1. szeptember 12.-november 4.

Pozsony, A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma, Brämer-kúria (Žižkova 18.).

Gyurkovits Ferenc, losonci festőművész emlékkiállítása.

A tárlat november 4-ig lesz látogatható.

 

 

 hirdetes_810x300  
  1. szeptember 14-október 5.

 

Losonc, Szabó Gyula emlékház

 

Művészet mindenkinek c. kiállítás Szabó Gyula, losonci festőművész kassai magángyűjteményekből előkerült alkotásokból.

 

 

  1. szeptember 21. – november 15.

 

Fülek, Vármúzeum, Bebek-torony

 

Tűzben született szépség. Üvegkiállítás Ladóczky Vilmos, műgyűjtö gyűjteményéből.

 

A Füleki Vármúzeum szezonzáró kiállítása ezúttal az egykori Felső-Magyarország területén működő üveghuták termékeit mutatja be a 18. század végétől egészen a 20. század elejéig, különös tekintettel a nógrádi üvegműhelyekre. A tárlat Ladóczki Vilmos magyarországi magángyűjtő egyedi válogatását tárja a látogatók elé, aki Heves, Borsod és Zemplén hutáinak termékei mellett a mai országhatáron túli, északibb vármegyék – Gömör, Nógrád, Zólyom, Nyitra és Trencsén – egykori hutáiból származó, tárgyi emlékanyag gyűjtésére vállalkozott.

 

A több mint ezer darabos Ladóczki-féle gyűjtemény nagy részét az egyszerű parasztemberek által használt tároló- és ivóedények alkotják. Bár kisebbik hányadát képezik az ún. vegyes használatú és különleges rendeltetésű üvegek, köztük igen szép, ritkaságszámba menő darabok is találhatók. Az üvegtárgyak többnyire optikai díszítésűek, tehát a készítők az üvegfelületen a fény és árnyékhatás fokozására törekedtek.

 

A gyűjtemény egyes darabjai, melyek egyszerűségükben szinte önálló művészi alkotások, azt bizonyítják, hogy a magyar üvegművesség az európaitól független, egyéni formavilágot teremtett az említett korszakban. A kiállítás kiegészítő részét képezik a Mgr. Kautman Ján üveggyűjtő kollekciójából származó üvegek fotói.

 

 

  1. szeptember 29-30., 9.00 óra

 

Péterfala, Almáspuszta, A Völgy

 

Természetes egészségtábor

Ebben a táborban egyformán gondolkodó és rezonáló emberek egymásnak adnak tanácsokat, kérnek segítséget az egészség megőrzése, helyrehozatala és a belső egyensúly kialakítása céljából. Tisztában vannak vele, hogy az ember a természet része, ezért kisebb-nagyobb egyensúlyzavarait a természet segítségével (ha csak lehet) természetesen igyekeznek helyreállítani. Azzal is tisztában vannak, hogy a fizikai testet (csomagolást) a lélek minden esetben felülírja. Vagyis, aki lelkileg ingatag, a fizikai teste sem lehet egyensúlyban. Természetesen fordítva is igaz. Legyünk egymás segítségére! Hisz, ezért vagyunk emberek.  Sok hasznos információt fogunk ezúton megosztani egymással, jól működő házi receptek, gyógyelixírek, SOS megoldások, egészséges életmód, biológiai óra, táplálkozás, biokémiai egyensúly, gyógynövények felhasználása, a természetes házi patika kialakítása és még sok egyéb által.

 

Lesz esti sütögetés, melyhez a házi szalonnát és a finom vidéki őszi csalamádét biztosítjuk. A szalonna emésztését nagyban segítik az alkohol tartalmú italok :-), ezért hozhattok magatokkal sört, bort, pálinkát, de a helyszínen is lesz biztosítva.  Táborvezető: Gáspár Hedvig Hesse (Biokémia, természetes gyógymódok).

 

 

  1. szeptember 29., 16.00 óra

 

Losonc, Református templom

 

Fellépnek: a losonci Serly női kamarakórus, a ragyolci Jázmin és a füleki Melódia női kar, a füleki Férfi Kamarakórus, a salgótarjáni Cantabile kórus és a Galáris énekegyüttes.

 

 

  1. szeptember 29., 17.00 óra

 

Fülekpüspöki, kultúrház

 

„DALOLJ MÍG ÉLSZ” kórustalálkozó, Örökzöld dallamok címmel.

