Őstermelők, kézművesek, „szakácsok” gyűltek össze Királyréven, hogy eladásra kínálják portékáit. Az érdeklődők a vásárlás mellett kulturális kikapcsolódásban, helikopteres sétarepülésben, gyermekprogramokban vehettek részt, miközben kedvükre kóstolhattak.

 

 

 

Október első hétvégéjén vidám őszi fesztivált rendeztek a galántai járásbéli Királyrév községben. A fesztivál első napján lezajlott mezőgazdász-konferenciát követően almakóstolás értékelésre került sor. A szombati programokra pedig már a környék apraja-nagyja összegyűlt…. A kétnapos rendezvényen az alma volt a legnépszerűbb rágcsálnivaló.

 

 hirdetes_810x300  

 

Egy alsóhatári termelő eladási tapasztalatait összegezte a Körképnek. Eszerint több termést, terméket ad el falun, mint városban. „Nekem ez a tapasztalatom, mert minden héten Galántán árulok.” Egy másik szerint mindez azért van, mert a városban az emberek bemennek a nagyüzletekbe. Az alsóhatári árus szerint városban inkább a bioterméket keresik.

 

 

Hírportálunknak bemutatta az első ízben készített gyümölcscukorkáit és valódi, házi ételízesítőjét is. „Sima gyümölcs, semmi cukor nincs benne, csak gyümölcs van megfőzve és megszárítva. Ez olyan kevert. Mindegyik alapja a szilva, de van benne körte, eper, vagy bodza.” – ismertette a gyümölcscukorkát.

 

Érdeklődtünk az ételízesítőről is. „Csupán szárított zöldség, nincs benne só. Nagyon jó, szagolja meg, már az illatából érezhető természetessége…” – kaptuk a választ. Ezen kívül árult egészséges „nutellát” is szilvából, továbbá házi majorannát, kaprot sóban és különböző zöldségeket.

 

 

A rendezvényen bemutatásra került a tíz éves gyűjtőmunkát követően elkészült, a Királyréven és környékén a régmúltban született verseket, meséket, adomákat feldolgozó könyv is, amelyet Nagy Ilona helyi lakos írt. A szépkorú szerző a Körkép.sk-nak elárulta, hogy a Kirélyrévi gyöngyfüzér címet viselő mű beszélgetések alapján és foszlányok felkutatása után állt össze. Megtudtuk azt is, hogy érdekessége a régi tájszólások és kifejezések összegzése. Ír benne a nászról, Királyrév szeretetéről, a Fekete víz melletti nyári idillről, vagy a bagózó öregemberről is. A kiadványt a galántai származású Nagy Csilla képzőművész illusztrálta.

 

 

A kétnapos fesztivál látogatói megtekintették Dudás Károly kiállítását is. Az ajtóban az almát örömmel metélő asszony fogadta az érdeklődőket és kínált helyben termett kóstolót. Az érdeklődők emellett szebbnél szebben csillogó alma kiállítást is megtekinthettek, amelyeket a nap folyamán rangsoroltak is.

 

 

A gyermekek körében elsősorban a fejés és az  állatsimogatés volt népszerű, de nagy sikert arattak a „farmjátékok” is, mint például a kukoricás szórakoztató, a célbadobás, vagy a kalapácsosdi.

 

 

A vásárolgatás és szórakozás közben éhes sem maradt senki, hiszen a hamisítatlan almakészítmények mellett a kemencében sült lepény, s a kacsából és csirkéből készült ínyencségeket is bárki kedvére kóstolgathatta. A több száz  résztvevővel dicsekedhető rendezvény táncmulatsággal zárult.

 

Képeink:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Laky Erzsébet

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!