Vágtatás, lovak mögötti porfelhő, countryzene, egyszóval hamisítatlan vadnyugati hangulat fogadta a Nyékvárkonyba látogatókat.

 

 

Lóhatra pattanó csallóközi huszár és lobogó zászlók jelezték a III. Western vándorkupa fináléját a csallóközi nagyközségben. A szeptember 8-i rendezvény megnyitójában Fazekas István, Nyékvárkony polgármestere örömét fejezte ki, hogy a rendezvényen ennyien összegyűltek. Büszkén mondta, hogy a helyi lovas club tevékenységét többek között a Dunaszerdahelyen megtartott Felvidéki Vágtán elért első helyezés is bizonyítja.

 

 hirdetes_300x300  

 

Eközben a félszáz lovas már haptákban állva várt a rajtra. A nyeregben minden generáció képviseltette magát.

 

 

futamok közben számos kísérőprogram várta az érdeklődőket. A kicsik nagy örömére egy kisebb állatparkban nyulakat simogathattak és különböző állatokkal is megismerkedhettek. És miközben a gyermekek egy része a szalmabála-labirintusban foglalta el magát, másik részük szépítkezett: hajat fonatott, arcot festetett vagy épp kézműveskedett.

 

 

Az árusok kínálatából nem hiányozhattak a western kellékek, de éhen sem maradt senki, hiszen a futamokat nézve többek között igazi nagymama-lángost, vagy épp palacsintát is majszolhattak. S aki pedig lovagláshoz kapott kedvet, nem kellett sokat várnia, hiszen az elkülönített lovak hátára ülve oktató segítségével ülhettek fel a táltosokra.

 

Fazekas István polgármester hírportálunknak részletezte a községben létrejött lovas alakulat előzményeit: „Nyékvárkonyon elkezdődött a lovas sport működése. Baráti társaságok találkoztak, majd lovagolni indultak a település határába. Ekkor kezdtem el azon gondolkodni, hogy mi lenne, ha nagyobb lendületet adnánk az itteni lovas sportnak… Karöltve az egyik lovassal, Kiss Péterrel, az ő ötletére alapozva létrehoztunk egy lovas clubot Nyékvárkonyban.” 

 

 

Az egyesületet bejegyeztették a helyi szervezetek közé, és a többi klubhoz hasonlóan úgy anyagilag, mind erkölcsileg segíti őt a helyi önkormányzat – tudtuk meg a településvezetőtől. „Vettünk a szervezetnek két öltözet huszárruhát, gondolok itt a fejvédőtől kezdve egészen a csizmáig.” – fejtegette Fazekas.

 

 

Nyékvárkony polgármestere hangsúlyozta, hogy a lovas club bekapcsolódik a falu életébe. „A szervezet kiveszi részét a társadalmi történésekből.  Ilyen a falunapi és Mikulás-napi ünnepségeken a csézával való sétakocsizás biztosítása.” A Szent István-napi ünnepély fényét a huszárok megjelenése és büszke magyarként a zászlótartás is emeli.

 

 

A nyékvárkonyi western gyorsasági lovasverseny évente egyszer kerül megrendezése, amelynek szervezésébe úgy a polgármesteri hivatal, mind a lovas club aktívan bekapcsolódik.

 

 

Az évek óta lótartással foglalkozó Kiss Péter a club meglapítására így emlékezett vissza: „Egy februári napon karöltve a polgármesterrel elhatároztuk, hogy alapítunk egy lovas clubot, melynek célja, hogy a környező településeken lévő lókedvelőket és lovasokat összetartsuk.”

 

 

A Dunaszerdahelyi járásban ugyanis más lovas club is működik, viszont ilyen jellegű versenyt csak Nyékvárkonyban tartanak. „Az egész járásból vannak tagjaink, mint pl. Felsővámosból, Dercsikáról, Nyárasdról, de Csilizpatasról és Nyékvárkonyból is. A rendezvényt évről évre fejlesztjük, mindig teszünk hozzá valami pluszt úgy a terepet, mind a programokat illetően. Idén első alkalommal fogadja ilyen kapu az érkezőket.” – tette hozzá Kiss.

 

 

A versenyzők hasznos ajándékokat, pl. lócsemegét is kaptak. A verseny után helyi illetőségű zenekar szórakoztatta a nagyérdeműt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!