Már hetekkel annak megkezdése előtt élénk érdeklődés előzte meg a Novohrad-Nógrád Geopark Jogi Személyek Társulása nyári napközis táborát, melyet az idén nyolcadik alkalommal, hagyományos programmal rendezett meg Füleken.

 

 

A tábor legfontosabb célja, hogy megismertesse a résztevő 8-14 éves gyermekkel a Novohrad-Nógrád Geoaprk területének földtani természeti és kulturális értékeit, a foglalkozásokon keresztül elmélyítse bennük a táj, a természet szeretetét,  a környezetvédelem fontosságát.

 

 hirdetes_300x300  

 

A tábor vezetője a füleki II. Koháry István alapiskola pedagógusa Vaculčiak Ágnes, volt. akinek munkáját Agócs Polli, Csányi Ildikó, Slančík Mária, Vanko Henriett pedagógusok, Mária Pulcová, Marián Jeleň geológusok, Balázs Csaba, biológus a Cseres Hegység Tájvédelmi Körzet munkatársa segítették. A tábort idén is a Besztercebányai Kerületi Önkormányzat támogatta.

 

 

 

A nyári tábort az idén is a Novohrad-Nógrád Geopark Jogi Személyek Társulása készítette elő. Társszervezői és együttműködő partnerei Fülek városa, a Füleki  Vármúzeum, a füleki Nógrádi Turisztikai Információs Központ voltak. Az idei rendezvény egyik érdekessége volt, hogy a gyerekek megismerkedhettek a füleki vár alatti régészeti feltárás  diákjaival és a feltárt leletekkel is.

 

,

 

A nyitó napon tábor a  tábor vezetői és a résztvevő pedagógusok bemutatása után a csapatok kialakításával vette kezdetét.  neveiket és címereiket.  Ezután Mária Pulcová és Marian Jeleň irányításával az aranymosással ismerkedtek meg. Az elméleti és gyakorlati bemutató után maguk is kipróbálhatták az aranymosást, úgy hogy sikeres munkájukat aranymosói oklevéllel jutalmazták, melyre felkerülhetett a kimosott aranyszemcsék is. A nap délutáni része a várudvaron játékos versenyekkel a Nógrádi Turisztikai és Információs Központ udvarán és az egyik termében ajándéktárgyak készítésével telt el.

 


 

A nagy forróság miatt némileg megváltozott a Tilicsre tervezett gyalogtúra útvonala. Elmaradt a nevezett vulkáni kúp „meghódítása,” helyette a csúcs alatti erdő hűvösében a túrvezető Balázs Csaba biológus az erdők állat- és növényvilágát mutatta be, amit a Szárkő vulkáni csúccsal való megismerkedés követett. A csúcsra való feljutás és leereszkedés ugyan igényelt némi erőt, de valamennyi gyermek sikeresen teljesítette. A nap zárásaként Ajnácskőn a Balázs család látta vendégül egy frissítőre a gyerekeket.

 


 

A második gyalogtúrán célja Salgó várának megismerése volt, ahonnan remek kilátás nyílik a környező dombokra és településekre. A várhoz Salgóbányáról vezet a tanösvény a várhoz, amelynek információs tábláin számos információ található a terület természeti értékeiről és történelméről egyaránt. A várból egy sporteszközökkel ellátott tanösvényen a Novohrad-Nógrád Geoapark Eresztvényi Látogatóközpontjába vezetett az útvonal.

 

Az egyes sporteszközökön a gyerekek próbára tehették az  erőnlétüket és ügyességüket. A látogatóközpontban Drexler Szilárd fogadta a résztvevőket. Rendelkezésükre állt a központ előtti játszótér is, de a hintázásnak egy hirtelen jött nyári zápor vetett véget.

 


 

Az idei programból sem maradt ki a fürdés, amelynek helyszíne az elmúlt évhez hasonlóan a rappi Novolandia termálfürdő volt. A medencék vizét ezúttal nemcsak a Föld melege, de Nap forró sugarai is melegítették.

 


 

A hőség miatt az utolsó nap programja egy órával korábban kezdődött és ért véget, melyet úgy a gyerekek, mint a szülők megértéssel fogadtak. A délelőtt a Városi parkban kezdődött telt el, ahol hinták várták a gyerekeket, majd az egyik cukrászda következett, ahol szabadon választott finomságok és üdítők várták őket. A nap délutáni részében kézműves foglalkozások után minden gyerek egy-egy kis ajándékcsomagot vett át.

 

 

Puntigán József

Képek: A szerző felvételei

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!