Hagyományos időpontban, hagyományos helyszíneken, hagyományosra tervezett tartalommal rendezték meg Losoncon a négynaposra tervezett városnapokat. Programján vásár, sportversenyek, koncertek, sörfesztivál, filmvetítések, kulturális programok, színházi bemutatók, főzőverseny szerepeltek. A rendezvényre idén is több ezren voltak kíváncsiak.

 

A város több helyszínén zajló rendezvénysorozatot Alexandra Pivková, Losonc polgármesterasszonya ünnepi köszöntőjével és egy  söröshordó megcsapolásával nyitották meg. Utóbbi nem véletlenül került a programba, hiszen a városnapok szerves részét képezi a sörfesztivál, melyen 9 sátorban közel 70 sörfajtát lehetett kóstolni. Egy rimaszombati vállalkozó közvetítésével először volt jelen a (Tiltott) Csíki sör. Önálló sátra volt a losonci sörfőzdének is, melynek termékei az utóbbi hónapokban több országos elismerést is megkaptak.

 

 hirdetes_300x300  

 

A 325 éves hagyománnyal rendelkező, kétnapos losonci (nógrádi) vásárt a város fő utcáin rendezték meg, melyről  jó szándékkal is csak azt tudom megfogalmazni, hogy színvonalában elmaradt az előző évektől.

 

A Nógrádi utcában felállított eredeti kézműves termékeket bemutató és áruló bódékat leszámítva csak igénytelen „tucat termékeket” lehetett látni. Nekem hiányoztak a környékbeli vállalatok bemutatói, a könyvek, az utcai zenészek stb. A gasztronómiai sátrak a szokásos termékeket kínálták szokásos színvonalon.

 

 

Ugyancsak a hagyományoknak megfelelően a Köztársaság téren, a rendezvény fő színpadán tartotta meg ünnepi ülését a losonci városi képviselő testület, melyen átadták a Losonc város és a polgármestere elismeréseit. A város díját Peter Balko (kulturális és közösségi tevékenység),  in memorian Lenka Dedinská (pedagógiai tevékenység) és Pavol Filčík (kulturális, iskolaügyi, közösségi tevékenység) kapták meg.

 

 

A város díszpolgárává választott Jozef Klinda, környezetvédelmi szakembert, akinek nevéhez fűződik többek között a szlovákiai természetvédelmi területek létrehozása, számos publikáció megjelentetése. Utóbbiak közül a legújabb a Ján Jiskra és a losonci csata c. vaskos, több száz fényképpel, dokumentummal és térképpel színesített  könyv, melyet a rendezvényen Európa nap c. program keretében mutattak be.

 

Az 1451-ben a Losonc melletti Királyhegyen lezajlott, Hunyadi János és Ján Jiskra seregei közötti ütközet eseményeit feldolgozó, számos egyéni (történelmi) megközelítést is tartalmazó kötettel hamarosan portálunk olvasói is megismerkedhetnek.

 

Dedikál: Jozef Klinda.

 

Az Európa Nap keretében a losonci Apolló moziban vetítették le a 2017-ben Lux filmdíjat nyert Számi vér c. filmet is. A Városi Múzeum (régi városháza) előtti Városháza téren az „utcai filmszínház” keretében vetítettek filmeket – már amennyit az időjárás megengedett. A program további részében cseh, szlovák és magyar folklórcsoportok is bemutatkoztak valamint átadták a Salgótarján-Losonc Nemzetközi Maraton futás legjobbjainak díjait, melyről már beszámoltunk az olvasóinknak.

 

 

Az idén örülhettek a régi autók és motorkerékpárok szerelmesei. Ezeket ezúttal a Masaryk utcán csodálhatták meg a megfelelő nosztalgiával rendelkező (de mások is) érdeklődők. Az autók egy ismert korabeli traktor vezetésével a város főutcáján is felvonultak.

 

 

Ugyancsak az utcában rendezték meg a speciális kerékpáros akadályversenyt, mely akadályainak leküzdésében a résztvevőknek nem egyszer akrobatikus tudásra is szükségük volt.

 

 

 

Hatodik alkalommal rendezték meg a babgulyás főző versenyt, melyen az idén is 7 csapat vett részt, akiket, pontosabban a főztjüket gyerek- és felnőtt zsűri értékelte.

 

Babgulyás főző verseny gyermekzsürije,. Bal oldalt: Pavol Baculík.

 

 

A Városháza mellett felállított mesesátorban számos meseszínházi előadás várta a legkisebbeket és felnőtt kísérőiket. Az interaktív bemutatók moderátora Miroslav Kasprzyk volt.

 

 

A városnapok legnagyobb rendezvénye a VII. Mega Street Dance Party, azaz  egyszerűen „utcabál” volt, melyen több mint 4000-en vettek részt. A rekordok könyve ezt 2006-tól a legnagyobb ilyen jellegű  szlovákiai rendezvények közt tartja számon.

 

Az idén első ízben volt belépti díjas, melynek értékét a résztvevők levásárolhatták. A szervezők viszont kevésbé gondolták át, hogy  egy kapu kevés a beléptetéshez. Itt még este 10 óra körül is hosszú sor állt. A résztvevőket szigorúan ellenőrizték, azok nem vihettek be semmilyen szúró, vágó, mások testi épségét esetlegesen veszélyeztető eszközt.

 

 

 

A rendezvény egyik újdonsága a városnéző kisvonat volt, amely Pápáról érkezett Losoncra és óránként indult körútjára a Köztársaság tér – Városliget – Zsinagóga – Régi városháza – Masaryk utca – Köztársaság tér útvonalon.

 

 

A Köztársaság téren felállított színpadon  folyamatosan zajlottak a bemutatók és koncertek, már amennyit az időjárás megengedett. Ez az idén nem nagyon fogadta a kegyeibe a szervezőket. A rendezvény második napján az ismert Mária Čírovának is csak néhány számot engedett meg, a további esti koncerteket a több hullámban érkezett eső elmosta. Ugyanezen ok miatt lemondták a városligetbe tervezett zárónap (VII. losonci legenda)  sokak által várt teljes programját is.

 

 

Volt viszont programon kívül érkezett bemutató. A Campana Batucada brazil szamba dallamokat játszó csoport évente visszatérő vendége a városnapoknak. Az idén nem szerepeltek a hivatalos programban, de végül mégis eljutottak Losoncra. Fergeteges dobshowjuk ezúttal is sikert aratott.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!