 

A műsorban fellépnek Lampart Budafok  Vegyeskar (Magyarország), Ózdi Városi Vegyeskar (Magyarország), Tiszaföldvári Férfikórus (Magyarország) és a házigazda PRO KULTÚRA – Füleki Férfikar. Vendégművészek – Bősi Szabó László és Dóka Zsuzsa.

 

 

  1. szeptember 30., 9.30 óra

 

Vezetett kerékpártúra.

 

Találkozó: Fülek, Várfelső utca, a Füleki Vár bejárata előtt.

 

Útvonal: Fülek – Somoskőújfalu – Salgó vára – Bányatavak – Somoskői vár – Pogányvár – Tilics – Ajnácskői várhegy – Fülek.

 

Az útvonal hossza: 72 km. Túravezető: Illés Zoltán.

 

 

  1. október 5., 15.30 óra

 

Fülek, Hősök tere.

 

A Csemadok Füleki Alapszervezete,  Koháry Polgári Társulás szervezésében megemlékezés az 1848-49-es  szabadságharc vértanúiról.

 

Ünnepi beszédet mond Erdős Vince, közreműködnek a budapesti Jedlik Ányos Gimnázium tanulói.

 

 

  1. október 6., 8.00 óra

 

Péterfala, Almáspuszta, A Völgy.

 

Népi ízek ünnepe

 

idén 4. alkalommal rendezzük meg a Népi Ízek Ünnepét, melyre szeretettel várjuk Önt és csapatát! Idén az ünnepünk szorosan kötődik az „Aradi vértanúk“ emléknapjához. Ennek fényében, illetve Wass Albert munkásságának tiszteletére 13 almafát ültetünk el együtt a Völgyben, ahol a Szerdombon este tüzet gyújtunk őseink tiszteletére.

 

A program:
8:00 Kapunyitás
8:30 Gyalogtúra a Zabodára
10:00 Ünnepélyes megnyitó:
Benne: Faültetés, megemlékezés az Aradi vértanúkra, zsűri köszöntése
11:00 Könyvbemutató Ladóczki Vilmossal
11:00-15:00 Fellépők műsorai
15.00 Főzőverseny eredményhirdetése

 

 

Kapcsolódó rendezvények

 

Vezetett  gyalogtúra Zabodára

 

Regisztráció (A Völgy): 8:00
Indulás: 8:30, Várható érkezés: 13:00
Túravezető: Kovács Roland

 

Gyülekező a Völgyben (Gömörpéterfala), majd innen autókkal elmegyünk Ajnácskőre, mégpedig az Ajnácskői temetőig. A temetőtől felmegyünk az Ajnácskői-laposra. A sárga jelzést követően pedig eljutunk a Zabodára. Ott megpihenünk és megnézzük a táj természeti szépségét.

 

 

Tizenhárom almafa – faültetés

 

Péterfala, Almáspuszta, A Völgy

 

10.00-11.00 óra

 

A Népi Ízek Ünnepének megnyitóján 13 település képviseletében 13 darab almafát fogunk elültetni ünnepélyes keretek között, megemlékezve ezzel Wass Albert munkásságáról és az aradi vértanúkról egyránt. A megnyitó alatt részletet hallhatunk Wass Albert Tizenhárom almafa című művéből is.

 

 

Péterfala, Almáspuszta, A Völgy

 

11.00 óra

 

Könyvbemutató Ladóczki Vilmossal

 

Farkas Ottó, az ismert gyüjtőről készült könyvének bemutatója, beszélgetés Ladócki Vilmossal.

 

„Serdülőkoromban este az ágyamban sokszor végiggondoltam, életem során vajon hol hibáztam, mit rontottam el? Eltűnődtem miért jutott nekem hányatottabb sors, mint velem egykorú ismerőseimnek? Miért hagyott intézetben szülőanyám háromévesen, amikor még nem tudhatta, hogy milyen leszek nagykoromban...”

 

 

  1. október 1. 16.00 óra.

 

Losonc, Nógrádi Könyvtár

 

A losonci Szót értők társasága találkozója.

 

Hidasi József A múlt mindig előre vetíti  az árnyékat c. könyvét Böszörményi István  mutatja be.

 

 

  1. október 7., 14.00 óra

 

Losonc, Városi Piac épülete előtt.

 

Városnéző séta egy 1790-es házösszeírás alapján a Phoenix Lutetia Polgári Társulás szervezésében.

 

A Vajansky u. – Kubinyi tér – Bég utca – Kármán J. u. – Masaryk u. – Dr. Voda u. –Vajansky u. – Sokolská u. – Ady utca  útvonalon.

 

A sétát Böszörményi István, nyugalmazott tanár, helytörténész vezeti.

 

 

Összeállította: Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!