1. szeptember 12.-november 4.

 

Pozsony, A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma, Brämer-kúria (Žižkova 18.)

 

Gyurkovits Ferenc, losonci festőművész emlékkiállítása

 

A tárlat november 4-ig  látogatható.

 hirdetes_400x285  

 

 

  1. szeptember 14-október 5.

 

Losonc, Szabó Gyula emlékház

 

Művészet mindenkinek c. kiállítás Szabó Gyula, losonci festőművész kassai magángyűjteményekből előkerült alkotásokból.

 

 

  1. szeptember 21., 16,30 óra

 

Fülek, Vármúzeum, Bebek-torony

 

Tűzben született szépség. Üvegkiállítás Ladóczky Vilmos, műgyűjtö gyűjteményéből.

 

Vezetéssel egybekötött földalatti séta a füleki várhegy alatti folyosóban

 

Részletek:

 

A Füleki Vármúzeum szezonzáró kiállítása ezúttal az egykori Felső-Magyarország területén működő üveghuták termékeit mutatja be a 18. század végétől egészen a 20. század elejéig, különös tekintettel a nógrádi üvegműhelyekre. A tárlat Ladóczki Vilmos magyarországi magángyűjtő egyedi válogatását tárja a látogatók elé, aki Heves, Borsod és Zemplén hutáinak termékei mellett a mai országhatáron túli, északibb vármegyék – Gömör, Nógrád, Zólyom, Nyitra és Trencsén – egykori hutáiból származó, tárgyi emlékanyag gyűjtésére vállalkozott.

 

A több mint ezer darabos Ladóczki-féle gyűjtemény nagy részét az egyszerű parasztemberek által használt tároló- és ivóedények alkotják. Bár kisebbik hányadát képezik az ún. vegyes használatú és különleges rendeltetésű üvegek, köztük igen szép, ritkaságszámba menő darabok is találhatók. Az üvegtárgyak többnyire optikai díszítésűek, tehát a készítők az üvegfelületen a fény és árnyékhatás fokozására törekedtek.

 

A gyűjtemény egyes darabjai, melyek egyszerűségükben szinte önálló művészi alkotások, azt bizonyítják, hogy a magyar üvegművesség az európaitól független, egyéni formavilágot teremtett az említett korszakban. A kiállítás kiegészítő részét képezik a Mgr. Kautman Ján üveggyűjtő kollekciójából származó üvegek fotói.

 

A megnyitóra fellép a Foncsik Énekegyüttes.

 

A kiállítást Mgr. Kautman Ján, valamint Dr. habil Veres László egyetemi magántanár és nyugalmazott megyeimúzeum-igazgató nyitja meg.

 

Az egyedi gyűjtemény 2018. november 15-ig tekinthető meg.

 

Az épített és szellemi örökségünk népszerűsítésére irányuló, minden év őszén megvalósuló Európai Kulturális Örökség Napjai nemzetközi kezdeményezésbe a Füleki Vármúzeum idén az említett  tárlattal, valamint a várhegy földalatti óvóhelyén berendezett, „Fülek 1938-1945” c. kiállítás vezetéssel egybekötött megtekintésével kapcsolódik be. Szeptember 21-én, 9:00 és 16:00 óra között az utólag említett vezetés ingyenesen igényelhető, előzetes bejelentkezés alapján a következő telefonszámon: 0950596502.

 

 

  1. szeptember 21., 18,00 óra

 

Eresztvény (Salgótarján, Magyarország), a Novohrad-Nógrád Geopark látogatóközpontja (48.156132, 19.852447, 3100 Salgótarján, Eresztvényi út 6.).

 

A Medvesi Fotós Maraton fotóversenyének eredményhirdetése, díjátadó valamint a díjazott képekből összeállított kiállítás megnyitója.

 

 

  1. szeptember 22., 7.00 óra

 

Phoenix Lutetia Polgári Társulás

 

Selmecbánya – Garamszeg – Úrvölgy autóbuszos kirándulás

 

Program:

 

7:00 – Losonc, indulás az YMCA épülete elől

9:00 – 12:00 Selmecbánya – vezetett séta a városban, ebéd, szabadprogram

13:00 – 14:30 Garamszeg – fatemplom megkintése

15:00 – 17:30 Úrvölgy – a bányászfalu bejárása

17:45 – 19:30 Hazautazás

 

A kirándulásunk során megtekintjük az UNESCO Világörökség részét képező Selmecbánya város központját és a Garamszegi fatemplomot valamint egy csodálatos szépségű bányászfalut, az Úrvölgyet.

 

Kapcsolat és információk:

Phoenix Lutetia Polgári Társulás, Losonc

E-mailen: [email protected]

Mobilon: 00421 917 290998 vagy 00421 905 176 343

Vonalas telefonon (este 19:30 után) 00421 47 4331 991

 

 

  1. szeptember 29-30., 9.00 óra

 

Péterfala, Almáspuszta, A Völgy

 

Természetes egészségtábor

 

Ebben a táborban egyformán gondolkodó és rezonáló emberek egymásnak adnak tanácsokat, kérnek segítséget az egészség megőrzése, helyrehozatala és a belső egyensúly kialakítása céljából. Tisztában vannak vele, hogy az ember a természet része, ezért kisebb-nagyobb egyensúlyzavarait a természet segítségével (ha csak lehet) természetesen igyekeznek helyreállítani. Azzal is tisztában vannak, hogy a fizikai testet (csomagolást) a lélek minden esetben felülírja. Vagyis, aki lelkileg ingatag, a fizikai teste sem lehet egyensúlyban. Természetesen fordítva is igaz. Legyünk egymás segítségére! Hisz, ezért vagyunk emberek.  Sok hasznos információt fogunk ezúton megosztani egymással, jól működő házi receptek, gyógyelixírek, SOS megoldások, egészséges életmód, biológiai óra, táplálkozás, biokémiai egyensúly, gyógynövények felhasználása, a természetes házi patika kialakítása és még sok egyéb által.

 

Táborvezető: Gáspár Hedvig Hesse (Biokémia, természetes gyógymódok)

 

Jelentkezni Szvorák Bratyinka Zsuzsannánál lehet, tel: +421 915 113 416, [email protected]

 

 

  1. szeptember 30., 9.30 óra

 

Vezetett kerékpártúra.

 

Találkozó: Fülek, Várfelső utca, a Füleki Vár bejárata előtt

 

Útvonal: Fülek – Somoskőújfalu – Salgó vára – Bányatavak – Somoskői vár – Pogányvár – Tilics – Ajnácskői várhegy – Fülek

 

Az útvonal hossza: 72 km.

 

Túravezető: Illés Zoltán

 

 

Összeállította: Puntigán József

Nyitókép: körkép.sk/kpa

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!