Szeptember első napján történelmi jelentőségű ünnepséget tartottak Csallóköz legfiatalabb városában. 

 

 

Fenes Iván Bős város polgármestere ünnepi gondolataiban hangsúlyozta, hogy az élet fejlődés és változás, ami nem volt másképp a település életében sem.

 

 hirdetes_810x300  

„Annak ünnepét üljük, hogy közösségünk lelke és élő emlékezete, a Csemadok helyi szervezete új otthont kap.”

 

A polgármester az épületet egy üres kincsesládához hasonlította, hangsúlyozva, hogy a közeljövőben a helyi közösség igazgyöngyökkel tölti azt meg. „Bízom benne, hogy mindazok, akiknek szíve magyarul dobban, s magyar szóval töltik meg e házat, ugyanilyen biztoskezű építőmesterei lesznek nemzeti megmaradásunknak, és büszke kertészként ápolják majd a szülőföldön sarjadó tehetségeket” – fogalmazott Fenes a helyi Csemadokot méltatva.

 

 

Nagy Anikó a Csemadok helyi alapszervezetének elnöke a közösséget-, értékeket teremtő-őrző Csemadok szeptember elsejei ünnepségén az összetartozás, összefogás, közösségteremtés szükségességét hangsúlyozta.

 

A helyi elnök szerint ezek Bőst és az alapszervezetet egyaránt jellemzik. „Fontos a kötődés a régihez, mely jellemez bennünket, Csemadokosokat. Hiszem és vallom, hogy a régmúlt soha nem rossz, amit el kell felejteni… Ellenkezőleg a múltból lehet meríteni. A múlt egy erős alap, amelyre lehet építkezni.” – fogalmazott Nagy Anikó.

 

 

Visszaemlékezett arra, hogy az alapító tagság nélkül ma ők sem állnának a mai helyszínen. Beszélt arról is, hogy közel hetven éve őrzik és adják tovább a nemzeti tudat fontosságát, anyanyelv- és kultúra szeretetet, valamint a gyökerekhez való hűséget. Hozzáfűzte, hogy napjainkba a legfontosabb az, hogy a házat megtöltsék lélekkel, és az elkövetkezendő 70 évben továbbra is tudjanak fáradhatatlanul munkálkodni.

 

 

Az épület megáldását követően a CsemadokBős Város Önkormányzata és a Magyar Közösség Pártja képviselői átvágták a szalagot, majd koszorúzási ceremóniára is sor került. Az ünnepséget Nagy Mónika, Nagy Szilárd, Vida Gergely és a Kék Duna Vegyeskar zenés műsora színesítette.

 

 

A rendezvény további részében az Új Kenyér megáldása következett. A Bősiek kenyerét a jelenlévők is megkóstolták. Az ünnepséget követő percekben az idősek közül voltak, akik elmerengtek Csemadok-emlékeikben, s hangoztatták örömüket, hogy e jeles pillanatban a jövő zálogai, a gyermekek is jelen vannak, sőt vannak, akik aktívan be is  kapcsolódnak a Csemadok tevékenységébe.

 

 

Bős város polgármestere hírportálunkkal ismertette a Csemadok bősi klubbjának egykori elhelyezkedését, s az új épület megálmodásának okát:„A klubhelysiég a Csilizpatak szemközti területén lévő épületben volt, ahol jelenleg 18 új lakás épül, amelynek alsó része üzletsorként használatos. Ezt az öreg épületet lebontottuk, s gyakorlatilag ugyanakkora lett ez az épület alapterületre, mint ami a klubhelyiségé volt.”

 

 

A tizennyolc lakásból öt öröklakás, a többi pedig önkormányzati bérlakás, tudtuk meg Fenestől„Úgy döntöttünk, hogy az öreg épület helyett a Csilizpatak partján lévő városi teleken saját költségvetésből állami támogatás nélkül megépítjük a Csemadok bősi alapszervezetének épületét. Igazság szerint a tagok mindössze átköltöztek. Ezen a helyszínen szoktuk kezdeni a szervezet járási ünnepségét is.” – mondta a polgármester.

 

 

Az ünnepséggel és a Csemadok járási tevékenységével kapcsolatban egy külön cikkel jelentkezünk, amelyben Sátor Zoltán a szervezet Dunaszerdahelyi Területi Választmányának elnökét kérdeztük.

 

 

Az épület ismertetétese kapcsán Fenes Iván elmondta azt is, hogy a csemadokosok az eddigi helyiségükhöz viszonyítva jóval nagyobb területet kaptak, amelyben található egy 70 négyzetméteres nagy terem, ami kétfelé nyitható. A Csilizpatak felé is nyíló, földig érő ajtó-ablakok vannak rajta. Található benne reprezentációs célra is alkalmas iroda, raktárhelyiség, konyha, folyosó, és illemhely. Az épület padlófűtéssel van felszerelve, tehát minden igényt kielégít.

 

 

Fenes portálunknak saját élményeiről szólva összefoglalta, hogy személyesen neki is fontos a Csemadok-klub, hiszen az idősebbeket sokat beszélgettek ott, rengeteg élménye fűződik hozzá. „Nagyon jó közösség volt!”- emlékezett vissza.

 

„Szívügyemnek tartottam én is és az önkormányzat többi tagja is, hogy ezt kivitelezni tudjuk, s eldöntöttük, hogy az említett lakások átadása előtt meg is valósítjuk.” A Csemadok-tagok az átmenti időszak egy évében, az építkezési munkálatok ideje alatt az Amade László Alapiskolában voltak.

 

 

„Sikertörténet ez városunk életében: méltó helyet kapott Csemadok!” – zárta.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!