A  Csemadok Nógrádi Területi Választmánya társszervezőivel (Csemadok Losonci és Füleki alapszervezetei, a losonci Nógrádi Művelődési Központ) tizedik alkalommal rendezte meg a Verséneklő Együttesek Országos Fesztiválját. A fesztivál eddigi évfolyamainak, a gálaműsornak Fülek adott otthont, de az ottani kultúrotthon átépítése miatt ennek a szép feladatnak az idén nem tudott eleget tenni.

 

 

A fesztivál célja a megzenésített versek népszerűsítése, lehetőséget teremteni a műfajban dolgozó együttesek, szólisták országos bemutatkozására és szakmai fejlődésére. Különös tekintettel a fiatal korosztályra, a kezdő, tehetséges és kreatív fiatal zenei előadók felkarolásával és a szakmai fejlődésük elősegítésével. De fontos feladatának tekinti a már ismertséget szerzett előadók felléptetését is. A fesztivál kétévente kerül megrendezésre a Losonci járásban.

 

 hirdetes_300x300  
Hajdók Hajnalka, Demecs Andrea

 

A jubileumi évfolyam rendezvényei három nógrádi helyszínen, Fülekpüspökin, Füleken  és Losoncon zajlottak

.

 

A több, mint háromórás gálaműsorra telt ház előtt a losonci Zsinagógában került sor. A jelenlévőket Alexandra Pivková, Losonc város polgármesterasszony köszöntötte kifejezve örömét, hogy a város fogadhatja a legjobb szlovákiai magyar verséneklőket. A programot Demecs Andrea és Hajdók Hajnalka a Csemadok losonci alapszervezetének tagjai vezették.

 

 

A műsort a losonci Kelemenék családi zenekar nyitotta meg, Az együttes alapítója Kelemen Gábor évtizedek óta foglalkozik versek megzenésítésével, mely megnyerte leányai Zsófia és Bernadett  tetszését is.  A közreműködésűkkel 2006-ban alakult meg az együttes, amely a helyi, régiós fellépések mellett több hazai és külföldi fesztiválon is sikerrel mutatkozott be, több rangos elismerést szerezve. Eddig egy CD-jük jelent meg.

 

Kelemenék, Losonc

 

 

Az idei, rimaszombati Tompa Mihály Országos verseny egyik kellemes meglepetése, a verseny történetének egyik legfiatalabb résztvevője, a Farnadról érkezett Molnár Ibolya, aki megnyerte az énekelt versek kategóriát, s szó szerint elbűvölte a zsürit és a közönséget. Aranysávos minősítést és első díjat szerzett.

 

Molnár Ibolya, Farnad

 

„Már kicsi korom óta szeretek a színpadon szerepelni, kisebb előadásokon, helyi és regionális versenyeken is kipróbáltam már magam. Zeneiskolában hegedűn tanulok, de az énekkel és az ukulelével csupán hobbiként foglalkozom. Az ukulelével 2-3 éve ismerkedem és apukám segítségével tanulok a hangszeren.“ – mondta magáról egy vele készült interjúban.

 

 

The Töpörtyűk együttes a gútai magyar tannyelvű Magán Szakközépiskolából érkezett,  művészeti vezetője Sipos Dávid. Két éve működnek, tagjai elsős és másodikos diákok,  Sipos Jázmin (zongora), Matuš Lilla (fuvola), Vörös Áron ( dob), Majer Sofia Norina ( ének), Slávik Bernadett (ének, ukulele) és Matuš Dóra (basszusgitár). Bejutottak az idei Szlovákiai Magyar Könnyűzenei Szemle döntőjébe. Versfeldolgozásokat és modern, örökzöld  számokat, általuk megzenésített verseket is játszanak. Az idei Tompa Mihály Országos versenyen ezüstsávos minősítést szereztek. A tornaljai  Tehetség Napon eddigi eredményeikért Tehetség díjat kaptak.

 

The Töpörtyűk, Gúta

 

A 2014-ben alakult Csillagvirág együttes Rimaszombatból érkezett. Művészeti vezetőjük Pákó Mária, tagjai Orosz Dániel (ének, gitár, dob), Bohus Edina (ének, gitár) és Kovács Bence (ének, gitár). Megzenésített verseket és versfeldolgozásokat mutatnak be. A Tompa Mihály országos versenyen 2015-től minden évben aranysávos minősítést szereztek.  Főleg gömöri és felvidéki költők Tompa Mihály, Pósa Lajos, Gömöri Kovács István, Veres János és Bettes István valamint Nagy László, Ady és Radnóti költeményeit népszerűsítik. A verseket Páko Mária zenésíti meg. Az együttes az idén Felvidéki Tehetségdíjat kapott.

