Kedvelt, visszajáró vendége lett a losonci Szabó Gyula Emlékháznak Fazekas Bence. A fiatal, tehetséges zenészt és hegedűst legutóbb Varnusz Xavér koncertjének vendégeként, a losonci zsinagógában  láthatott és hallhatott a losonci közönség. Ott és akkor született meg az ötlet is, hogy barátaival közös koncerten mutat be egy komolyzenei összeállítást.

Fazekas Bence

 

A jelenlévőket Szabó Kinga köszöntötte, annak szereplőit pedig a Csemadok Losonci Alapszervezetének elnöke. A koncertre a losonci Őszi Kulturális Napok keretében került sor. Mint elhangzott, nem ez az idei utolsó, ilyen jellegű rendezvény, december folyamán még egy meglepetés koncertre is kerül majd sor.

 

Szabó Kinga

 

Demecs Andrea

 

 hirdetes_300x300  

A műsorban Vivalditól Gershwinig tehetett egy zenés utazást a közönség, amely teljesen megtöltötte az emlékház termét. Hallhatóak voltak Vivaldi, Schumann, Tschaikovsky, Verai, Shostakovich és Gershwin művei is. A fiatal művészek szó szerint elvarázsolták a jelenlévőket.

 

 

A Perséről érkezett Fazekas Bence (1994) a füleki zeneiskolában kezdett hegedülni Hilda Jureceková osztályában. Tanulmányait a kassai konzervatóriumban folytatta, ahol hegedűt és zongorát tanult. Közben aktívan foglalkozott kamarazenével, vonósnégyesével 2013-ban megnyerte a Szlovákiai konzervatóriumok versenyét. Tagja volt a Kodály Zoltán ifjúsági világzenekarnak, amellyel Európa több országában is fellépett. Bejutott a Snétberger Ferenc által jegyzett zenei tehetséggondozó programba, ahol Balázs János Liszt díjas zongoraművésztől, Lakatos György hegedűművésztől tanulhatta a mesterségét.

 

 

Főiskolai tanulmányait Pozsonyban kezdte el, ahol doc. Alexander Jablokov diákja volt, jelenleg Milán Pala hegedűművésznél tanul Besztercebányán. 2014-ben a kassai Állami Filharmónia legfiatalabb tagja lett, egy évvel később pedig a kassai Állami színházé, ahol a mai napig működik. Szóló-, kamara-, valamint zenekari előadóként számos jelentős művésszel együtt szerepelve Európa különböző országaiban és Ázsiában is fellépett.

 

Lukáš Šustek

 

Lukáš Šustek (1993, hegedű) a Zsolnai konzervatóriumban és a pozsonyi Zeneművészeti főiskolán tanult, jelenleg a zsolnai Állami kamarazenekar tagja. Zenei tanulmányait Mgr. art Hana Hrochová, valamint Mgr. art Róbert Marecek ArtD irányítása alatt végezte, számos kamarazenei és  szóló hegedű versenyen is bemutatva tudását.

 

 

Rendszeres koncertezik, fellépett szólistaként a zsolnai kamarazenekarral és a zsolnai konzervatórium szimfonikus zenekarával is. Koncertmesterként szerepelt a csehországi „Moravsko-slezská sinfonieta’ zenekarban, a zsolnai konzervatórium zenekarában és a pozsonyi Zeneművészeti főiskola kamarazenekarában. Tagja volt a Szlovák rádió zenekarának. Aktív zenekari játékosként fellépett többek közt Németországban, Belgiumban, Kínában és Dél- Koreában is. Jelenleg saját vonósnégyest is vezet.

 

Lenka Polláková

 

A koncert minden számában szerepelt Lenka Polláková (1997, zongora) a lőcsei zeneiskola, valamint a kassai Állami konzervatórium1 végzettje. Utóbbi helyen Mgr.art Janette Katinová-Singerová, Mgr.art Magdaléna Ondicová valamint Erik Jámbor diákja volt.

 

 

Sikerrel szerepelt különböző versenyen, szólistaként a kassai Állami filharmonikus zenekarral lépett fel, koncertet adott Varsóban a Szlovák Intézetben is. A konzervatóriumi tanulmányait 2018-ban recitállal fejezte be, ahol az Év legjobb abszolvensének titulálták. Rendszeres résztvevője zongoraművészek, többek közt Ivo Kahánek, Artúr Jaroné fellépéseinek. Jelenleg a pozsonyi Zeneművészeti főiskola elsőéves hallgatója doc. Jordana Palovicová ArtD zongoraosztályában.

 

Lea Demeková

 

Egyedi, csengő hangjával varázsolta el a közönséget Lea Demeková (1998, ének), aki öt éves kora óta foglalkozik énekléssel. Tanulmányait Szepesújfalun (Spisská Nova Ves) kezdte, majd a kassai Konzervatóriumban tanult Michail Adamenko és Michaela Várady növendékeként.

 

 

Kora fiatalságától részt vesz részt énekversenyeken, 12 évesen a Szlovák televízió Minitalent műsorában is látható és hallható, de nemzetközi szinten is megmérette magát (Imrich Godin nemzetközi énekverseny (Vráble) 3. hely, Antonin Dvorak nemzetközi énekverseny (Karlovy Vary) 2. hely, Szlovákiai konzervatóriumok versenye 2. és l. hely, Rudolf Petrák nemzetközi énekverseny (Zsolna) 2. hely. Jelenleg a pozsonyi Zeneművészeti főiskola diákja Lubica Rybárska szopránénekes vezetése alatt.

 

 

Puntigán József

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!