2018. december 10. (hétfő) – Az Irodalmi Szemle és Forgács Péter novelláskötetének bemutatója

 

December 10-én, hétfőn 19.00 órai kezdettel rendezik meg az Irodalmi Szemle és Forgács Péter Szuperhold című novelláskötetének a bemutatóját a Pozsonyi Magyar Intézet épületében (Štefánikova/Stefánia út 1.).

 

 

  hirdetes_300x300   

2018. december 11. (kedd) – A szlovák kultúra és az abban érvényesülő cseh és magyar behatások – kerekasztal-beszélgetés

 

A Via Cultura és a Kultúrpolitikai Intézet közösen szervezi meg december 11-én, kedden 9.00 órai kezdettel A szlovák kultúra és az abban érvényesülő cseh és magyar behatások című kerekasztal-beszélgetést a Kultúrpolitikai Intézet Pisztory-palotabeli székházában (Štefánikova/Stefánia út 25.).

 

A kerekasztal-beszélgetés meghívott vendégei: Rudolf Chmel (SK); Kiss Gy. Csaba és Kollai István (HU); Martin C. Putna (CZ). A műsort vezeti: Magda Vášáryová.

 

2018. december 11. (kedd) – Az utolsó királyi pár látogatása Pozsonyban 1918. július 16. – könyvbemutató

 

December 11-én, kedden 18.00 órától kerül bemutatásra Stanislav Žlany Návšteva poseldného kráľovského páru v Prešporku 16. júla 1918 na historických fotografiách c. könyvének bemutatása a Pozsonyi Magyar Intézetben (Štefánikova/Stefánia út 25.).

 

 

2018. december 12. (szerda) – Kiállításmegnyitó: Zoboralji képek

 

December 12-én, szerdán 16.00 órai kezdettel rendezik meg dr. Simek Viktor Zoborlaji képek című kiállításának a megnyitóját a Csemadok székházában (Május 1. tér 10–12.).

 

A tárlatot Dunajszky Géza közíró nyitja meg, közreműködik a Pogrányi Nagyharang Hagyományőrző Csoport. A kiállítás megtekinthető 2019. február 20-ig.

 

 

2018. december 12. (szerda) – Batyuzgató – Koncsol László szerzői estje

 

December 12-én, szerdán 17.00 órai kezdettel szervezik meg Koncsol László, József Attila-díjas író, költő, műfordító, hely- és művelődéstörténész munkásságának bemutatóját, a Batyuzgató címmel legutóbb megjelent gyermekvers-kötetének kapcsán a Pozsonyi Magyar Intézet épületében.

 

Az est folyamán munkásságát Kocur László irodalomtörténész méltatja. Köszöntőt mond Tőzsér Árpád költő. Közreműködik a Reiter duó.

 

 

2018. december 13. (csütörtök) – Kiállításmegnyitó: 100 év képekben

 

Szlovák Nemzeti Múzeum – A Szlovákiai Magyar Kultúra Múzeuma, a Fórum Kisebbségkutató Intézet és a Hagyományok és Értékek Polgári Társulás közösen szervezi meg december 13-án, csütörtökön 15.30 kezdettel a 100 év képekben című kiállítás megnyitóját a pozsonyi Brämer kúriában (Žižkova 18.).

 

A kiállítást megnyitja Simon Attila, történész, a Fórum Intézet igazgatója. A kiállítás megtekinthető 2019. január 31-ig.

 

 

2018. december 14. (péntek) – Nyiss kaput angyal – karácsonyi gyerekműsor

 

December 14-én, pénteken 10.00 órai kezdettel kerül megrendezésre a Nyiss kaput angyal című gyermekműsor a Pozsonyi Magyar Intézet épületében.

 

A kecskeméti Bábakalács Bábszínház előadása óvodások és kisiskolások részére. Az előadást a hagyományos bábtáncoltató betlehemes játékok ihlették, a szövegek és dalok archaikus népi és templomi szövegekből kerültek összeállításra. A meghitt gyertyafényes játékkal igazi karácsonyi hangulatot keltenek.

 

 

2018. december 14-től december 16-ig – Karácsonyi Street Food a Tyrš rakparton

 

 

2018. december 15. (szombat) – Enyedi Sugárka Quartet (HU/CZ) – koncert

 

December 15-én, szombaton 17.00 órai kezdettel rendezik meg az Enyedi Sugárka Quartet koncertjét a pozsonyi Hviezdoslav téri szabadtéri pódiumon.

 

Az énekesnő saját szövegei kendőzetlenül őszinte életképek, spanyol, angol és magyar nyelven. A dalok ritmikai és dallambeli inspirációja a különböző zenei kultúrák iránti nyitottság, a folyamatos kutatás, tanulás, illetve a tánc maga. A hangszerelések három kontinens zenei spiritualitásának és izgalmas, sokrétű érzésvilágának feltárása, találkoztatása során születnek.

 

 

Összeállította: Takács Henrietta

 

Megosztás:

Tetszett önnek ez a cikk?

Kattintson az alábbi gombra vagy a kommentek között bővebben is kifejtheti véleményét.

Ön lehet az első aki a tetszik gombra kattint!