 

Csillagvirág, Rimaszombat

 

Kaszmán-Saróka Liliána mély átérzéssel bemutatott produkciója  az est egyik legnagyobb élményét  jelentette a számomra. Tíz éve szerepel a színpadon, Farnadról érkezett.

 

Már gyermekkoromban érdeklődtem a zene, a művészetek iránt. Énekeltem, szavaltam, táncoltam néptánccsoportban, zongoráztam, kántorképzőben is tanultam, s több versenynek voltam eredményes résztvevője.

 

 Egy versenynek köszönhetem azt is, hogy 2006 év végén gitárt vettem kezembe, és verseket kezdtem el megzenésíteni a gitár akkordok tanulásával egy időben. 2008 tavaszán már részt vettem a Tompa Mihály szavalóverseny megzenésített versek kategóriájában, ahol 3. országos helyezett lettem, 2009-ben 2., 2010-ben 3. és 2011-ben 1. helyezett.

 

Kaszmán-Saróka Liliána, Farnad

 

A 2008 nyarán megszervezett SZMAZE (Szlovákiai Magyar Zenészek Egyesülete) tehetségkutató verseny további ajtókat nyitott meg előttem, s egyre többen megismerhették zenémet. A Kárpát-medence legkülönbözőbb helyein és fesztiváljain játszottam már, nem csak egyedül, de volt zenekarommal, a MoSaiC-kal is.

 

2009 őszén nagyon nagy megtiszteltetés ért. Én lehettem Révész Sándor felvidéki turnéjának vendége. A megzenésített versek a műfajában forrt össze az, amit eddig tanultam, s tapasztaltam, s így próbálom zenémmel képviselni azokat az értékeket, amiket őseinktől kaptam. A versmegzenésítés és zeneszerzés mellett foglalkozom versírással, újságírással, érdekel a fényképészet és a képzőművészet is.“ – írja magáról blogján.

 

Megzenésített verseit a Kárpát-medence több országában hallhatták fesztiválokon, versenyeken, nemzetközi rendezvényeken, ahol a felvidéki magyarságot is képviselte. Énekese a 2017-ben bemutatkozott  farnadi Estendøn (estendő) c. zenakarnak. Céljuk, hogy sajátos hangzásvilágukkal örvendeztessék meg hallgatóságukat.

 

 

A Papp Viki vezette rozsnyói EndORFin zenekar 2012 szeptemberében alakult Rozsnyón Tagjai Papp Viki (gitár, ének), Ibos Bálint (hegedű, ének), Stašik Krisztián (gitár), Kustván René (basszusgitár), Papp Marci (cajon). A versfeldolgozások mellett vannak  dalfeldolgozásaik és saját szerzeményeik is, kortárs és átdolgozott örökzöld dallamok is szerepelnek műsorukban. Az EndORFin „örömzenélés, szabadság, forradalmi béke“ – vallják magukról.

 

EndORFin zenekar, Rozsnyó

 

A gálaprogram első részét a dunaszerdahelyi Aranymetszés zenekar fejezte be. A Gálffy Hodosy Marianna és Gálffy József duó Dunaszerdahelyen alakult 2010-ben. Akkor  kísérletnek és kihívásnak szánták, kíváncsiak voltak arra, milyen az énekelt vers, mit tudnak kihozni ebből a műfajból. Mint kiderült sokat, megszerették a műfajt, s azóta folyamatosan jelen vannak a műfajban. Mindketten tagjai Mindketten tagjai más zenei formációknak is, amelyekkel pop, rock, jazz, blues dalokat játszanak.

 

Aranymetszés, Dunaszerdahely

 

Első lemezük az idén februárban jelent meg Magyar versek a XX. Századból címmel, mely kilenc klasszikus verset (József Attila, Szabó Lőrinc, Váci Mihály, Weöres Sándor, Kulcsár Tibor, Radnóti Miklós) tartalmaz „líraian, komédiásan és gyermekien komolyan megzenésítve“.

 

 

A gálaprogramot a Zsapka Attila,Vadkerti Imre és Sipos Dávid trió közel egyórás koncertje zárta, melyen számos ismert megzenésített vers és dal hangzott el. Az idén életjubileumát ünneplő Zsapka Attila, gitáros, énekes, zeneszerző, a felvidéki zenei élet kiemelkedő személyisége egyike volt azoknak akivel  verséneklő fesztivál 10 évvel ezelőtt útjára indult.

 

Zsapka Attila,Vadkerti Imre és Sipos Dávid trió

 

A kiváló zenészekből álló trió ezúttal is hatalmas sikert aratott. Megénekeltették a közönséget, annak női és férfi tagjait, majd a többi fellépővel és a közönséggel együtt elénekelt dal zárta  a műsorukat, egyben a rendezvényt is.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!