva megteremtése a térség lakóinak, az ideérkező turistáknak, gyermekeknek, mely kötődik mind a zenéhez, mint az erdőhöz.

 

Hangolódjunk rá a rendezvényekre, szívjuk magunkba az erdő friss levegőjét és közben hagyjuk szabadon szállni a lelkünket, A résztvevők közelebb kerülnek a művészetekhez és az erdőhöz egyaránt. A zene segít a környezetkultúra terjesztésében, az erdő pedig abban, hogy a művészetek valóban mélyen  megérintsék a résztvevők lelkét.

 

 

Eltelt 15 év, és ezt az alkalmat szeretném kihasználni arra, hogy most köszönetet nyilvánítsak mindazoknak, akik valamilyen formában az 15 esztendőben segítették a Muzsikál az erdő létrejöttét. Köszönet a fellépőknek, művészeknek, a szervezőknek, a támogatóknak akik személyes hozzáállásukkal, művészetükkel, gondolataikkal, tetteikkel formálták a Muzsikál az erdő értékrendjét.

 

Gaál Lajos

 

A Muzsikál az erdő a 15 év alatt országos rendezvénnyé vált, amely az idén 3 térségben jelenik meg. Májusban volt a „hírös városban“, most zajlanak a Mátrai Művészeti Napok eseményei, és az őszi időszakban majd Muzsikál azon erdő a kőrösök völgyében, ahol szintén lesz egy határon túli nap Nagyváradon.

 

 

Az, hogy a Muzsikál az erdő átível a határokon, annak úgy gondolom, hogy üzenet értéke van. Ez az üzenet egyértelmű. Globális problémainkra, melyek komlexek, társadalmi, gazdasági, környezeti eredetűek a választ csak közösen adhatjuk meg. Fenntartható közös jövő mely a természettel is harmóniában van csak összetartással alakíthatunk ki. A helyi közösségek, a magyar nemzet és a Kárpát-medencében élő nemzetek összetartásával. A Muzsikál az erdő mátrai programfolyamában az idén már 690 fellépő előadóművész vesz részt,  9 nap alatt, mintegy 130 programban.

 

 

A Muzsikál az erdő egy valódi jövőépítés a helyi közösségek megerősítésével, térségi összefogással, nemzeti és nemzetek közötti összetartás igényével jön létre évről évre. Kialakult egy sajátos művészeti koncepciója, mely európai szinten is egyedülálló. A képviselt értékrend elődeink által létrehozott értékek megbecsülésére épít a ma élő társadalom fennmaradásának létkérdéseivel foglalkozik jövőbemutató értékfeltárás bemutatás, őrzés közösségépítés fenntartható életmód népszerűsítése Az erdő, a zene az ember összefonódásával egy új minőség teremtődik.

 

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével Szomszéd András, nyugalmazott levéltáros, aki „15 éve  van ott a Muzsikál az erdő mellett, mögött“, aki nagyban  segítette annak elindítását és folytatását.

 

 

A zenés programok mellett több előadásra is sor került. Titton Viktória régész, a Füleki Vármúzeum igazgatója „A füleki vár területén folytatott régészeti feltárások” címmel tartott előadást a Füleki Várban, melyen a vár területén folytatott ásatások eredményeit mutatta be.

 

A parkban Gaál Lajos, geológus a „Tengerek és vulkánok földjén” címmel tartott előadást, melyen a terület, a Novohrad-Nógrád Geopark földtani történetét, geológiai érdekességeit, helyszíneit mutatta be.

 

Erdőjárás Balázs Csabával

 

Ezúttal sem maradtak el a szakvezetett „erdei“ séták, melyeket Balázs Csaba, ökológus, biológus vezetett. Ezek egyike a Somoskői várhoz vezetett, a második pedig a kastélyparkban zajlott. Résztvevői, nem is kevesen a fákkal, a fafajokkal és a madarakkal ismerkedtek meg.

 

 

Elsősorban a gyermekeknek szóltak Fülöp József, a kecskeméti Ciróka Bábszínház művészének (Az aranyszőrű bárány) és a füleki MeseFigurák csoport (Mesecsokor) előadásai. A helyi Motolla Kézműves Műhely számos foglalkozásaiba a gyerekek mellett a szülők és nagyszülők si bekapcsolódhattak, aki az itt készült alkotásokat emlékként (is)  hazavihették.

 

 

A falusi vendéglátást, a palóc hagyományokat, a helyi ételeket a füleki Banyaklub tagjainak köszönhetően kóstolhatták meg a résztvevők.

 

A zenei programok első részében  a székesfehérvári Vox Mirabilis Kamarakórus és a füleki Melódia Nőikar adtak koncertet. Az Egri Szimfonikus Zenekar, amely Szabó Sipos Máté karmester irányításával az erdei hangulatba illő műveket mutatott, nagy sikerrel.

 

 

A rendezvényt kora este népzenei műsor zárta, melyben a pásztói Muzsla Néptánccsoport, a füleki Foncsik Énekegyüttes és a magyar, a szlovák és a ruszin népzenei dallamokat magával hozó Rusín Čendeš Orchestra mutatkoztak be.

 

 

A rendezvény főszervezője a füleki Városi Művelődési Központ, partnerei a Füleki Vármúzeum, a Közhasznú Szolgáltatások és a Novohrad-Nógrád Geopark voltak. Megrendezését a Kisebbségi Kulturális Alap támogatta.

 

 

A kilencnapos sorozat további programjai Tar-Fenyvespusztán, Mátraverebély-Szentkúton, Szurdokpüspökiben, Mátraalmáson, Abasáron, Kékestetőn, Gyöngyöspatán és Gyöngyöstarján-Sósiréten zajlottak.

 

 

Puntigán József

Képek: A szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!